Isplati li se kupiti polovni plastenik?

0
904

Mnogi koji se odluče da idu u smjeru plasteničke proizvodnje prvo pitanje koje si postave bude: trebam li kupiti novi ili isplativije uzeti polovni plastenik? U nastavku prenosimo naša iskustva

Kada smo mi bili u situaciji da nam je bio potreban plastenik, krenuli smo razmatrati sve opcije koje su moguće. Jedna od opcija je bio i polovni plastenik. U našem slučaju je bilo malo komplicirano je jer je nama trebao plastenik koji bi služio u svrhu skladišta. Tako da je nama jedna od bitnih stavki bila visina i oblik. Pogledajte kako različiti oblici podnose snijeg

Razredali smo na tržištu i po oglasima što ima od ponuđenog. Tada izborni je bio velik, ili smo našli što nam odgovara ali bilo predaleko. Ono što je bilo nadomak ruke je sljedeće:

Kao što se može vidjeti i slika, plastenici su velike površine predviđeni za proizvodnju povrća, ali bi tu bilo i jako puno posla. To je nešto što se Također treba uzeti u obzir.

 1. kako izvaditi temelje plastenika iskoristiti kod sebe
 2. Koliko posla ćemo imati kod rastavljanja i transporta
 3. Da li konstrukciju trebamo brusiti i bojati
 4. Da li će biti jednostavno sastaviti na odredištu

Kada se to sve zbroji i podvuče crta, trebate dobiti neku okvirnu cifru troška s kojom na kraju možete donijeti odluku isplatili vam se to ili ne. U našem slučaju trošak same kupnja plastenika bi bio dosta povoljan, međutim rastaviti to i sastaviti na odredištu, obrusiti i obojati konstrukciju, prilagoditi našim potrebama,itd … = od ovakvog modela bi imali više troška nego koristi.

Iz tog razloga smo se mi na kraju odlučili za opciju kupiti gotovi plastenik. Uzeli smo više bočne stranice zbog potrebe skladišta, dužinu od 20m koja nam je potrebna, širinu od 5 m, te ulaze koji su nam najpraktičniji.

Teško je povući paralelu sa današnjim cijenama, jer su danas cijene podivljale ali ovo bi bilo okvirno od opcija prije nekoliko godina:

Polovni:

 • Cijena konstrukcije 1.500 KN
 • Rastavljanje cijeli dan
 • Brušenje bojanje prilagodba nekoliko dana
 • Potreban transport do našeg odredišta

Također je bilo u opciji i kvalitetnijih boljih međutim bili su na većoj udaljenosti i cijena ime bila oko 3.000 KN. Teško da bi i za te plastenike mogli reći da nam odgovaraju 100%.

Novi:

 • Cijena konstrukcije 6.000 KN
 • Dostava uključena u cijenu
 • Pocinčana je i nema potrebe za bojanjem
 • Sastavljanje jednostavno

Također za popravke može u istoj tvrdi birati prozirni bijeli deblji tanji najlon i tako dalje. Konstrukcija pokrov sve spojnice i upute vam dođu na vašu adresu.

Također je bitno za naglasiti da su tijekom godina plastenici napredovali u puno segmenata. Od samih materijala, debljine, pocinčavanja, pa do oblika i mehanizama za otvaranje, zatvaranje i provjetravanje.

Tu cijenu od 6.000 KN još ide gore 1.500 KN za prozirni najlon ili 3.000 za bijeli najlon za skladište.

Ovako izgledao naš krajnji rezultat na koji je još bilo potrebno samo staviti vrata. Dvije osobe ovo postave razvuku foliju i u kopaju u nekoliko sati. Bitno je samo dan prije ubetonirati stope od svakog stupa.

Što ćete vi odabrati i koja je vama od opcija bolja ovisi isključivo o situaciju u kojoj se nalazite i što Vama treba. Slobodno napišite svoja iskustva dolje u komentarima.

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here