Kako gnojiti vrt biljakama

0
6697

Biljke ne treba koristiti samo za ukras ili za hranu već njihove nutritivne vrijednosti mogu obogatiti tlo u vašem vrtu i tako pomoći rastu i razvoju ostalih biljaka. Često zaboravljamo da naše biljke imaju potrebe za dodatnim nutritivnim vrijednostima koje će ih obogatiti i pomoći im opstati. Neke biljke su bogatije nutritivnim sastojcima od drugih i upravo takve treba koristiti kao hranu vašem vrtu. Prema tome, jedan od načina gnojenja je primjena biljaka bogatih nutritivnim vrijednostima i prihranjivanje ostalih biljaka upravo njima.

Ako ste se zapitali kako možete najlakše gnojiti ili nahraniti svoj vrt, sad vam donosimo najlakši i vjerojatno najjeftiniji način na koji to možete učiniti. Iskoristite biljke bogate nutritivnim vrijednostima i na različite načine upravo njima nahranite svoj vrt. Neke od ovako bogatih biljaka su: kamilica, gavez i maslačak. One imaju visoku koncentraciju kalija, fosfora i kalcija i to ih čini bogatstvom minerala za vaš vrt. Gavez između ostalog sadrži i magnezij. Uz navedene vrijednosti gavez i maslačak nakupljaju bakar i željezo. Kada se koriste primjereno, ove biljke mogu obogatiti tlo u kojemu je zasađeno jestivo i medicinsko bilje, tj. one od kojih imamo izravne koristi.

Kamilica je bogata nutritivnim vrijednostima. Možete je iskoristiti na nekoliko načina kao hranu drugim biljkama. (Izvor: Pexels)

GNOJENJE BILJKAMA

Nije dovoljno zasaditi ove i druge biljke bogate nutritivnim vrijednostima u svoj vrt. Postoji mnogo načina kako ih možete iskoristiti kao biljno gnojivo, a mi ćemo vam navesti samo neke od njih.

Sušeno bilje

Suho bilje možete jednostavno sami napraviti od onih iz svoje okućnice: kamilice, gaveza i maslačka. U slučaju da nemate u svojoj okućnici biljke bogate nutritivnim vrijednostima, možete ih jednostavno i kupiti. Najbolje je ovo bilje osušiti i dobro pospremiti tako da ga imate pri ruci kad god vam zatreba. Ovakvo gnojivo ćete iskoristiti u rano proljeće dok još svježe biljke nisu niknule i izrasle, tj. propupale. Dovoljno je sušeno bilje posudi po gredicama gdje ste namjenili posaditi ovogodišnje biljke, pomiješati to sa zemljom i ostaviti da se polagano razgrađuje. Sušeno bilje je u ovom slučaju koncentrat nutritivnih vrijednosti pa će i njegova mala količina izuzetno pomoći rastu, razvoju i jačanju biljaka koje posadite na tom mjestu.

Gavez možete izrezati i takvog ga iskoristiti za gnojenje zemlje prije sadnje biljaka ili za malčenje dok biljke rastu. Njegov zeleni list možete postaviti ispod sadnice koji će je polako hraniti i pomoći joj u rastu (izvor: comfrey)

Energetski kompost

Često se dogodi da kante za kompost postanu pune sušenog i smeđeg materijala poput lišća i ostalih ostataka iz dvorišta. To može usporiti proces kompostiranja. Kako bi pripremili energetski kompost s novim svježim i zelenim biljnim materijalima, posložite na stari i osušeni kompost nove svježe izrezane biljke. One neće samo ubrzati proces kompostiranja nego će i poboljšati njegove nutritivne vrijednosti i završiti cjelokupni proces.

Zeleno gnojivo

Zeleno gnojivo su esencijalno svježi, izrezani, zeleni biljni materijal. Takvo gnojivo se koristi kao visoko-nutritivno gnojivo u zamjenu za ona gnojiva životinjskog porijekla. Kako bi koristili biljke kao zeleno gnojivo, izrežite kamilicu, gavez i/ili maslačak na komadiće do 10 cm duljine i ubacite ih takve u tlo vašeg vrta. Učinite to u jesen ili barem 2 tjedna prije sadnje.

Tekuće gnojivo

Kada su biljke bogate nutritivnim vrijednostima umočene u vodu neki duži period, mikroorganizmi aktiviraju nutritivne vrijednosti u njima i tako te nutritive učine lakše dostupnima onim biljkama koje ćete zaliti tekućim gnojivom. Tekuće gnojivo se koristi kako bi se odrasle biljke, stabla voćki i sl. prihranilo za vrijeme sezone, tj. u vrijeme kad su već u punom razvoju, dakle najčešće se to radi u ljeti.

Maslačak možete staviti u vodu da otpusti svoje nutritivne vrijednosti. To tekuće gnojivo možete koristiti za gnojenje odraslih biljaka u ljeti (izvor: Pexels)

Malč

Malč može pomoći tlu da zadrži vlagu i spriječi nagrizanje. U malču se nalaze nasjeckane biljke, baš kao i u zelenom gnojivu, ali ih razlikuje način na koji se ova dva gnojiva koriste. U zelenom gnojivu se taj sastav miješa sa zemljom i tako je gnoji. Malč se pak stavlja na površinu zemlje gdje se polagano razgrađuje i tako postepeno i lagano djeluju njegove nutritivne vrijednosti duže vrijeme.

Zeleni malč se najbolje koristi ispod zrelih biljaka s plodovima, poput rajčica, paprika ili krastavaca. Bilje također može djelovati poput živućeg, trajnog malča ako se posadi ispod stabala voćaka. Nakon što takve biljke narastu, jednostavno ih je potrebno posiječi s vremenom na vrijeme i ostaviti ih tako na tlu. Drugi je način da se takve biljke ostave da same uvenu i onda se polagano razgrađuju.

Pomoć sadnicama

Kako bi pomogli sadnicama da se prime i da rastu, zakopajte ispod svake jedan ili dva svježa lista, najbolje kamilice, gaveza ili maslačka. Učinite to za vrijeme sadnje sadnica tako da prvo položite list-dva pa na to stavite sadnicu i onda završite pokrivanjem sadnice sa zemljom. Nemojte u ovom slučaju koristiti stabiljke niti cvijet. List ispod sadnice će polako otpuštati i oslobađati hranjive vrijednosti i tako osigurati biljci stabilan rast i razvoj.

 

Za sve ove načine gnojenja biljkama iskoristite kamilicu, gavez i maslačak ili neku drugu biljku bogatu nutritivnim vrijednostima. Njima ćete nahraniti svoj vrt i pogurati njegov razvoj.

 

Gnojite li svoj vrt? Kakva gnojiva koristite? Javite nam svoja iskustva u komentarima ispod!

 

Izvor za članak:
https://theherbalacademy.com/6-ways-to-fertilize-your-garden-with-herbs/

Izvori fotografija:
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com/photo/flowers-summer-meadow-wild-flowers-51548/
https://www.linkedin.com/pulse/comfrey-dr-tohid-nooralvandi

 

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here