Kako kompostirati s kalifornijskim glistama

3
1701

Mnogi koriste gliste da bi ubrzali proces kompostiranja ili da bi postigli kvalitetniji kompost u svojim vrtnim komposterima. Proći ćemo najbitnije detalje ovakvog kompostiranja.

Kompostiranje s kalifornijskim glistama nije teško. Kao i svaki drugi posao, zahtjeva određena znanja. Mi ćemo savjete podijeliti u nekoliko zasebnih tema:

Komposter

Prvo i najbitnije je dobro pripremiti komposter. Tu prije svega mislimo na položaj i podlogu kompostera. Budući da se krtice i slični grabežljivci hrane glistama, ukoliko ih želimo imati puno bitno je ispod kompostera staviti podlogu kroz koju oni ne mogu ući u komposter. Tu vam može poslužiti žica, tepih, geotekstil, cigle,.. Bitno je da grabežljivac ne može ući u komposter kroz zemlju, a da višak vlage može otići dolje u zemlju.

Položaj kompostera nije pretjerano bitan, ali pazite da preko ljeta ne bude na pre velikom suncu (jer gliste ne vole i stradaju na temperaturi komposta većoj od 35C), a i kada pada kiša da se kompost natopi (da ne morate svaki puta vi zalijevati.

Hrana za vaše gliste je sve što trune, međutim i tu ima ograničenja. Glistama u komposter se ne smije bacati mlijeko, meso, kosti, previše voća od jednom (fermentira u kom), previše pokošene trave od jednom (jer također krene proces dizanja temperature koja ode jako gore). Ono što je sastavni dio hrane: lišće, trava, grančice, kuhinjski povrtni otpad, voće, … također se može ubaciti karton i slični materijali koji nisu zagađeni sa bojama ili kemikalijama.

Vlaga je nešto što je glistama izrazito bitno. Budući da gliste dišu kroz kožu, vlaga im je neophodna za razmjenu kisika. Vaš komposter treba biti uvijek vlažan. To je izrazito bitno preko ljeta.

Štetočine koje će vam napadati gliste su većinom krtice, rovac te eventualno voloharice, ptice, itd. Od njih svih najopasnija je krtica.

Trajanje prerade kod ovakvog načina kompostiranja uvelike ovisi o materijalima koje ćete bacati unutra, brzini raspadanja / vlaga u komposteru, te količini glisti koje imate. U prosjeku za jedan veliki vrtni komposter će trebati više od jedne godine (jer proces kompostiranja i truljenja stoji kada su temp ispod 10C)

Problemi s glistama su mogući kao što smo naveli gore, ali bitno je naglasiti da i kod najgorih pogrešaka, jaja glista prežive i obnove se, samo treba pričekati nekoliko mjeseci da se sve vrati nazad u stanje kako je bilo.

Više možete pronaći u našoj rublici kompostiranje

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

3 COMMENTS

  1. Mora i toga biti samo da u pogonu ne dođe korona jer kako zadovoljiti smjernice stožera u bazenu gdje je milion glisti jedna kraj druge 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here