Home Dvorište Eko ograde

Eko ograde

0
10747
Izvor fotografije: Pinterest

Eko ograde su ograde prijatelji okoliša, a mogle bi postati najnoviji hit u dizajniranju dvorišta i vrta. Ono što ih čini eko ogradama je ponovna upotreba materijala koji nam više nisu potrebni ili izgradnja ograda od ekološki prihvatljivih materijala. U eko ogradama možete izraziti svoju kreativnost. Nemojte se povoditi već uhodanim rješenjima već potražita neke nove, jedinstvene ideje. Prilažemo vam ideje kako napraviti i od kojih materijala vašu ogradu. Možete je napraviti od novih materijala ili od nekih starih. Pogledajte ideje i kreirajte jedinstvenu, a ekološki prihvatljivu ogradu za svoj vrt ili dvorište.

Ako ste se odlučili uložiti u novu ogradu i napraviti je ekološki prihvatljivom, postoji puno načina kojima to možete i ostvariti. Iskoristite materijale koji ne zagađuju okoliš i koji su dugovječni tako da nećete morati ponovno u skoroj budućnosti mijenjati svoju ogradu. Kod kreiranja ekološki prihvatljivih ograda vodite računa i o tome da imaju svoju višestruku namjenu, ne samo da stoje kako bi vas obranile od tuđih pogleda, već na njima možete primjerice posaditi cvijeće ili ih iskoristiti kao ploču za crtanje i sl. Višestruka namjena i upotrebljivost proizvoda, kao i ponovna namjena materijala neke su od odlika ekološki prihvatljivih proizvoda.

Kod izgradnje nove ograde možete prvo pogledati materijal kojim raspolažete i onda ga kreativno iskoristiti (izvor fotografije: Pinterest)

Iskoristite cjepanice u izgradnji ograde. Ovakva ideja je zapravo višestuko korisna. Osim što je to jedan od načina na koji biste zaista i mogli postaviti cjepanice koje možete nekad u budućnosti i iskoristiti za ogrijev, dobit ćete prirodan izgled ograde koji će postati i stanište kukcima.

Od cjepanica možete izgraditi cijelu ogradu ili zid (izvor fotografije: Pinterest)

Betonske tegle. Posebno konstruirane tegle od kojih se može napraviti cijela konstrukcija ograda pomoći će vam u proširenju vašeg vrta. Osim što ćete ukrasiti izgled ograde živućim biljkama, dobit ćete i veći prostor za njihovu sadnju. Tako ako vam nedostaje koji metar površine za sadnju, ovim inovativnim načinom ćete ga i dobiti. Ovakvi čvrsti zidovi mogli bi postati i zanimljiv poligon za dječju igru pa pripazite kako ga postavljate i osigurajte sigurnu okolinu vašoj djeci. Jedan od načina za sigurnost je visoko postavljanje izbočina tako da se ne može na njih popeti već samo uživati u pogledu na biljke.

Betonskim ogradama možete povećati svoju površinu za sadnju jer one mogu djelomično postati i vaše tegle (izvor fotografije: Pinterest)

Staklene ograde su dugovječne i izdržljive. Ako želite staklenu ogradu, možete se poigrati s njenim mat izgledom i tako napraviti prekrasne kracije, ali se i sakriti od tuđih pogleda. Staklo propušta svjetlost pa su staklene ograde odlične za sjenovita mjesta bez dovoljno sunca. Kod stakelnih ograda trebate biti posebno oprezni i iskoristiti savjete profesionalaca. Ne možete koristiti bilo koje staklo već namjensko i izdržljivo koje neće popustiti pod promjenama vremenskih uvjeta, kod iznenadnih udaraca i sl. Staklene ograde su predivne i takve će ostati ako ih napravite ispravno.

Staklena ograda je odlična za sjenovita mjesta gdje treba prikupiti što više sunčeve svjetlosti (izvor fotografije: Pinterest)

Drvene ograde su zbog svog biorazgradivog materijala uvijek ekološki prihvatljive i uklapaju se u svaku okolinu. S njima možete biti izuzetno kreativni, možete takvu ogradu postavljati i sami. Kod drvenih materijala možete biti kreativni u njenom postavljanju tako da ćete kod gušćeg postavljanja zadržati intimnost vašeg dvorišta, a kod rjeđeg postavljanja više propuštati svjetlost.

Boce možete slagati u zid poput cjepanica, a možete se i poigrati s njima nizajući ih na žicu (izvor fotografije: Pinterest)

Ako želite iskoristiti neke stare ili otpadne stvari, možda vam možemo pomoći s par ideja. Ovakve ideje su odlične jer vam štede novac. Iako će projekt pronalaska resursa: starih materijala i polovnih stvari iziskivati potrošnju vašeg vremena, konačni rezultati će oduzimati dah tako da se itekako isplate.

Od starih materijala možete napraviti jedinstvene ograde (izvor fotografije: Pinterest)

Iskoristite različite materijale i napraviti jedinstvene ograde u svom okruženju. Osvještavanje o ekološkoj prihvatljivosti zapravo nam nudi različite modele ponovne upotrebe materijala koji više ljudima ne trebaju. Nemojte bacati stare stvari, iskoristite ih, poklonite ili prodajte, nekome će zasigurno trebati u kreiranju novog života starim stvarima.

Nemojte rušiti stare ograde. Ako im dodate par zanimljivih detalja, mogu biti ljepše i privlačnije od novih (izvor fotografije: Pinterest)

Kamene ograde osim što su dugovječne, zaista su lijepe. Jako su popularne i tradicionalne kod nas na moru gdje je kamen lakše nabaviti. S kamenim ogradama možete biti sigurni da ih nećete trebati mijenjati već će sigurno zadržati nepozvane strance izvan vaših granica.

Stare ograde mogu postati idealno mjesto za dječje crteže (izvor fotografije: Pinterest)

Pletene ograde su savršene za prirodan izgled vaše okućnice. Možete i sami pronaći repromaterijal za ove ograde i sami ih ispreplesti. Upravo zbog toga su ovakve ograde financijski prihvatljive. Pokušajte prvo isplesti male ogradice pa kad se kod njih usavršite, krenite u izradu velikih.

Okviri kreveta mogu postati nova ograda u vašem vrtu (izvor fotografija: Pinterest)

U kreiranju vaše ograde možete iskoristiti stara vrata, posložiti ih u redove i time napraviti bajkovitu ogradu vašem vrtu.

Umjesto tradicionalnih kamenih ograda, kamen možete iskoristiti i na drugačiji način i njime “slikati” (izvor fotografije: Pinterest)

Česti otpadni materijal u vašem domu su staklene boce. Sad je prava prilika da ih iskoristitie. Njihove različite boje učinit će vaš dom veselim i šarenim. Umjesto da čekate dugu poslije kiše, ona će se svakodnevno pojaviti u vašem dvorištu čim sunce obasja ovakvu staklenu ogradu. Ova ograda je idealna za mjesta koja nemaju previše sunca jer će dopustiti svoj svjetlosti ulazak u vaše dvorište, pokazat će razigranost vašeg duha i omogućiti biljkama da rastu na suncu.

Oslikajte dijelove svoje stare drvene ograde ili ju cijelu iskoristiti kao platno za svoje kreacije (izvor fotografije: Pinterest)

Ako vam je vaša stara ograda nezanimljiva i dosadna, nemojte je mijenjati novom, stare ograde imaju poseban duh koji se da istaknuti njenim ukrašavanjem, bojanjem, dopunjavenjem…

Stara vrata također možete iskoristiti na kreativan način (izvor fotografije: Pinterest)

Kod upotrebe starih materijala nemate ograničenja, ovisno o tome koje materijale lakše možete pronaći u svojoj sredini, iskoristite ih za ogradu. Tako stari bicikli mogu postati izuzetno atraktivni. Možete ih sve prebojati u istu boju pa ćete tako dobiti zajednički motiv na svima.

Osmislite nove načine na koje možete oživjeti svoju ogradu (izvor fotografije: Pinterest)

 

Kako ste vi napravili ogradu i koje ste materijale koristili?

Pratite naše članke upisivanjem emaila desno ili like naše FB stranice

 

Ideja za članak:
http://simplyfutbol.com/garden-fence-ideas/

 


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)