Humus kalifornijskih glista suzbija bolesti biljaka

0
1779

Eko proizvođači bi uskoro mogli na svojoj strani imati oružje koje će im pomagati protiv raznih bolesti. To oružje je trenutno u vlasništvu je glista 🙂

Istraživači s Cornella su došli do saznanja da humus glista, osim što je izvrsno gnojivo, također pomaže u suzbijanju bolesti koje prave velike probleme u plastenicima. Vjeruju da su u suradnji s kompostarama iz New Yorka pronašli prirodni način kako uzgojiti zdravije biljke bez štetnih utjecaja na okoliš.

Allison Jack koja radi doktorat na zavodu za “Plant Pathology and Plant-Microbe Biology” dokazala je da korisni mikrobi iz humusa mogu kolonizirati površinu sjemena i štititi ga od infekcija ispuštajući supstance koje ometaju kemijsku signalizaciju između domaćina(sjemena) i patogena.

“Znamo da mikrobi rade nešto što zoospore ne vole” kaže Jack. “Sad samo trebamo saznati što je to.”

Eric Carr tvrdi da njihova istraživanja doprinose preradi otpada poput stajnjaka u važan poboljšivač tla koji bi sprečavao bolesti.

“U jednom trenutku morat ćemo početi efikasnije koristiti ovakve prirodne sirovine. Kada to vrijeme dođe, znati ćemo više kako stvari funkcioniraju” rekao je Carr.

Cijeli txt – engl. pogledajte ovdje.

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.