Kako posaditi voćku s humusom kalifornijskih glista

0
2885

Kod sadnje voćaka bitno je kako pripremimo podlogu jer će u njoj voćka provesti veliki broj godina. Pokazat ćemo vam u ovom tekstu kako pripremiti rupu i primijeniti humus kalifornijskih glista prilikom sadnje

Jesen je i vrijeme sadnje voća. Idealno je sada posaditi što planiramo. Zašto jesen? Sadnja se može napraviti u jesen ili proljeće

Proljeće – zemlja je vlažna i odmorena nakon zime, ali u posljednje vrijeme brzo se temperature podižu i ljeto dolazi naglo. To uzrokuje velike probleme kod voćaka koje su tek zasađene jer se korijen nije stigao prilagoditi niti razviti a već dolazi vegetacija, vrućine, suša.

Jesen – kod jesenske sadnje, korijen ima više vremena za prilagodbu, zemlja postane vlažna, korijen se primi tijekom zime, mikroorganizmi i ostali živi svijet odrade što je potrebno u podnožju biljke. Kada dođe proljeće biljka je puno spremnija za početak vegetacije.

Kod sadnje voćaka treba pažnju obratiti na nekoliko stvari

 1. plan i pozicija
 2. priprema tla
 3. sadnja
 4. mjere opreza nakon sadnje

 

 1. Plan i pozicija

Treba dobro razmisliti
– što sve mislimo posaditi na našoj lokaciji 
– koje su biljke veće a koje manje, koje će ići na jug ili sjever,
– kako će biti rašireni redovi
– koju sortu uzeti (ovisno o tipu proizvodnje eko ili konvencionalno, veličina, okus,.. zahtjevi tržišta gdje prodajemo ili koristimo)
– gdje nam je ulaz, gdje ograda, kako ćemo kositi,… koja će se mehanizacija koristiti…

Također je bitno poznavati biljke koje sadimo
– njihov razmak kod sadnje ili razmak redova 
– koliko trebaju sunca, vode,
– vole li biti u udolini gdje stoji voda,
– koji tip tla im odgovara…
– ph zemlje, prihrana,…

Mnogo je faktora tu u igri, a ukoliko se nešto zaboravi ili preskoči, biti će problema tijekom mnogo idućih godina.

2. Priprema tla

Tlo je osnovni dio o kojem će ovisiti koliko će nam se voćaka primiti, koliko ćemo uroda imati ili problema s voćakama koje sadimo. Prvo treba za veće površine obavezno odraditi analizu tla i usporediti sa zahtjevima voćaka koje stavljamo. Ovisno o analizi dodavati sastojke i prilagođavati ph. 

Tlo bi obavezno trebalo biti preorano, te bar 6 mj ranije dodane veće količine stajskog gnoja za podizanje humusa u tlu i pripreme inicijalne prihrane / podizanja kvalitete tlu. To će uvelike pomoći da se biljke dobro prime i ukorijene. Ukoliko nije preorano, rupa treba biti veća i zemlja ispod korijena rahla. U tom slučaju će se biljka teže ukorjenjivati i širiti korijen ali one otporne sorte će uspjeti u određenom postotku.

3. Sadnja

Kod sadnje je bitno pripaziti na

 • pripremu rupe
 • prihranu
 • dubinu sadnje
 • korijen

Sadnica koju stavljate u zemlju mora imati razgranati korijen sa što više malih žilica. To će pomoći kod ukorjenjivanja. Također je bitno da drvo nije previše staro. Što je drvo starije to će se teže primiti kod sadnje (jer se veći dio korijena ošteti kod vađenja)

Ukoliko je zemlja preorana, rupa u koju se sadi ne treba biti velika niti duboka. Bitno je da biljka stane cijelom površinom  korijena u rupu i da je ispod korijena rahlo da se može ukorjenjivati prema dolje. Ukoliko rupe bušite mehanizacijom, pazite da se rubovi rupe ne “zaližu” pre jako od svrdla i da ne budupre tvrdi za probijanje korijena.

Za prihranu naš savjet je uvijek najbolje od prirode a to je humus kalifornijskih glista ili kompost. Stavite ga u što većoj količini, ne može naštetiti biljci niti korijenu. Računajte da rupa u tom slučaju treba biti veća i da se treba izmiješati sa zemljom. Neće naštetiti ako se ne izmješa, ali je bolje rasporediti ga da ga biljka i njen korijen ima na svim mjestima. Za humus kalifornijskih glista preporuka je 1-10L  po biljci ovisno o veličini biljke i rupe u koju sadimo.
 
Humusal – eko humus kalifornijskih glista, za više detalja klini ovdje

 

Što se dubine sadnje tiče, pazite da voćku posadite na istu dubinu na kojoj je bila u rasadniku. Svaka sadnica ima drugačiju koru iznad i ispod zemlje te joj uvelike otežavate život i povećate šansu za bolesti kore ukoliko je ne posadite na istu dubinu!

Korijen pazite da ne bude oštećen prilikom vađenja, kod transporta ili sadnje. Na njega stavite rahlu zemlju u koju će se brže stopiti. Nakon što rupu zatrpate obavezno dobro natopiti vodom i lagano pritisnuti zemlju da “sjedne”.

4. Mjere opreza

Nakon što je voćka u zemlji i sadnja jegotova, treba obratiti pažnju na:

 • vjetar i stabilnost voćke
 • da li imamo ogradu i tko može naštetiti biljkama

Ukoliko je naša sadnica tanka i visoka obavezno uz nju treba staviti kolac uz koju se može lagano privezati biljka. Veliki vjetrovi ju klimaju, što oteže ukorjenjivanje, mogu ju slomiti ili oštetiti.

Također dosta je i “prirodnih” neprijatelja, kao što su srne koje jedu lišće i koru, zecevi koji pregrizu sadnicu pri zemlji,… itd.. Ukoliko postoji opasnost, obavezno sadnicu omotati u mrežu da joj životinje ne mogu ništa!

Sadnica kojoj je korijen oštećen rogovima srndaća

Nadam se da smo vam pomogli sa idejama i savjetima, te da će vam ova lista pomoći kod vašeg planiranja.

Pratite nas upisivanje emaila u formular, ili like-om na FB (dolje desno)
Ukoliko smo nešto zaboravili ili imate nešto dodati slobodno javite u komentarima dolje!

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here