Home Vrt Eko zaštita za vrt Deset kukaca koji bi trebali biti dobrodošli u vašem vrtu

Deset kukaca koji bi trebali biti dobrodošli u vašem vrtu

0
10777

Ako ste zaljubljenik u vrtlarstvo, vjerojatno imate barem jednog prijatelja koji s vama dijeli taj interes. U vrtlarskim razgovorima kukci se spominju često i to uglavnom u negativnom kontekstu.

Neosporna je činjenica kako su kukci u vrtu veliki problem. Bilo da uništavaju urod ili prenose nametnike i razne bolesti, kukci mogu u vrtu stvoriti mnoge nevolje. Srećom, u vrtu se mogu naći i korisni kukci, koji će vam oprašivati biljke i uništavati štetočine. U nastavku vam donosimo top listu deset najkorisnijih kukaca koje možete naći u vrtu, iako ne moraju nužno biti poredani tim redoslijedom.

1. Mušica šiškarica

Mušica šiškarica, latinskim imenom Aphidoletes aphidymza, je kukac iz porodice dvokrilaca. Žive desetak dana i hrane se lisnim ušima, tako da u lisnu uš ubrizgaju otrov kojim je paraliziraju i potom je iskoriste kao hranu. Ove mušice mogu pojesti lisne uši koje su puno veće od njih samih, a isto tako ubiju više uši nego ih mogu pojesti. Zbog toga su toliko korisne u vrtu, da se proizvode kao vid biološke kontrole štetnika, i kao takve se najčešće koriste u staklenicima.

2. Brakonidne osice

Ove životinje spadaju u porodicu parazitskih osica. Kao i svi kukci, prolaze kroz razvojne stadije od jajašca, preko ličinke i kukuljice, do odraslog kukca. Specifičnost ove vrste je da odrasla jedinka jajašca polaže u druge kukce, poput gusjenica, lisnih uši, raznih larvi i slično. Ličinke se zatim hrane svojim domaćinom, koji ugiba kada ličinke dovrše svoj razvoj. Kako bi privukli ove životinje u svoj vrt, posadite biljke sa malim cvjetovima i puno nektara, poput stolisnika, kopra, peršina i divlje mrkve.

3. Poljske stjenice

Poljske stjenice hrane se raznim insektima poput cvrčaka, gusjenica, resokrilaca, lisnih uši i drugih štetočina. Ako želite iskoristiti poljske stjenice za svoje ciljeve, postoji nekoliko načina. Vole živjeti u nasadima mahunarki, naročito alfalfe, pa ako možete, posadite je blizu svojega vrta. Samu alfalfu možete iskoristiti za malčiranje, gnojivo ili kao hranu za životinje. Ako je netko u vašoj blizini sadi, poljske stjenice možete uhvatiti pomoću mrežice za kukce i prenijeti u svoj vrt.

4. Trčci

Trčci su porodica kukaca iz reda kornjaša. Odlikuju ih snažne noge i, što im samo ime govori, mogu brzo trčati. Kako uglavnom žive na zemlji, vrhunski su predatori za štetočine poput puževa, gusjenica, kupusne muhe i drugih koje cijeli život ili neki njegov dio provode u zemlji ili na zemlji. Kako bi se trčci zadržavali u vašem vrtu, posadite neke višegodišnje biljke koje će im osigurati stabilno stanište. Na primjer, posadite djetelinu, koja može biti dobar travnjak, možete je koristiti za ishranu životinja poput kunića ili kokoški, a usput će biti dom trčcima.

5. Mrežokrilci

Mrežokrilci su skupina insekata koje karakterizira duguljasto tijelo sa prozirnim, mrežastim krilima. Odrasli primjerci, kao i njihove ličinke, hrane se na raznim štetočinama poput lisne i štitaste uši, gusjenica, resokrilaca i štitastih moljaca. Omiljena staništa su im nasadi biljaka poput anđelike, carevog oka, primorske češljike i uresnice.

 6. Bubamare

Svakako jedan od najljepših insekata, ujedno je i jako koristan u vašem vrtu. Odrasle bubamare jedu lisne uši, gnjide i štitaste uši, a ličinke su još i korisnije jer čine još i veću štetu štetočinama. Ako želite da bubamare budu redoviti posjetitelji vašega vrta, u njegovoj blizini posadite kopar, komorač, carevo oko, anđeliku ili stolisnik.

7. Anthorcoridae

Ove kukce iz porodice stjenica odlikuje velika pokretljivost i brzina. Također su vrlo proždrljive i napasti će gotovo svakog insekta. Ako bi voljeli ovog terminatora imati u svom vrtu, posadite zlatnicu, alfalfu, tratinčice ili kopar. Tako će vam vrt lijepo izgledati, ali i biti dom ovim životinjama.

8. Kantaride

Omiljena hrana ovih kukaca su gusjenice i lisne uši, ali će zapravo napasti i pojesti gotovo sve kukce koji im se nađu pri ruci, uključujući i vrste koje vašem vrtu ne pričinjaju nikakvu štetu, ili su čak za njega koriste. Bilo kako bilo, ako želite ovu vrstu u svom vrtu, neka u njegovoj blizini raste mačja trava, hortenzija ili zlatnica.

9. Smrdljivi martin

Smrdljivi martin je porodica kukaca sa više podvrsta. Iako su neki biljojedi, većina su predatori koji uništavaju razne insekte u vrtu. Pogotovo su efikasni u uništavanju krumpirovih zlatica. Ove kukce ćete privući tako da posadite neke višegodišnje biljke u kojima će se nastaniti, a jako vole rabarbaru, koju i inače možete koristiti u ishrani i liječenju.

10. Muha gusjeničarka

Muhe gusjeničarke spadaju u porodicu muha, a u ekološkoj poljoprivredi važna su karika u suzbijanju štetnika. Naime, ove muhe polažu svoja jajašca ili u blizini životinja koje će postati domaćini njihovu potomstvu, ili direktno na te životinje. Ličinke muhe se zatim hrane svojim domaćinom dok se ne ukukulje. Najčešći domaćini ličinkama ovih muha su, kako im samo ime govori, gusjenice. Kako bi privukli odrasle muhe u blizini vašeg vrta, možete posaditi slatku djetelinu, peršin, kopar i druge biljke.

Postoji još jedan način na koji možete privući kukce u svoj vrt, a to je hotel za kukce. Možete ga napraviti na razne načine i od raznih materijala. Poželjno je koristiti prirodne materijale, poput slame, grančica, nacjepkanog drva, raznih većih komada drva u kojem ćete izbušiti veće ili manje rupe, kore, suhog lišća i češera, šupljih stabljika raznih biljaka, pa čak i cigli, tegli i slično. Bitno je da sav materijal bude suh, jer ako naslažete svježu travu ili koru drveta, vjerojatno će početi truliti, te ne smije biti tretiran nekim kemijskim sredstvima. I sam objekt u koji ćete sve ovo smjestiti, bilo da je riječ o staroj drvenoj kutiji ili nečemu što ćete napraviti sami, ne smije biti tretiran kemisjkim sredstvima. Hotel za kukce smjestite u polusjenu i okrenite prema jugu. Ukoliko postoji neka konkretna vrsta kukca koju želite privući, informirajte se o njenim navikama i ponašajte u skladu s time.

Kao što vidite, i ovdje priroda ma svoja rješenja za većinu problema. Nema potrebe da kupujete skupa kemijska sredstva kojima ćete uništiti sve što diše i kreće se u vašem vrtu, korisno ili ne, a ujedno i zagaditi hranu koju ćete poslije jesti. Puno bolje rješenje takvih problema je da se prirodom borite protiv prirode.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)