Izrada kompostera i kompostiranje – 1 dio

0
16009

Najavljuju lijepo vrijeme, dolazi proljeće.. Idealno vrijeme za vaš novi projekt – eko projekt :).

Učinite uslugu sebi i prirodi, te sami napravite komposter u dvorištu.

Ne treba Vam ništa osim malo mašte i vremena!

U komposter možete odlagati puno otpada koji vam ostaje iz kućanstva. Na taj način smanjiti ćete količinu otpada u vašoj kanti za smeće, a kao rezultat dobiti ćete zemlju koju možete iskoristiti za cvijeće!

Nemojte učiniti grešku kao ja pa kupiti skupi plastični komposter u velikim centrima. Nema prednosti, trošite nepotrebno novac, a prije ili kasnije će se pokidati i dobiti ćete hrpu plastike u smeću. Puno je jeftinije napraviti komposter od paleta koje više nisu potrebne. Nije teško, niti vremenski zahtjevno.

Kako napraviti komposter od paleta koje vam više ne trebaju? Uputstvo korak po korak možete pronaći na ovoj stranici(engl.) ili u slijedećem filmu:

Također planove i ideje za izradu možete pogledati na stranci CompostBinPlans

Kako koristiti komposter i preraditi otpatke u kompost?

Od stranica na hrvatskom jeziku, preporučio bi stranice udruge Centar za kompost Osijek.
Od dostupnih materijala, jako korisne informacije sadrži prezentacija
http://www.kompost.hr/komopstkurs.ppt

Ovakav projekt nije zahtjevan, bilo tko ga može odraditi. Po lijepom vremenu, nekoliko sati obiteljskog truda na dvorištu, rezultirat će originalnim komposterom! Djeca vole graditi, koristiti komposter, bacati otpatke i vaditi kompost, te se jako lako uključuju u cijelu ideju. Naučit ćete ih vrijednu lekciju, a i priroda će vam biti zahvalna.

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.