Genijalna ideja uzgoja rajčice

0
9031

Sigurno ste se nekoliko puta pitali kako uzgojiti rajčicu na malom prostoru i koja je što  jednostavnija  metoda za odabrati.Iako imate mali stan, možete rajčicu ugojiti i na balkonu ili na malom vrtnom prostoru.Jednostavno i ekonomično.

Možda Vas je mali prostor uvijek sprječavao da imate svoj vrt i da uživate u svom trudu,ali nakon ovog teksta nadam se da Vam to više neće biti smetnja.Pročitajte moj tekst i krenite u ostvarenje svojih zamisli za vrtom,tako ste sigurni u rajčicu koju sami uzgojite da nije kemijski tretirana.

Ja ću Vam prezentirati način sadnje rajčice po zamisli i iskušanoj metodi  Jamesa Bryana koji je na domišljat način uzgojio rajčice.

Sve što Vam je potrebno za sadnju rajčica  je jedna plastična kanta za smeće i nekoliko rasada rajčice i žica kojom ćete okružiti kantu za otpatke.Plastičnu kantu sam odabrala zbog niske cijene i praktičnosti.Kantu ćete probušiti na dnu i jedan red iznad probušenih rupa na kanti  ćete opet probušiti  rupe u razmaku od 25,4 cm.Kantu trebate zakopati u zemlju toliko duboko da se drugi izbušeni red jedva vidi iz zemlje.U nju ćete nasuti vode i staviti kompost.Vodite računa da je kanta  u koji ćete posaditi rajčice dovoljno duboka. Dubina od 8 cm je apsolutni minimum, dok je kanta od 12 ili čak 16 cm vrlo dobar odabir.

Kada ste odabrali kantu, morate se pobrinuti za drenažu. Rajčica će vrlo brzo istrunuti ako je cijelo vrijeme u mokrom tlu.

Okolo kante ćete zasaditi četiri stabljike rajčice.Morate paziti da kad zalijevate svaki drugi dan da ne zalijevate po listovima stabljike nego što niže po stabljici.Možete zalijevati tri puta tjedno, ali ako je padala kiša i manje.Nakon mjesec i pol Vaše stabljike rajčice dosegnut će 1 metar i 62 cm sa zelenim rajčicama i oko stotinu kompleta cvjetova rajčica će procvjetati.

Krajem lipnja stabljike rajčice prerastaju kavez (žicu što ih okružuje) više od oko 95 cm.Listovi su sada tamno zelene boje i bujno su izrasli što dokazuje da je stabljika zdrav i da lijepo napreduje rast rajčice.Ovakav način uzgoja rajčice puno je bolji i uspješniji od učestale metode sađenja.Na tako malom prostoru dobit ćete bujne rasade rajčice.

   

U prvim ,toplim danima srpnja Vaš zasad je obilan i već polako trebate razmišljati kako i gdje ćete upotrijebiti plodove rajčice sa Vašeg zasada.A kulinarskih delicija sa rajčicama je mnogo.

Ova metoda iziskuje manje vremena i učinkovita je .Ništa Vas ne sprječava da slijedeće godine na isti način zasadite više rajčica i da uživate u plodovima Vašeg rada na malom prostoru.

Nadam se da sam Vam opisala način na koji i Vi možete guštati u rajčicama iako imate mali prostor.Sve što treba to je kreativnost i strpljenje.

Osim što ih je lako uzgojiti,likopen (antioksidans koji daje rajčici crvenu boju) štiti od srčanog udara, kardiovaskularnih bolesti, demencije i raka te blagotvorno djeluje na prostatu. Rajčica je bogata kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem. Rajčica obiluje vitaminima K, B1, B6, B3, niacinom, folnom kiselinom, vitaminom C, a najviše ima karotena (provitamina A).

Rajčica potiče izlučivanje suvišne vode iz organizma te se preporučuje kod reume, gihta, kamenaca u bubrezima, mjehuru i žučnoj vrećici.

Ukoliko želite postaviti mi druga pitanja u svezi sa načinom i detaljima sadnje ,molim Vas pitajte!

Ovaj tekst nastao je od izvornog teksta kojeg možete naći na linku: http://www.moreideas.net/2016/01/25/one-mans-genius-idea-to-grow-tomatoes/

 

 

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here