Bogatstva koprive

0
5570

Biljka uz koju obično vežemo neugodan osjećaj žarenja, zapravo ima puno blagodati koje možemo iskoristiti u svom svakodnevnom životu. Što je kopriva, kako je iskoristiti za svoju dobrobit i kako nam može pomoći u vrtu, samo su neka pitanja čije smo vam odgovore pripremili u nastavku.

Kopriva je ljekovita biljka koja ima jako široku primjenu u svakodnevnoj kozmetici, prehrani i povrtlarstvu. Odlično je što je ovakva korisna biljka jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka koja raste u izobilju po šumama, gustišima i poljima, a u pripravcima se koriste njeni listovi i korijen. Dakle, gotovo je svatko može nabaviti i iskoristiti vitamine i minerale koje sadrži: uz bogatstvo kalcija, magnezija i fosfora tu se nalaze vitamini B2, B5, K, C te provitamin A.

Osim što se može primijeniti u kozmetičkim pripravcima poput krema, šampona i sl., može se piti kao čaj, ali i upotrijebiti u prehrani (savijače, variva, juhe, salate i dr.) jer potiče rad organa za probavu: jetre, gušterače, smanjuje bolove u želucu, ali i pročišćava krv, pomaže u lučenju vode iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, pomaže kod migrene itd.

Koprivu možete koristiti za uspješniji razvoj vašeg vrta ili u svojoj svakodnevnoj prehrani. Izvor fotografije: Pixabay

Kako kopriva pomaže u vrtu

Kopriva u vrtlarstavu ima izuzetno široku primjenu jer jača otpornost biljaka te pomaže u borbi protiv nametnika, koristi se i kao tekuće gnojivo za rast biljaka i stvaranje klorofila te za privlačenje glista u vrt. Gnojivo od koprive bogato je dušikom koji je prijeko potreban za zdrav i uspješan vrt, ali vodite računa da ga ne koristite u uzgoju graha, graška, luka i češnjaka jer ga ove biljke ne vole.

Uzgoj koprive

Sjeme koprive sije se u proljeće, a ako imate razvijeni korijen koprive možete i njega posaditi odmah u zemlju. Razvijeni izdanci se dijele također u proljeće kada kopriva još nema mnogo listova i kada najmanje pecka. Kopriva se često smatra korovom, posebno ako niste upoznati s njezinim pozitivnim stranama i svrhom. Sadnjom koprive u vrtu pomoći ćete mu jer će kukci poput crne muhe, mrkvine mušice i lisnih uši rado koristiti upravo nju kao izvor svoje hrane umjesto vašeg nasada.

Ako je posadite, možete biti sigurni da će vam lako uspjeti jer ne pati od nekih nametnika, bolesti niti štetnika. Nema ni velike potrebe za svjetlom i toplinom pa se može uzgojiti i na mjestimično sjenovitom mjestu. Što se tla tiče, nije baš zahtjevna, ali ipak najbolje uspijeva na humusom obogaćenom tlu, a ne odgovaraju joj teška i vlažna tla te prisutnost višegodišnjih korova.

Kopriva nije zahtjevna za uzgoj, ali ipak više voli sunčana mjesta i rahlu zemlju bez korova. Izvor fotografije: Pixabay

Berba koprive

Kopriva se bere u rano proljeće i to tako da joj se odstrane listovi koji se dalje koriste u kuhinji kao povrće, za čaj ili kod brojnih pripravaka za ljepotu. Pripazite da berete samo mlade i svježe listove, a prilikom berbe zaštitite ruke rukavicama kako se ne bi opekli.

Sušenje listova i korijena

Možete osušiti listove kopriva prirodno, na suncu. Stavite ih na sunce dok ne povenu, a zatim ih dosušite u zaštićenom i prozračenom prostoru s tim da vodite računa da ih redovito okrećete. Osim prirodnog načina, može se sušiti i u sušionicama na kontroliranoj temperaturi prvih 2 sata na 60 °C te potom na 50 °C. Sušenje korijena neće biti uspješno prirodnim načinom pa bi to trebali raditi u sušionicama, i to zato što se korijen vadi tijekom jeseni kad je zrak poprilično vlažan.

 

Blagodati koprive se zaista ne bi trebale zanemariti već bi je trebali koristiti u svakodnevnom životu, ali i u svom organskom vrtu. Pripravke od koprive vam donosimo u sljedećem članku Gnojivo od koprive – rješenje za vaš vrt!

Izvori za članak:
https://zdravakrava.24sata.hr/zdravlje/sve-zdravstvene-prednosti-caja-od-koprive-12524
http://www.stetoskop.info/Kopriva-1550-c49-content.htm
http://www.agroportal.hr/ljekovite-biljke/13676

Izvor fotografija:
https://pixabay.com

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here