Gnojivo od koprive – rješenje za vaš vrt

0
10366

Ako vam je stalo do toga da vaš vrt bude čist od pesticida onda zasigurno koristite koprivu i različite pripravke od nje kako bi pomogli vrtu da uspješno raste, da ga zaštitite od nametnika i da ga dobro nahranite kako bi vaše biljke uspješno rasle. Upravo su zato pripravci od koprive savršeno rješenje za vaš biovrt.

Već smo naveli koje su blagodati koprive i kako je uzgojiti, a sad ćemo vam pomoći da saznate kako napraviti pripravke od koprive koje ćete koristiti u svom vrtu i time mu pomoći da se zdravije i bolje razvija.

Pripravci od koprive – ekološko rješenje

Ako zaista pazite na svoje zdravlje, na prirodnu floru i faunu te vam je stalo do zdrave hrane onda će vas prirodno zaštitno sredstvo od koprive razveseliti jer nanosi manje štete ostalim živim organizmima nego što to rade neki drugi prirodni insekticidi. Ono o čemu trebate voditi računa je i voda koju koristite u pripravcima. Umjesto vode iz slavine koja je klorirana i koju biljke ne vole, uvijek koristite kišnicu. U slučajevima kada nemate kišnice, upotrijebite odstajalu vodu.

Gnojivo

Koristite koprivu kao gnojivo jer je bogata kalijem. Ona je osnovni sastojak mnogih aktivatora komposta i to kao mješavina nekoliko sušenih biljaka u prahu koja se dodaje hrpi komposta radi ubrzavanja bakterijske aktivnosti. Tako se smanjuje vrijeme potrebno za stvaranje komposta. Osim toga već smo naveli da se kopriva iz vodene otopine koristi kao dodatak kompostu. Koristite koprivu i vaš će vam vrt biti zahvalan.

Tekuće gnojivo

Možete ga napraviti na dva načina, a osim kao gnojivo djeluje i za jačanje biljaka te kao zaštita od nametnika. Pomiješajte kilogram svježe koprive, 200 g sušene koprive ubrane prije nego je procvala i 10 L vode. Prekrijte mrežom kako bi osigurali smjesu od ptica i ostalih životinja te ostavite na suncu.

  • Ostavite pripravak na suncu 3 – 4 dana pa ga možete koristiti kao sredstvo za prskanje, ali ga onda razrijedite vodom u omjeru 1:50. Ako ga pak koristite kao tekuće gnojivo onda ga razrijedite u omjeru 1:10, ali jako pazite da zalijevate samo tlo, a nikako zeleni dio biljke.
  • Ako ostavite pripravak 2 – 3 tjedna, možete ga koristiti kao gnojivo, ali tek kad bude spremno. Znat ćete da je gnojivo spremano kad se prestane pjeniti i posmeđi. Otopina je koncentrat koji trebate razrijediti u omjeru 1:10, a ako ste ga napravili s više koprive, onda ga razrijedite i do 1:20.
Pazite kako koristite insekticide: nemojte ih špricati za vrijeme vjetrovitog dana da ne naštetite korisnim kukcima te pročitajte prije načine na koje se koja otopina upotrebljava. Izvor fotografije: Pixabay

Kod svih pripravaka koje radite, a trebate procijediti, nemojte baciti koprivu! Biljke koje ste izdvojili iz otopine koristite kao prihranu u kompostu. Kopriva je odlična jer prihranjuje biljke dušikom i štiti od bolesti. Pazite samo da ne koristite takav kompost za grah, grašak, luk i češnjak jer ga oni ne vole.

Insekticid

Ako želite napraviti potpuno prirodni insekticid, onda vam treba kanta koprive. Najbolji pripravak protiv gusjenica i mušica radi se od koprive po sljedećem receptu. U nju stavite vodu i kuhajte otprilike pola sata, pomiješajte i ostavite da odstoji. Nakon toga dodajte otopini tekući sapun, i to u omjeru 1:100. Ovako pripravljena otopina je koncentrat i kad god ga koristite u vrtu razrijedite ga vodom tako da količini koncentrata dodate 4 puta više vode. Ako pak želite pripaziti da se insekticid bolje drži za listove, dodajte smjesi smeđi šećer ili mlijeko.

Fungicid, prihrana i repelent

Jednu otopinu možete koristiti u zaista različite svrhe, i to kao fungicid, prihranu za svoje biljke te kao repelent, tj. sredstvo koje odbija kukce. Uberite odraslu koprivu, ali samo one dijelove iznad zemlje. S obzirom da takva biljka ostavlja zaista užareni osjećaj na koži, koristite debele rukavice kako biste se zaštitili. Na količinu ubranih kopriva koristite 10 puta više vode. Dakle, ako ste ubrali kilogram kopriva, potopite je u 10 L vode. Tako treba odstajati otprilike 2 tjedna na sobnoj temperaturi (najbolje 18 °C), ali je trebate promiješati svaki dan. Znat ćete da je otopina gotova tek kad se ne budu stvarali mjehurići zraka i kada se otopina zgusne i posmeđi. Gotovu otopinu procijedite i ostavite na hladnom i mračnom mjestu.

Iako je ovaj pripravak neugodnog mirisa, on odbija lisne uši, trips, grinje (pregalj), snijet i smeđu trulež. Otopinu prilikom upotrebe razrijedite vodom u omjeru 1:7. Takvu pripravu stavite u špricu i koristite na biljkama i oko biljke, baš tamo gdje vam nametnici rade najveću štetu.

Neke ćete pripravke moći pripremiti s mladom koprivom, druge prije nego je procvjetala, a za određene ćete moći iskoristiti zrele velike koprive. Izvor fotografije: Pixabay

Otopina protiv lisnih ušiju i celerove minirajuće muhe

Za ovaj recept vam treba mlada kopriva. Dvjetotinjak grama potopite u kanti vode na tjedan dana pa procijedite. Kao i ostale pripravke, koristite ovo kao koncentriranu otopinu na voću, povrću i ružama koju trebate razrijediti prilikom korištenja.

Ovakva otopina odbija neke vrste kukaca, a istovremeno jača biljku kroz folijarnu prihranu. Osim što će kontrolirati štete nametnika, možete je posaditi uz druge biljke jer kao susjed pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura, a osim toga određeni će se kukci radije hraniti njome nego vašim nasadom.

Sredstvo protiv lisnih ušiju

Upotrijebite koprivu koja još nije procvala. Na kilu takve koprive koristite 10 L vode. Potopite koprivu u vodu i ostavite da odstoji pola dana do najviše 24 sata. Ako ostavite više, kopriva će izgubiti svoja žareća svojstva što u ovom slučaju ne želite. Za razliku od ostalih pripravaka, ovaj nemojte razrijediti kišnicom nego koristite odmah u vrtu. Pošpricajte željene biljke. Važno je voditi računa o tome da špricate samo ona mjesta na biljci koja su kritična. Nikako nemojte koristiti za vrijeme vjetrovitog dana ili neispravnom ili nepreciznom špricom jer ne želite uništiti korisne kukce u vašem vrtu. Ovaj pripravak trebate koristiti iz dana u dan u slučaju velike najezde jer nema dugoročni učinak poput nekih kemijskih rješenja. Nažalost, neće vam uvijek pomoći, on ovisi o svakom vrtu individualno, ali ako imate problem s lisnih ušima, iskušajte prvo ovaj potpuno prirodni recept prije nego se upustite u druga rješenja.

Vodite računa o tome da prilikom pripravaka koristite plastične ili kamene posude, nikako metalne jer prilikom vrenja može doći do neželjenih kemijskih reakcija. Također, nikada nemojte napuniti posudu do kraja jer vam treba prostora i za pjenu koja nastaje. Ne želite da vam se ova smjesa izlije po prostoru.

Jeste li kada koristili pripravke od koprive za svoj vrt? Kakva iskustva imate s time? Javite nam imate li koji dobar recept koji nismo zapisali. Veselimo se vašim iskustvima.

Izvori za članak:
https://www.agroklub.com/eko-proizvodnja/priprema-pesticida-od-koprive/9614/
http://www.naturala.hr/kopriva-u-biovrtlarstvu-tekuce-gnojivo-od-koprive/140/

Izvor fotografije:
https://pixabay.com/en/stinging-nettle-leaves-burning-hair-474351/

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here