Kako svjetlost utječe na nastanak komposta od kalifornijskih glista

0
3459

kompost1Kompostiranje je proces razgradnje biomase i pretvaranje iste u iskoristivo gnojivo. Mnogi faktori utječu na postupak kompostiranja, a svjetlost je jedan od najbitnijih.

Kompostiranje je jedan od najstarijih načina gospodarenja otpadom, odnosno korištenja organskih otpadnih materijala iz domaćinstva za proizvodnju humusa, najkvalitetnijeg organskog gnojiva. Kompostiranje je višestruko isplativo na svim nivoima. Kao prvo, kompost uz mala početna ulaganja možete napraviti i kod kuće, a u tom procesu možete koristiti sav organski kuhinjski otpad, kao i ostatke iz vrta, travu pokošenu oko kuće, otpalo lišće i drugo. Korist je višestruka jer čuvate prirodu smanjenjem količine odloženog otpada, a usput proizvodite vrhunsko gnojivo koje možete koristiti za uzgoj povrća, cvijeća i zapravo bilo kojih biljaka.

Vermikompost

kompost2

Vermikompost je zapravo kompost u čijoj su proizvodnji sudjelovale kalifornijske gliste. Iako kompost možete raditi na jednostavniji način, dakle odlaganjem organskog otpada na određeno mjesto i njegovim povremenim preokretanjem, uz pomoć kalifornijskih glista, koje su zapravo jedan varijetet crvenih glista, postići ćete puno bolje rezultate.

Prije svega, skraćuje se vrijeme proizvodnje komposta. U klasičnim uvjetima, za proizvodnju kvaitetnog komposta potrebno vam je oko godinu dana, dok ćete uz pomoć kalifornijskih glista taj proces skratiti na svega nekoliko mjeseci. Osim toga, humus koji se dobije uz pomoć kalifornijskih glista puno je kvalitetniji od običnog jer poboljšava strukturu zemlje i korigira njezinu kiselost.

Faktori koji utječu na proizvodnju vermikomposta

Prilikom proizvodnje vermikomposta treba obratiti pažnju na nekoliko osnovnih faktora. Prije svega, vermikompost možete proizvoditi na otvorenom ili zatvorenom prostoru, ali lokacija ne smije biti podložna taloženju vode, jer to može loše djelovati na gliste. Isto tako, nije dobro kompostište smjestiti ispod borova ili sličnih biljaka čije aromatične smole također mogu imati negativan utjecaj.

Izbjegavajte lokacije na kojima se osjeća podrhtavanje tla, poput lokacija blizu željezničke pruge ili autoputa. Idealna lokacija bi bila na nekoj mirnom mjestu, na propusnom tlu, na primjer pjeskovitom, sa izvorom vode. Radi lakšeg rada bilo bi dobro da se lokacija nalazi na ravnici, a ne na nekoj kosini.

Svjetlost i vermikompost

kompost3

Jedan od faktora o kojem svakako morate voditi računa kod proizvodnje vermikomposta je svjetlost. Naime, sve vrste glista koje su pogodne za kompostiranje nisu veliki ljubitelji svjetlosti, a na neke svjetlost djeluje podjednako loše kao i na vampire. Naime, sama logika govori kako su gliste životinje koje žive pod zemljom, i na površinu izlaze rijetko i kada su prisiljene.

Prije svega, gliste su evolucijski naučile boraviti pod zemljom kako bi se zaštitile od predatora. S druge strane, boravak na površini škodi im i na druge načine. Naime, boravak na direktnoj sunčevoj svjetlosti isušuje njihovu kožu. To uzrokuje rane zbog povećanog trenja, ali i gušenje, jer gliste dišu preko kože. Osim toga, UV zrake mogu bez problema proći kroz cijelo tijelo gliste, na taj način uzrokujući ozbiljne opekline koje nisu limitirane samo na površinu, već zahvaćaju i unutrašnje organe.

S druge strane, provedena su istraživanja koja pokazuju kako osvjetljavanje glista svjetlošću limitiranom na pojedine djelove spektra može biti korisno za njih. Tako su istraživanja pokazala kako osvjetljavanje kalifornijskih glista običnom bijelom svjetlošću ima negativan utjecaj na proizvodnju humusa. Plavo i zeleno svjetlo povećavaju produktivnost glista, ali zamjećeno je kako one bježe od njega, osnosno pokušavaju ga izbjeći.

kompost4

Konačno, kada je riječ o crvenom svjetlu, pokazalo se je kako ono glistama najviše odgovara. Ne samo da ga ne pokušavaju izbjeći, već je u pojedinim pokusima pokazano kako gliste obasjane crvenom svjetlošću imaju produktivnost koja je više od 60% veća nego kod glista koje obitavaju u mraku. Razlog ovome je vjerojatno taj što crveno svjetlo stimulira proizvodnju energije u mitohondrijima.

Ako se odlučite iskoristiti ova saznanja u proizvodnji humusa, pazite kako ih koristite. Naime, korištenje bilo kojeg izvora crvenog svjetla bilo bi preporučljivo da nije jedne sitnice – topline. Klasične svjetiljke, halogenke i većina drugih svjetiljki proizvode toliko topline da ćete umjesto povećane proizvodnje humusa imati samo pržene gliste. U ovom trenutku, jedino rješenje je LED rasvjeta, koja najmanju količinu energije pretvara u toplinu.

Eto, kako ste mogli primjetiti, crvi baš i ne vole svjetlost. Zato je poželjno da kompostište barem do neke mjere zaklonite od direktnog svjetla, a ako želite poboljšati rezultate kompostiranja, nabavite crvene LED žarulje i dodajte im malo light showa u inače dosadni i jednolični život.

 

Emiljana je freelancer, supruga i majka, koja u slobodno vrijeme pomaže mužu u vinogradu, te brine o svojem vrtu u kojem uzgaja većinu povrća za potrebe svoje obitelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here