Home Uradi sam trik Kako uzgojiti avokado

Kako uzgojiti avokado

0
5018

Uzgojite avokado u samo 9 koraka! Avokadov plod je odličan za različite kombinacije jela, a vrijeme je da se i sami okušate u sadnji avokada. Možete probati sa svakom sjemenkom koju prnađete u kupljenom avokadu i sigurno ćete uspješno uzgojiti svoju biljku avokada.

Pripremili smo vam korak-po-korak upute s kojima ćete uspješno uzgojiti svoju novu biljčicu. Za početak pripremite sjemenku zdravog ploda avokada, posudicu s vodom i tri čačkalice te pratite 9 koraka do svog avokada.

 1. Izvadite sjeme

  Prerežite avokado popola i izvadite sjeme. Važno je oprati to sjeme jer će ostaci ploda navući plijesan na sebe.

 2. Ogulite sjemenku

  Ogulite sjemenku. U mnogim ćete uputama pronaći savjet bez potrebe guljenja sjemenke, ali to će otežati korijenu i stabiljci da niknu, zato olakšajte njima put i ogulite sjemenku.

 3. Pazite na gornji i donji dio sjemenke

  Prepoznajte gornji i donji dio sjemenke. Gornji dio bi trebali prepoznati jer se ovdje plod držao za stabiljku, a donji dio ima manju oznaku na sebi:

  Gornji dio sjemenke

  Donji dio sjemenke
 4. Stavite čačkalice u sjemenku

  Upiknite čačkalice tako da gornji dio sjemenke ostane gore, a donji ide u vodu. Iz donjeg dijela će niknuti korijen, a iz gornjeg dijela će niknuti biljčica. Čačkalice upiknite lagano i po koso tako da sjemenka može utonuti u posudu, a ne da stoji iznad razine vode.

 5. Položite pripremljenu sjemenku u posudu vode

  Stavite avokado sjeme u posudu i napunite vodom tako da sjeme bude barem polovicu uronjeno u vodu. Položite posudu na prozor kako bi primilo dovoljno sunčeve svjetlosti.

 6. Čekajte da nikne korijen

  Budite stprljivi i vidjet ćete da će iz sjemena niknuti prvi korijen. On će biti krhki jako dugo tako da pazite na njega i nemojte ga baš dirati.

 7. Mijenjajte vodu

  Vodu mijenjajte svakih tjedan dana kako bi je očistili od algi i osigurali siguran razvoj svojoj sjemenci avokada.

 8. Pratite rast biljke

  Uskoro ćete vidjeti da je sjemenka popucala po sredini. To znači da biljčica polako izbija s gornje strane i da uspješno raste.Ostavite biljku u vodi da lijepo nikne i sigurno raste.

 9. Veliku biljčicu presadite u zemlju

  Nakon nekog vremena imat ćete lijepo izraslu biljku koju ćete moći presaditi u zemlju. Tako će dalje rasti i širiti svoje korijenje.

 

Avokado zaista nije teško uzgojiti, pogotovo ako se služite korak-po-korak uputama. Vrlo brzo ćete dobiti stabilnu biljčicu koju ćete dalje uzgajati. Ako ste išta propustili i želite pogledati cijeli video kako uzgojiti avokado iz njegove sjemenke, pogledajte video i slijedite upute.

 

 

Sigurni smo da ćete i vi uspjeti posaditi svoj avokado i da će egzotični plodovi uskoro nicati i u vašem vrtu. Avokado polako raste i za plod ćete trebati čekati duže vrijeme, ali biljka je toliko lijepa da nećete požaliti svo to čekanje.

 

Fotografije su uzete iz isječaka videa.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)