Dobre i loše strane posuda za biljke

0
7907
biljka1
Posude za vaše biljke su ključne za njihov razvoj

Koje tegle odabrati za svoj dom? Plastične posude su jeftine, keramičke tegle ljepše, metalne vam se neće razbiti, drvene odgovaraju uz ostatak namještaja… što na kraju odabrati?Puno puta ste se pitali kako odlučiti, a ne pogriješiti. Da bi napravili bolju odluku, sastavili smo vam popis posuda različitih materijala, njihove dobre i loše strane – saznajte ih pa odlučite najbolje za sebe i svoje biljke!

Plastične posude

Ako vam nije jako važan izgled posuda ili ako uzgajate biljke koje će svojim rastom prekriti tegle, onda je plastika odličan izbor za vas. Plastične tegle su izdržljive, lagane, zadržavaju vlagu u tlu i relativno su jeftine. Ako volite premještati svoje biljke i preuređivati izgled svog vrta/balkona, onda će vam ove posude odgovarati. Lakše su za prenošenje, a ako vam pritom ispadnu, vjerojatno neće puknuti.

Ako se odlučite za njih, morate pripaziti na par stvari. Nemojte koristiti crnu ili jako tamnu plastiku ako vam je biljka smještena na suncu jer te boje privlače toplinu, a nemaju dobru izolaciju pa se tlo u posudama lako zagrije i postane vruće što jako šteti korjenju. Zato na sunčanim mjestima radije upotrijebite svjetlije boje koje reflektiraju svjetlost pa drže korjenje hladnim. Ako živite na vjetrovitom mjestu, također vam neće odgovarati jer se biljke u njima lakše prevrnu. Uzmite u obzir i svoje navike zalijevanja. Ako ste lake ruke, tj. često zalijevate svoje biljke, budite na oprezu jer plastika zadržava vodu u tlu pa ćete morati pričekati da se zemlja osuši između zalijevanja kako korjenje ne bi strunulo.

Plastične posude imaju najčešće najviše otvora za drenažu na dnu čime djelomično nadoknađuju nedostatak svoje neporoznosti. Ako nemaju dovoljno otvora, lako ih je napraviti. Mogu se kupiti u raznim bojama, veličinama i oblicima, mogu se po potrebi i prebojati i ukrasiti. Ako imate manju djecu, onda su ove posude dobra opcija jer se neće lako razbiti

Neki plastični i metalni materijali mogu ispuštati kemikalije u zemlju pa odabir posude mora biti pažljiv ako uzgajate hranu. Isto tako nisu prijatelji okoliša jer se teško razgrade  i ako vam je to važno, nećete ih upotrebljavati. Pod utjecajem sunca plastika mijenja oblik i gubi boju pa u tom slučaju treba kupiti deblju posudu.

plasticne
Plastične tegle su jako praktične ali pružaju malo zaštite korjenju biljaka

Keramičke, betonske i kamene tegle

Sve ove tegle imaju slična svojstva. Teže su od drugih vrsta posuda i ekološki su prihvatljive. Imaju jako dobra izolacijska svojstva što znači da će korjenje biljaka ostati sigurno kod naglih promjena temperature, neće se ni zagrijavati ni smrzavati. Biljka ostaje sigurna jer je teška posuda drži čvrsto na zemlji, sigurnom od pada u naletima vjetrova. Zbog svojih prirodnih materijala ove su posude jako lijepe, postoje različitih oblika tako da svatko može pronaći teglu po svom ukusu. Prednost posuda od prirodnih materijala je što su porozne, tj. njihove stijenke propuštaju zrak do korijenja biljaka te izvlače višak vlage iz zemlje. Ako biljka traži više vode to znači da ćete je puno češće morati zalijevati. Betonske i kamene posude možete držati vani i zimi. S godinama će kamene posude biti sve ljepše, a i najveći su ekološki prijatelj!

Nedostatak im je što najčešće imaju samo 1 otvor na dnu za drenažu, a teško je napraviti još koju a da posuda pritom ostane cijela. Većini biljaka je to nedovoljno pa nisu primjerene za njih. Laganije glinene posude lakše pucaju pogotovo kad se zemlja smrzne. Ako volite izgled novih tegli, onda vam keramičke bez glazure neće odgovarati jer nakon nekog vremena dobiju bijele mrlje iz vana. Tanke keramičke posude zadržavaju toplinu – iako nekim biljkama ovo koristi, zemlja može postati vruća na suncu što može ubiti mikroorgnizme i spaliti korjenje. Nedostatak betonskih posuda je što proizvodnja betona nije prijatelj okoliša. Beton ima vapna u sebi koje je toksično za mnoge biljke. Zato takve posude treba dobro oprati i osušiti nekoliko puta prije sadnje ili staviti van na nekoliko tjedana da ih kiša opere. Glinene posude se pak koriste tisućama godina, a glina se općenito smatra održivim resursom pa time i ekološki prihvatljivom.

keramicke
Prirodni i teški materijali čuvaju biljke od naglih promjena temperature, ali ih treba češće zalijevati

Kutije od stiropora

One pružaju odličnu izloaciju jer imaju sjajne termalne karakteristike. Bijela boja reflektira svjetlost/toplinu pa pomaže u izolaciji, znači da je korjenje biljke sigurno od vrućine i hladnoće. Ove kutije su jeftine, obično i besplatne na tržnici kod kupnje biljaka, a često ih možete pronaći besplatno i bez kupnje. Idealne su ako vam nije najvažniji vizualni dojam tegle. Ako pak pazite na njihov izgled, možete ih jednostavno prebojati i tako prilagoditi sebi. Pružaju dobru drenažu, tj. imaju rupice u sebi, a ako nemaju, lako ih je probušiti. Lagane su za prenošenje, lako se čiste i dostupne su u svim veličinama i dubinama. Iako materijal nije ekološki prihvatljiv, korištenje ovih posuda nanovo ili njihova prenamjena za vaš vrt je ekološki prihvatljiva jer se ne bacaju već ponovno koriste.

Njihov je nedostatak ako su plitke jer se onda mogu brzo zagrijati, ali duboke pružaju dobru izolaciju. Ne smiju se koristiti ako su se počele razgrađivati ili su oštećene.

biljcice
Kutije od stiropora su odlična rješenja: jeftina, sigurna za biljke i korisna za okoliš

Drvene posude

Ove tegle su najjednostavnije prirodne posude za biljke. Odlično izgledaju, zadržavaju vodu i relativno su lagane. Dodaju karakter vašem vrtu. Mogu se pronaći različitih boja i veličina. Korisne su kad se kombiniraju s ostatkom vrtnog namještaja. Mogu se prebojati i tako im produžiti vijek trajanja. Ako uzgajate hranu, provjerite čime su prebojane kako bi bilo sigurni da biljka ne upija neke toksine. Atraktivne su, izdržljive, lako se prenose, dobro se nose s hladnoćom, pružaju dobru toplinsku izolaciju, mogu biti jednostavne i jeftine za napraviti, i to u veličini koja vam odgovara.

Nedostatak im je što se dno posude može brzo razgraditi ako je smješteno na vlažnom tlu. Trebaju se premazati barem jednom godišnje. Kod kupnje premazanih posuda ili kod nabave premaza za njih, pazite da nemaju otrovnih kemikalija jer će se otpuštati u vašu biljku. Da bi to izbjegli, možete koristiti drvene posude kao vanjsku ukrasnu teglu za biljku koja je već posađena u plastičnu posudu. Pazite na ukrasni metal na drvenim teglama (i na čavle u njima) da ne zahrđaju. Metal također privlači neke štetočine pa se neželjeni insekti mogu doseliti.

plasticne-posude
Drvene posude su najpraktičnije kao ukras

Metalne tegle

Obično su atraktivne i vrlo dekorativne, a najviše odgovaraju biljkama u stanu. Izdržljive su, neće se okrhnuti, popucati ili puknuti. Većina metalnih posuda je dugovječna, s godinama sve ljepša jer dobije poseban karakter, ali to ovisi o vrsti metala od koje je napravljena. Moraju imati puno otvora na dnu s obzirom da nisu propusne.

Nedostatak ovih posuda je njihova upotreba na vanjskom prostoru. Nemaju dobra izolacijska svojstva pa se izložena suncu mogu jako zagrijati što šteti korjenju. Onda ako ih koristite vani, neka to bude negdje u sjeni. U vlažnim klimatskim uvjetima lako hrđaju. Na balkonu bi vam zato mogle ostaviti ružne tragove. Da izbjegnete to, najbolje ih je koristiti kao vanjsku ukrasnu posudu u koju ćete staviti biljku zasađenu u plastičnu teglu. Tako metal neće hrđati zbog vode niti će se korijen zagrijavati na suncu.

metalne
Metalne posude su praktične i lijepe, ali korištene na suncu mogu pregrijati zemlju biljke

Vreće za sadnju

Novi koncept sadnje podrazumijeva vreće koje su jako praktične, lagane za prenošenje i zahvalne za održavanje. Jeftine su, a izdržljive pa se u njih mogu zasaditi zaista male biljke, ali i drveće. Imaju UV zaštitu tako da su pogodne za upotrebu vani, izdržljive su za različite vremenske uvjete, kompaktne, lako se spremaju i svijaju pa se mogu nanovo upotrijebiti. Biljkama pružaju odličnu drenažu, različitih su boja, veličina i oblika.

Nedostatak im je što se mogu malo svinuti ako se tlo ne navodnjava ravnomjerno. Privremeno su rješenje za smještanje biljaka, ali su idealne za sve podstanare koji često moraju seliti svoje zelene vrtove.

vrece-za-sadnju
Vreće su idealne za podstanare: lagane su, fleksibilne i lako se spremaju i prenose

Posude za samostalno navodnjavanje

Prigodne su za zauzete ljude koji često putuju i zaboravljaju zalijevati svoje biljke. Korisne su za manje biljčice koje se moraju zalijevati svakodnevno. Odgovaraju i manjim prostorima gdje su neke tegle teško dostupne. Prigodne su i za viseće košare koje su izložene vjetru zbog čega im se zemlja češće isuši.

Nedostatak ovih posuda je što su korisne za biljke koje vole “mokre noge” ali ne i za one koje vole suhu zemlju. Nisu prigodne ni za velike biljke poput voćki ili grmlja jer korjenje može prodrjeti do spremnika vode i naštetiti mu – prevelika količina vode donosi bolest. Najčešće se rade od plastičnih materijala koji nisu prigodni za očuvanje okoliša.

biljke
Odlične su za one koji često putuju i za male biljke koje treba svakodnevno zalijevati

Viseće i zidne košare

Jeftine su i prikladne za uštedu prostora. Njima se može napraviti sjena pa su i praktične za dom. Najčeće su napravljene od plastične žice pa su lagane, dugotrajnije i ne hrđaju. Dostupne su i od materijala koji su itekako ekološki prihvatljivi.

Nedostatak im može biti što se lako zagriju i osuše, ali na vjetrovitom mjestu lako isušuju zemlju biljkama pa im to uništava korjenje. Voda može procuriti kroz ove posude pa se trebaju smjestiti iznad druge biljke ili na mjesto gdje ne smeta kapanje.

kosara
Košare su lagane i dekorativne, ali na vjetrovitim mjestima nisu stabilne i isušuju zemlju oko korjenja

Tegle za naopaku sadnju

Iako su dizajnirane za povrće poput rajčice i krumpira, mogu se koristiti i za sve ostale. Ukrasne su i atraktivne, a s obzirom da vise, ne treba tražiti prostor na podu za njih. Zemlja im se puno brže zagrije što pospješuje rast, a i manja je vjerojatnost rasta korova i nastanka bolesti zbog dobre cirkulacije zraka.

Nedostatak im je što mogu postati preteške nakon zalijevanja pa posude moraju biti relativno malene. Same biljke koje se sade također trebaju biti manje (primjerice manje rajčice umjesto velikih), a zbog poroznosti posude i izloženosti vjetru i suncu biljku treba češće zalijevati.

upside-down
Štede prostor na podu i jako su praktične

Stalci za biljke

Iako sami stalci nisu posude u koje sadite svoje biljke, istaknuli smo ih jer oni osiguravaju prostor vašim biljkama. Stalke možete postaviti vani i unutra, a to znači da ćete bolje iskoristiti vrijeme i klimatske uvjete. Tako ćete na sunčani dan staviti svoje biljke u vanjske stalke ili same stalke premještati na sunce i hlad, kako baša biljka više voli. Nećete morati smišljati novo mjesto ili ih gurati na podu. U vrijeme sezone špricanja, za vrijeme oluje i sl. stalci u stanu će vam koristiti da vratite biljke u zaštićeni prostor na sigurno. Sa stalcima će vaše biljke biti sigurne i neće smetati nego će imati svoje mjesto u vašem domu.

stolica
Stalke za cvijeće izradite i sami, osigurajte im lijepo mjesto i uživajte u pogledu

Sljedeći put kad ćete trebati odlučiti koju posudu odabrati, uzmite u obzir njene dobre i loše strane pa odaberite onu koja vašim biljkama i vašim uvjetima najbolje odgovara.

Pogledajte i video o prednostima i nedostacima različitih posuda.

Članak inspiriran:
https://themicrogardener.com/three-key-factors-to-consider-when-choosing-pots/
https://www.planetnatural.com/selecting-a-container/
https://www.gardeningknowhow.com/special/containers/choosing-containers-for-potted-environments.htm
https://themicrogardener.com/choosing-a-container-the-pros-and-cons-2/

Izvori slika:
www.pexels.com
www.vosgesparis.com
www.pinterest.com

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here