Brzi komposter of paleta

0
1741

Prilikom pripreme vrta u jesen trebalo nam je jednostavno i brzo rešenje za komposter. U nastavku donosimo kako smo napravili naš od paleta.

Izrada je dosta jednostavna, te ne treba puno materijala. Treba vam nekoliko paleta, žica, te nešto malo alata + vremena i volje kao i za sve drugo.

Uzeli smo 4 palete. Naravno najbolje iskoristiti palete koje vam više ne trebaju ili su možda oštećene. Odabere se mjesto gdje će se namjestiti komposter. Bitno vam je da je negdje u blizini vrta da možete jednostavno ubacivati vaše otpatke u njega, a naravno i na kraju da sam kompost bude jednostavno baciti po vrtu.

Potrebno je postaviti prvu paletu, te za nju privezati drugu paletu – da se drže zajedno. Mi smo za taj slučaj iskoristili žicu. Za te dvije palete, u obliku slova “u” se postavlja treća poleta koja se također fiksira sa žicom. Žicu smo stavljali na gornji i donji dio spoja.

Četvrtu paletu koju smo postavili, fiksirali smo samo sa jedne strane dok smo s druge strane žicu postavili tako da se može otkačiti – da to služi kao vrata.

Tako smo napravili još jedan korak, a to je da smo podigli palete za cca 5 cm od zemlje. Digli smo ih na blokove, čisto da nisu u direktan dodiru sa zemljom koja je vlažna. To bi ubrzalo truljenje / raspadanje donjeg dijela paleta. Kako će se to pokazati u praksi vrijeme će pokazati.

Vaše sastojke ubacujete odozgora, s vremenom kako pada kiša i vlažno je, će materijal sjesti prema dolje, te sve više više truniti.

Iz same zemlje će u komposter doći gliste, a ukoliko ga želite napraviti bolje može se dolje staviti neka nepropusna membrana za životinje. Npr da vam ne može doći kartica, te se može ubaciti u komposter gliste koji će ubrzati proces.

Također ako želite još malo bolji model možete gore napraviti pokrov koji ćete zatvoriti ukoliko ne želite previše kiše unutra ili otvoriti ukoliko želite da kisne.

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here