Home Vrt Navodnjavanje Cilj i važnost provedbe malčiranja

Cilj i važnost provedbe malčiranja

0
3036

Mjere očuvanja i obogaćivanja poljoprivredog zemljišta su različita,a cilj im je da biljkama pruže dovoljne količine hranjiva,kiska,vlage za normalan i nesmetan razvoj podzemne biljke. U ovom postu ću Vam objasniti što morate uraditi da bi ste dobro proveli malčiranje i koja je važnost malčiranja za rast i razvoj biljaka.

Jedna od takvih mjera je i malčiranje tla. Sami pojam malčiranje se odnosi na zastiranje tla koje obrađujemo prirodnim materijalima (slama,lišće i dr.).Malčiranje ili prekrivanje tla organskom masom je metoda koja svoje korijene vuče iz davnina.

Želimo li svoj vrt održavati po načelima organskog uzgoja tako da čuvamo tlo i život u njemu onda je prekrivanje tla organskom masom najbolji način za povećanje i čuvanje plodnosti tla.

Provedba malčiranja se izvodi u kasno proljeće kada tlo se postupno zagrijava.Najbolje je takvo tlo da se prekrije lišćem,slamom,korom drveća,piljevinom i sličnim materijalima iz prirode.

Ovako zaštićeno tlo traži manje zalijevanja,pljevljenja,te kod jačih proljetnih iznenadnih pljuskova ne pravi se blato i zadržava se sitna struktura tla.U poljoprivrednoj proizvodnji sve se češće susrećemo sa pojmom i problemom zbijenog tla.

Upravo zbog toga trebamo provesti malčiranje kao provjerenu prednost takvog tretiranog tla:

1.Voda nakon padalina lakše isparava

2.potrebno je manje zalijevanje zasađenih biljaka

3.biljke rastu intenzivnije i tlo ostaje toplo

4.raniji početak berbe plodova

5.poboljšanje biološke hranjivosti tla

Provedba malčiranja jako je važna za uzgoj rajčica.

Sloj malča guši izbijanje i širenje mnogog samoniklog korova,kao i raznih napasnika kao puževa.Organski pokrov služi kao kompost za Vaše biljke.

Vi koji sami imate svoje vrtove i uzgajate biljke u njima sami provodite malčiranje jer je jednostavno i ekonomično ,ali morate biti pažljivi da tlo na kojem malčirate lijepo očistite od korova.U slučaju da ne očistite dobro ,taj isti korov može Vam ponovo niknuti i izbiti iznad malča,tj.iznad zaštitne folije.Postoji i ukrasni malč za Vaš vrt sa cvijećem,sa korom bora ili sa pjeskom.

Ne zaboravite malčiranje štedi Vaš trud i vodu u vrtu.

Pratite naše članke upisivanjem emaila desno ili like naše FB stranice

Ovaj članak nastao je uz savjete inž.agronomije Ragiba Memiševića iz Pule.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)