Indija – ukradite 10 ideja za svoj vrt

0
3043
Izvor: Pinterest

Ponekad najbolje ideje za svoj vrt možete pronaći promatrajući tuđi. Ukradite pokoju ideju iz Indije i napravite si pravu oazu mira u vlastitom dvorištu. Navodimo vam 10 inspiracija koje će oživjeti vaš vrt i udahnuti u njega duh Indije.

 

 

Voda

Najveći luksuz u suhoj zemlji visokih temperatura je voda. Zato najljepši vrtovi u Indiji imaju prekrasne bazene kojima je voda izvor njegove ljepote.

Voda igra ključnu ulogu u vrtu (izvor fotografije: Pinterest)

Plutajući cvijet lotusa

Lotus je možda najbitniji cvijet u Indiji. Zato mu treba pridati važnost i dati mu pripadajući prostor u vodi. Njegova jednostavnost će se savršeno uklopiti s mirnoćom vode. Ovaj cvijet ćete uspjeti uzgojiti i sami iz sjemena.

Cvijet lotusa uljepšat će vodu (izvor fotografije: Pinterest)

Fontana

Stavljanje fontane je prilično očit izbor u ovoj dekoraciji. Ona će veličati vodu, ali i stvoriti magičan dojam uz neodoljiv zvuk žuborenja. Biljke, voda i odsjaj svjetla u njoj napravit će vaš vrt jednostavno neodoljivim.

Fontana će omogući magično žuborenje vode (izvor fotografije: Pinterest)

Hlad

Zaštita od sunca poprilično je važna ako želite uživati u svom vrtu. Dobar hlad će vam osigurati prostor na kojem ćete se moći zadržavati i uživati u prekrasnoj okolici.

Dovoljno visoke ograde

Ponekad vam za istinsko uživanje i opuštanje treba sigurnost da vas nitko ne gleda, tj. zaštićenost od tuđih pogleda. Tu dolaze u obzir visoke ograde kojima možete uljepšati svoju okolinu. Pogledajte eko ograde o kojima smo već pisali i inspirirajte se.

Simetrija

Vrtovi u Indiji najčešće poštuju pravila simetrije, kako s napravljenim putevima i putićima, tako i u vodi, biljkama, visini i svemu ostalome što se u vrtu nalazi. Poigrajte se s biljkama, pazite na simetriju, pravilne, okomite, vodoravne i paralelne crte u vrtu i iznenadit ćete se kako brzo ćete vidjeti duh Indije u svom dvorištu.

Stroga simetrija je karakteristika vrta u Indiji (izvor fotografije: Pinterest)

Ploče od pijeska

U Indiji koriste ploče od pijeska za popločavanje puta. Imaju ih u raznim tonovima boja. Ako ih već ne možete nabaviti u našim krajevima, uvijek se možete poigrati inspiracijom pijeska i ploča od pijeska.

Miris

Cvijet jasmina krasio je mnoge vrtove Indije. Osim ljepote cvijeta, njegov miris u cvatu opijao je prolaznike dok su šetali na mjesečini. Nemojte zaboraviti na mirise kojima trebate obogatiti svoj vrt. Uključivanje svih osjetila u doživljaj vrta otkrit će njegov pun potencijal.

Miris jasmina je jedan od najljepših mirisa na cijelom svijetu (izvor fotografije: Pinterest)

Svježe cvijeće

Okružite se svježim cvijećem posvuda. Pomisao na Indiju najčešće asocira na mnoštvo različitih boja. Upravo tako trebate iskoristiti i cvijeće, krasite dvorište, kuću, fontane i sve ostalo što vam je drago.

Tržnica cvijećem u Indiji bogatstvo je mirisa i boje (izvor fotografije: Pinterest)

Voćke

Uživajte u blagodatima svoga vrta, dopustite mu da vas nagradi svojim slatkim plodovima. Zato uzgajajte i voćke čije ćete plodove moći pojesti u šetnji svojim vrtom inspiriranim Indijom.

 

 

 

Inspirirano člankom i izvor informacija:
https://www.gardenista.com/posts/10-garden-ideas-to-steal-from-india/

 

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here