10 trikova za svakog vrtlara

0
7536

Napokon smo za vas okupili i pripremili male trikove velikih majstora! Znamo da uvijek volite čuti nove ideje kako bi vaš vrt bolje uspio pa smo skupili 10 trikova koje će vam olakšati svakodnevni posao s vašim biljkama. Jednostavnim idejama možete započeti već ovog proljeća, nastaviti cijelo ljeto i naravno uživati u plodovima.

1. Namočite svoje sjemenke u toplu vodu 24 sata prije sadnje

Ovo je najjednostavniji i najjeftiniji način da pripremite svoje biljčice za puštanje korijenja i odlučan rast. Ako sadite rajčice, namočite njihove sjemenke u ohlađeni čaj od kamilice. To će spriječiti nastanak gljivica, a potpomognut će njegovo klijanje.

Namakanje će pomoći sjemenkama da proklijaju

2. Kavom otjerajte štetočine s vaših dragocjenih biljki

Kava je puna nutricionističkih sastojaka za vašu biljku, ona je zapravo pravi dragocjeni izvor hrane. Nemojte više bacati ostatke vašeg omiljenog jutarnjeg napitka, iskoristite ga u zemlji čime ćete obogatiti njenu hranjivost, ali će vam pomoći i u tjeranju štetočina. Ovaj trik je zapravo pun pogodak za vaš vrt.

Ostatci vaše skuhane kave su pravi izvor hranjivih vrijednosti za vaše biljke

3. Položite pelenu na dno tegli kako bi zemlja danima ostala vlažna i rahla

Kad presađujete vaše biljke, prvo položite čistu dječju pelenu na dno, a zatim uobičajeno zasadite biljku. Pelena će zadržati vlagu i držati zemlju rahlom, biljka će korijenjem lagano upijati onoliko vlage koliko joj je potrebno tako da ćete danima biti sigurni. Ovo je idealan trik za vruće dane kad biljke treba češće zalijevati, ali je posebno korisno kod onih biljaka kojima treba puno vlage.

Pelene su pravi skupljač vlage pa drže zemlju rahlom

4. Iskoristite ljuske jajeta u svom vrtu

Umjesto da bacite ljuske jajeta, iskoristite ih u svom vrtu. One su bogate kalcijem tako da će vašim biljkama biti savršena hrana. Za bolji učinak jaja smrskajte u blenderu, tako će biljke lakše upiti potrebne minerale. Nemojte se obeshrabriti jer biljkama treba određeno vrijeme da upiju kalcij iz ljuski tako da ćete rezultate vidjeti nakon nekog vremena, ali će ostat dugoročno vidljivi.

Kalcij iz ljuski jaja nahranit će vaše biljke i pomoći im u rastu

5. Za sadnju mladih sadnica koristite polovice limuna umjesto teglica

Iskoristili ste sok limuna, a ne znate što ćete s ostatkom polovica? Odsad ih nemojte bacati, posadite svoje sadnice u polovicu limuna jer ne samo da prekrasno izgledati nego će limun kompostirati zemlju u kojoj će biljka rasti. Jednom kad biljka dosegne dovoljno velik rast, samo zasadite sve zajedno u svoj vrt i biljka će nastavit upijati hranjiva limunova svojstva. Nemojte zaboraviti probušiti rupice u korici limuna kako bi biljkama osigurali potrebnu drenažu.

Limun umjesto teglice je i način kompostiranja mladice

6. Koristite plastične vilice u svom vrtu da zaštitite biljke od kućnih ljubimaca i ostalih životinja

Zabodite vilice okomito između zasađenih biljčica i životinje se neće približavati vašem vrtu osiguravajući tako biljkama nesmetan rast i jačanje. Vilice izvadite kada ih biljke prerastu. Veće biljke su sigurnije jer ih životinje izbjegavaju, ali zato posebnu pozornost treba obratiti na mladice.

Vilice mogu postati tjelohranitelji u vašem vrtu

7. Koristite vodu u kojoj ste kuhali povrće ili jaja za navodnjavanje i kompostiranje vrta

Nemojte bacati vodu koja vam je ostala od kuhanja povrća, ona je puna hrane koje će vaše biljke u vrtu rado iskoristiti za svoj rast. Pričekajte da se voda ohladi i tek onda zalijte svoj vrt ili cvijeće u teglama. Ovaj jednostavan trik podsjetit će vas na zalijevanje i potaknuti ekološku osvještenost kod recikliranja vode.

Voda od kuhanja povrća i jaja sadrži nutritivne vrijednosti koje mogu iskoristiti biljke u vrtu

8. Uzgojite prekrasne ruže uz pomoć krumpira

Niste znali da možete uzgojiti grm ruže iz njenih grančica koje ste posjekli? Ako ste grančice odrezali uredno i lijepo (po koso), onda s njima možete napraviti novi ružin grm! Donji kraj upiknite u krumpir, to će grančici osigurati dovoljno vlage da razvije korijenje. Kad ih jednom razvije, jednostavno ih presadite u vrt. Tako ćete vrlo jednostavnim trikom napraviti novi grm prekrasnog romantičnog cvijeća.

Krumpiri će opskrbiti grančice ruže vlagom i pomoći im u klijanju

9. Koristite čaj od kamilice u svakodnevnoj brizi o svom vrtu

Osim za pomoć u klijanju rajčica, iskoristite čaj od kamilice ako primijetite znakove nastanka gljivica u vašem vrtu. S pripravkom čaja pošpricajte kritična mjesta dva puta dnevno. Neka raspršivač ostavlja maglicu, ne kapljice ovog pripravka.

Vrt će imati višestruke koristi od kamilice

10. Mlijeko iskoristite kao gnojivo i za sprječavanje gljivica

Kao i ljudi, biljke koriste kalcij za svoj rast. Njegov nedostatak ćete primijetiti ako su vam biljke male, zakržljale i ne dosežu svoj puni potencijal u rastu. Kalcij možete nadomjestiti biljkama ali ih povremeno zalijete mlijekom, a možete iskoristiti i pokvarene mlijeko iz frižidera, tako ćete ga vrlo korisno reciklirati. Nemojte pretjerivati s ovim trikom jer bi mogli postići kontraefekt. Mlijeko morate razrijediti vodom (pola-pola). Njegova će vam kontrolirana upotreba pomoći i kao pesticid te kao fungicid ako ga razrijeđenog pošpricate po listovima biljke.

Mlijeko će pomoći biljkama u rastu, sačuvati ih od štetočina i gljivica

S ovim trikovima čeka vas uspješno proljeće u vašem vrtu. Probajte ih i javite nam kako su vam uspjeli. Nestrpljivo iščekujemo vaše komentare i fotografije!

 

Inspirirano člancima:
https://www.buzzfeed.com/alannaokun/insanely-clever-gardening-tricks?utm_term=.ntvK3LZOL#.ejlLApOPp
http://www.listotic.com/20-insanely-clever-gardening-tips-and-ideas/18/
http://www.apartmenttherapy.com/growing-tomatoes-from-seed-114986
https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/milk-fertilizer.htm
http://youreasygarden.com/10-simple-gardening-tips-and-tricks/
http://www.trendingmoms.com/15-quick-and-easy-gardening-hacks/

Izvori fotografija:
http://chubbysgarden.blogspot.hr/2011/03/my-first-experience-with-lotus-seeds.html
http://www.enki-village.com/are-coffee-grounds-good-for-plants.html
http://sandpaperandsillyputty.blogspot.hr/2013/03/playin-with-dirt.html
http://www.gardenista.com/posts/diy-5-ideas-to-use-eggshells-in-the-garden-pest-control-mulch-fertilizer/
http://www.sfgate.com/bayarea/article/Growing-demand-brings-community-garden-to-Geneva-10918867.php
https://chanpreetvirk.wordpress.com/tag/principles-of-cooking-vegetables/
http://www.amateurgardening.com/top-tips/roses-top-tips/taking-rose-cuttings-4503
http://www.theteatalk.com/chamomile-tea-benefits.html
http://www.onehundreddollarsamonth.com/improving-garden-soil-with-milk-and-molasses/
https://www.buzzfeed.com/alannaokun/insanely-clever-gardening-tricks?utm_term=.mwQ7rJ1V4L#.cyl75VRNLy
http://westvalley.citymomsblog.com/diy-river-rock-garden-markers/

 

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here