Biljke koje dobro podnose mraz

0
11171

Kako se bliži sve hladnije vrijeme odlučila sam da Vam detaljno opišem i odaberem biljke koje možete zasaditi u svom vrtu ili na balkonu.Sve odabrane biljke jako dobro podnose niske temperature i mraz.

Prvu biljku koju bih Vam preporučila je neven.Neven raste do visine od 50cm. Stabljika je razgranata, pokrivena kratkim i čvrstim dlačicama. Cvjetovi mogu biti od svijetlo žute do tamno narančaste boje.On zapravo ne voli velike vrućine jer tada  oboljeva od pepelnice i prestaje s cvatnjom. U  hladniju jesen neven  uživa na vrtu, cvijeta na  svakoj zasađenoj površini. Ako zime budu izrazito blage, čak i prezimi do proljeća, s time da onda samo kratko razdoblje malo većih hladnoća ne cvijeta.Što se tiče njegovih ljekovitih svojstava svima je poznato da nam pomaže u liječenju mnogih bolesti kao što su upale i druga maligna oboljenja.

Humusal – hrvatsko eko gnojivoRješimo problem biljaka počevši od korijena!

Maćuhice također dobro podnose zimu i što je najvažnije dostupne su vam u mnogim bojama.Maćuhice se uzgajaju kao jednogodišnje ili dvogodišnje biljke. Iznimno su otporne na hladnoću i niske temperature, pa vrtu daju poseban koloristički čar i tijekom hladne zime.Maćuhice možete uzgojiti iz sjemena ili iz presadnica.Ipak uzgoj iz presadnica danas skoro svi prakticiraju doma.Mnogi vrtni centri u Hrvatskoj  u ovo  zimsko vrijeme nude veliki izbor presadnica maćuhica tako da sami možete odabrati različite boje cvijeta ili složiti cvjetne kombinacije po Vašem izboru.Maćuhica je cvijet u kojem možete uživati tijekom cijele jeseni i zime u vrtu ili na balkonu.

Treća biljka koju Vam preporučam je čuvarkuća.Čuvarkuća je biljka koju ima skoro svaka kuća jer pored toga što je vrlo dekorativna i otporna na hladnoću, postoji u narodu vjerovanje da ova biljka štiti kuću i njene ukućane od zla.Čuvarkuća je otporna na sušu,visoke temperature,mrazeve i otporna je na niske temperature.jedino je trebate zakloniti od vlage.

Na zadnjem mjestu preporučam vam jedan grm-tritoma,plamenica.Ovaj grm može narasti i do pola metra,  ako ga dobro pripremite i zaštitite od vlage, tada u njemu možete uživati i u  zimi kad nastupe niske temperature i mrazevi. Raste na dugoj stabljici, a cvijet izgleda poput malih šarenih tubica,što će dodatno uljepšati vašu okolinu. Ima ga u raznim bojama, a cvate do početka listopada. Ako vam se nalazi u vrtu, tada ga u kasnu jesen možete podrezati i zaštititi lišćem, dok vam na balkonima može nesmetano rasti. Tritoma voli puno prostora.

Bez obzira na nisku temperaturu i početak sezone ledenih kiša i snijega ove biljke možete uzgajati čitavu godinu u vrtu ili na balkonu.

Zamislite samo kad ispod snijega proviri crveni ili neke druge boje cvijet.

Imate vi biljku koju bi preporučili drugima? podijelite sa svima dolje u komentaru

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here