Cilj i važnost provedbe malčiranja

0
3492

Mjere očuvanja i obogaćivanja poljoprivredog zemljišta su različita,a cilj im je da biljkama pruže dovoljne količine hranjiva,kiska,vlage za normalan i nesmetan razvoj podzemne biljke. U ovom postu ću Vam objasniti što morate uraditi da bi ste dobro proveli malčiranje i koja je važnost malčiranja za rast i razvoj biljaka.

Jedna od takvih mjera je i malčiranje tla. Sami pojam malčiranje se odnosi na zastiranje tla koje obrađujemo prirodnim materijalima (slama,lišće i dr.).Malčiranje ili prekrivanje tla organskom masom je metoda koja svoje korijene vuče iz davnina.

Želimo li svoj vrt održavati po načelima organskog uzgoja tako da čuvamo tlo i život u njemu onda je prekrivanje tla organskom masom najbolji način za povećanje i čuvanje plodnosti tla.

Provedba malčiranja se izvodi u kasno proljeće kada tlo se postupno zagrijava.Najbolje je takvo tlo da se prekrije lišćem,slamom,korom drveća,piljevinom i sličnim materijalima iz prirode.

Ovako zaštićeno tlo traži manje zalijevanja,pljevljenja,te kod jačih proljetnih iznenadnih pljuskova ne pravi se blato i zadržava se sitna struktura tla.U poljoprivrednoj proizvodnji sve se češće susrećemo sa pojmom i problemom zbijenog tla.

Upravo zbog toga trebamo provesti malčiranje kao provjerenu prednost takvog tretiranog tla:

1.Voda nakon padalina lakše isparava

2.potrebno je manje zalijevanje zasađenih biljaka

3.biljke rastu intenzivnije i tlo ostaje toplo

4.raniji početak berbe plodova

5.poboljšanje biološke hranjivosti tla

Provedba malčiranja jako je važna za uzgoj rajčica.

Sloj malča guši izbijanje i širenje mnogog samoniklog korova,kao i raznih napasnika kao puževa.Organski pokrov služi kao kompost za Vaše biljke.

Vi koji sami imate svoje vrtove i uzgajate biljke u njima sami provodite malčiranje jer je jednostavno i ekonomično ,ali morate biti pažljivi da tlo na kojem malčirate lijepo očistite od korova.U slučaju da ne očistite dobro ,taj isti korov može Vam ponovo niknuti i izbiti iznad malča,tj.iznad zaštitne folije.Postoji i ukrasni malč za Vaš vrt sa cvijećem,sa korom bora ili sa pjeskom.

Ne zaboravite malčiranje štedi Vaš trud i vodu u vrtu.

Pratite naše članke upisivanjem emaila desno ili like naše FB stranice

Ovaj članak nastao je uz savjete inž.agronomije Ragiba Memiševića iz Pule.

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here