Božićna bajka u vašem vrtu

0
2378

bozic-i-vrtovi-1Zima je vrijeme kada se u vrtovima malo toga događa, ali Božić i Nova godina su prilika da to promijenite. Pogledajte kako to uraditi brzo, lako i jeftino.

Ako imate vrt, onda znate kako se zimi u njemu ne događa ništa posebno. Sve miruje i čeka dolazak toplijih dana. Osjetljive biljke prekrivene su zaštitnom tkaninom, jednogodišnje biljke odradile su svoje i opće sivilo tek ponegdje prekine neki cvijet ili grm sa bobicama. Božićni i novogodišnji praznici savršena su prilika da učinite nešto zbog čega će vaš vrt ponovno zasjati u punom sjaju. U nastavku članka pročitajte par ideja kako to napraviti, a da pritom ne morate potrošiti puno vremena ili novca.

1. Uzmite zimu u obzir kada planirate vrt

bozic-i-vrtovi-2

Ako želite da vam vrt izgleda lijepo tijekom cijele godine, o tome morate razmišljati tijekom samog planiranja vrta. Informirajte se i pronađite biljke poput božikovine koju možete vidjeti na slici, a koje tijekom zime pogled privlače zanimljivim lišćem, bobicama, ili čak i cvijećem. Na taj način će vaš vrt izgledati puno privlačnije u vremenu kada ne buja od života.

Osim božikovine, dobra su rješenja i razna crnogorična drva i grmovi, poput jela, borova, čempresa, smreka i slično. Od ukrasnih grmova koji i zimi izgledaju lijepo zbog bobica ili drugih plodova, možemo izdvojiti vatreni grm ili pirokantu, ukrasni žbun koji tijekom cijele zime na svojim granama ima bobice čija boja varira od narančaste do crvene. I plodovi mahonije, plave bobice, ostaju na grmu tijekom cijele zime. Fotinija je biljka koja nema neke izražene cvjetove ili plodove, ali su izdanci, odnosno najnoviji listovi uvijek crvene boje, što je također vrlo efektno. Ovo su samo neki primjeri biljaka koje lijepo izgledaju tijekom cijele godine, uključujući i zimu.

2. Privucite životinje

bozic-i-vrtovi-5

Ako je već vaš vrt u stanju hibernacije, u njega bi mogli unijeti malo života na taj način da privučete životinje. Napraviti kućicu za ptice ne bi trebao biti problem čak i osobama sa osnovnim poznavanjem stolarstva. U vrijeme Božića mogli bi tu kućicu prigodno ukrasiti i na taj način dodatno uljepšati svoj vrt.

Ukoliko živite na osami, uz malo truda mogli bi privući i druge životinje, poput vjeverica ili zečeva. Najjednostavniji način za to je da im redovno ostavljate hranu. Odlična ideja za vrijeme blagdana je da napravite kuglice od svinjske masti koju ćete rastopiti i onda u nju umiješati razne sjemenke, te oblikovati kuglice. Slične kuglice možete i kupiti u trgovinama, a ako ih nekoliko vežete na borić ili neko drugo stablo pomoću ukrasnih traka, i to može biti efektan, a ujedno i koristan ukras.

3. Uradi sam projekti

bozic-i-vrtovi-3

Ako ste, osim vrta, ljubitelji uradi sam projekata, Božić i Nova godina su savršeno vrijeme da pustite mašti na volju. Postoji mnoštvo zanimljivih i jednostavnih projekata koje možete napraviti i njima uljepšati svoj vrt.

Na primjer, snjegovića sa slike, koji će savršeno ukrasiti vaš vrt, pogotovo ako živite u krajevima u kojima je bijeli Božić prije anomalija nego pravilo, vrlo je jednostavno napraviti. Sve što vam treba su plastične čaše, pištolj na vruće ljepilo ili klamerica, nekoliko komada starih tkanina i to je to. Ako znate raditi sa strujom, možete ga opremiti i svjetlom zbog kojega će noću svi promatrati vaš vrt.

Upute za ovaj i mnoge slične projekte možete naći na internetu. Samo vodite računa o odabiru materijala, pogotovo ako će vaš uradak biti u vrtu na milosti i nemilosti vremenskih (ne)prilika, kao i u sigurnosti, pogotovo ako koristite električnu energiju ili neke druge slične, a potencijalno opasne elemente.

4. Neka bude svjetlo

bozic-i-vrtovi-4

Sve ovisi o ukusima, ali ako mene pitate, božićne i novogodišnje dekoracije bez svjetla nisu ništa. Lampice svih vrsta, boja i oblika možete kupiti na svakom koraku i uistinu nisu preskupe, pogotovo ako uzmete u obzir kako je riječ o proizvodu koji ćete koristiti više godina. Prilikom ukrašavanja vašeg vrta i okućnice, svakako uzmite u obzir i osvjetljenje.

Koju ćete opciju odabrati, ovisi o vama. Možete ukrasiti samu kuću tako što ćete postaviti nizove lampica po bridovima, oko vratiju ili na balkonsku ogradu. Možete nabaviti takozvanu zavjesu ili sige, koje daju dodatan efekt kada ih objesite ispod strehe. Možete lampice rasporediti po vrtu ili možete ukrasiti neko stablo ili grm koji imate u vrtu.

Ukoliko se odlučite za posljednju opciju, vodite računa o tome da ne pretjerujete, ali ni ne štedite. Često viđam drvca u vrtu ukrašena sa nizom od pedesetak lampica. To jednostavno nije to. Ne predlažem da krenete stopama obitelji Salaj i nabavite par milijuna lampica, ali radije za ukrašavanje odaberite jedno manje drvce, pa ga ukrasite kako treba, nego da tih nekoliko desetaka lampica rastegnete na tri petmetarska bora.

Ukoliko osim lampica vaš borić ukrasite i kulicama ili nekim sličnim detaljima, nema sumnje kako ćete i vi i ljudi u vašoj okolici uživati u pogledu na vaš vrt. Još jednom naglašavam kako je bitno prilikom ukrašavanja voditi računa o sigurnosti. Koristite lampice koje su namjenjene korištenju na otvorenom. Električne spojeve i slično dobro zaštitite, i onda ćete doživjeti pravi božićni ugođaj u vašem vrtu.

Emiljana je freelancer, supruga i majka, koja u slobodno vrijeme pomaže mužu u vinogradu, te brine o svojem vrtu u kojem uzgaja većinu povrća za potrebe svoje obitelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here