Bundeva – pomalo zaboravljena, a izvrsna namirnica

0
2583

Free-Pumpkin-StencilsBudući da je sezona bundeva, te njihovo izrezivanje počinje za one koji to vole raditi – iskoristiti ćemo vrijeme da istaknemo prehrambenu vrijednost ove jako kvalitetne namirnice. Pomalo je zaboravljena u ishrani, što je prava šteta s obzirom na njenu vrijednost!


Nekoć davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ondje su je predstavili doseljenicima, a smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku.

 Pumpkin-Patch-        Traugers-farm-bucks-county-large

Sastav i ljekovitost bundeve

Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo.

 Bundeva je idealna namirnica za

– bolesti želuca i crijeva
– kod zatvora i upale debelog crijeva
– artritis i giht
– mršavljenje
– bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate
– zdravlje očiju
–  smanjiti kolesterol u krvi

Bundevu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, juhe, kolače i sokove.

Sjemenke bundeve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom. Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snizuju kolesterol i poboljšavaju pamćenje. Možete ih jesti sirove, koristiti u pripremi namaza ili dodavati u kruh, variva, kolačiće i složence.

Od sjemenki bundeve se pravi bučino ulje – jedno od najhranjivijih vrsta ulja. Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola.

Više informacija i recepata od bundeve možete pronaći na alternativa za vas.com

Za kraj vam ostavljamo par veselih slika 🙂

pumpkin-spice-latte pumpkin-carving-1 F2XEZKMG1BB7VQI.LARGE 1811417707_8d0bdb28aa_m

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.