Kako da sami napravite povrtnjak ?

0
9828

Sigurno Vam se čini jednostavno kreiranje povrtnjaka u kojem ćete isključivo uzgajati bilje i povrće za kuhinjsku uporabu kod spremanja jela za Vašu obitelj i prijatelje.Uvijek ste željeli znati da li jedete neprskano i biološko ispravno povrće.Sad Vam je pravo vrijeme da sami uzgojite svoj povrtnjak.Želim Vam opisati najlakši način kako ćete uraditi svoj vrt, ekonomočno i brzo.I kako ćete ga održavati. 

Najvažnije Vam je da odaberete prostor gdje ste planirali povrtnjak.Ukoliko imate dosta dvorišnog prostora ili zemljišta oko kuće već ste ispunili prvi uvjet.

Slijedeći korak Vam je odabrati drveni okvir u kojem ćete posaditi svoje povrće.Dimenzije drvenog okvira možete prilagoditi Vašim dimenzijama odabrane površine za povrtnjak.Ukoliko ne želite okvir možete kupiti drvenu bačvu u kojoj također možete zasaditi Vaše povrće.

Na web stranici prikazan je dizajn drvenih okvira proizvođača Luna ali i u Hrvatskoj možete na tržištu naći iste ili slične okvire ili možete i sami uradite iste.Najvažnije je kod okvira da budu dovoljno visoki da biljni korijeni mogu se lako širiti i razvijati u zemlji.Ovakav dizajn vizualno je praktičan i atraktivan.I kad plijevite Vaš povrtnjak možet sjesti uz rub okvira.Kada uradite sve pripreme za Vaš povrtnjak ,morate obratiti pažnju na slijedeće:

1.Vašem povrću za ispravan rast i razvoj treba puno sunca,što dalje od stabala .

2.Prije sadnje morate pripremiti tlo.Što znači hranjive tvari dodati  najmanje 4 do 5 tjedana prije sijanja. Zatim prekopajte zemlju na dubinu od otprilike 30 cm. Sa aparatom za mjerenje pH tla provjerite kiselost ili lužnatost tla  Ako je pH ispod 6.0 obilno dodajte vrtni vapnenac, zalijte i ostavite 7-10 dana. Ponovo provjerite, pH – vrijednost od 6.5 je idealna.

3.Izaberite biljke koje odgovaraju vašoj klimi na području gdje živite

4.Jako važno je zalijevanje ,ali nemojte puno dodavati vode jer povrće ne voli močvarno tlo.

5.Izaberite prikladne insekticidima i pesticidima..Provjeravajte često vaše povrće da nije oštećeno insektima ili nametnicima.

6.Povrće zahtjeva redovite prihrane organskim ili umjetnim gnojivom kako bi generirali rast, posebice u tlima koja su siromašna hranjivim tvarima.

Ukoliko slijedite šest koraka neće Vam biti teško održavati Vaš povrtnjak.

Ako imate vremena sad Vam je pravi trenutak da uradite Vaš zdrav,funkcionalan i bogat povrtnjak.Bit ćete jako zadovoljni i sretni kad uzgojite svoje povrće,koje je zdravo i nije prskano.Točno ćete znati da jedete zdrvo uzgojeno Vaše povrće.Nadam se da sam potaknula Vašu maštu i kreativnost i da ćete sami uz malo volje i truda uzgojiti povrtnjak.

Tema je pruzeta  sa web stranice https://www.gardenista.com/posts/the-ultimate-kitchen-garden-courtesy-of-a-california-master/

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here