Domaći lijekovi protiv grlobolje

0
2176

Trenutno vrijeme jako utječe na nas i podložni smo upalama grla. Agresivni farmaceutski lijekovi su skupi i smanjuju prirodni imunitet. Postoje jednostavnije i jeftinije opcije, koje vas ne koštaju mnogo – samo malo truda i vremena.

U nastavku nekoliko prirodnih lijekova za grlobolju.

  1. Recept s limunom, đumbirom i medom

Priprema: u staklenku  složiti tanko narezane kriške dva dobro oprana, neoguljena limuna, dva korijena đumbira od oko 5 centimetara oguliti i također izrezati na tanke kriške, zatim staklenku napuniti medom i ostaviti u hladnjaku dok se ne stvori žele.

Korištenje: žlicu želea preliti s 2 cl. tople (ne kipuće) vode i  piti dok je toplo. Smjesa može u hladnjaku ostati 2-3 mjeseca,a ovaj ukusan, jednostavan i djelotvoran lijek protiv grlobolje mogu koristiti i djeca. (preuzeto s www.valpovstina.info)

2. Higijena je pola zdravlja!

Grlo, usna šupljina i nos mogu se ispirati i čistiti. To je poželjno jer na taj način umanjujemo koncentraciju bakterija i nečistoća.
Grlo se ispire tako da grgljamo slanu mlaku vodu. Sol ima svojstvo da na sebe privlači nečistoće.

3. Dodaci prehrani

Vitamin C – Nije velika novost da vitamin C jača imunitet pa time pomaže i kod grlobolje. Ono što dosta ljudi ne zna je količina vitamina C koju je poželjno unositi u organizam. Kod upala se preporučaju velike količine vitamina, oko 1 000 mg dnevno (inače je preporučena dnevna količina 100 mg).
Kalcij – je dobar za kosti, to svi znaju. Da je dobar i protiv grlobolje, to je manje poznato.
Češnjak – je najjači prirodni antibiotik koji nam je poznat i dostupan. Ako pojedete svakodnevno po jedan češanj smanjujete mogućnost bakterijskih upala.
Origano, med, propolis, kadulja….     www.krenizdravo.com

Svakako pogledajte i ovaj odličan članak za podizanje imuniteta:
http://www.krenizdravo.com/vitalnost/vodic-za-podizanje-imuniteta-prirodnim-putem

Naši prijašnji članci vezani uz zdravu prehranu:
Apoteka je hrana oko nas
Mlada pšenica – izvor zdravlja

Jedite zdravo, živite zdravo!

Do slijedećeg članka – zdravo 🙂

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.