Kako skladištiti čičoku na duže vremena

0
9909

cicoka KantaČičoka ima tanju koru od krumpira, zbog koje se na otvorenom brzo isuši. Na koji način možemo skladištiti veću količinu čičoke? Pogledajte u nastavku..

Njena tanka kora je prednost jer ju se ne treba skidati prilikom pripreme i konzumacije. Po tome je sličnija mrkvi nego krumpiru. Međutim kod stajanja se brzo isuši. U posudi u frižideru može stajati 10ak dana.
Kako ju skladištiti da ostane duže svježa?

                                                                         > prodajemo višak čičoke <

Najjednostavnije rješenje:

Za dugotrajno skladištenje je dobro staviti ih u podrum ili sličnu tamnu i hladniju prostoriju. Može čak biti i vani na terasi ukoliko temparature nisu jako u minusu ili plusu. U posudu / vrećicu se stavi  čičoka zajedno sa vlažnom običnom zemljom ili pijeskom. Na taj način mogu stojati koliko god treba jer im vlaga iz zemlje ili pijeska simulira uvjete kao pod zemljom pa se ne isušuju.
Dobar primjer je ovaj video (premotajte na 6 min):

Znači sloj zemlje pa sloj čičoke, i tako do vrha. U našem slučaju (moja lijena tehnika 🙂 ) čim ih vadim bacam ih u kantu sa zemljom, te ih prilikom korištenja biram i odstranjujem što ne valja.

Komplicirianije metode:
Također ima i opcija s dubokim zamrzivačem kao i kod mrkve – iako ju osobno nisam isprobavao. Kažu da se može narezati u kriške i u vrećicu staviti te smrznuti. Ukoliko mijenja boju(a to netko ne želi), taj proces se može izbjeći dodavanjem soka limuna u vrećicu prije zamrzavanja.

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.