Home Vrt Planiranje i ideje Kako uzgojiti mango

Kako uzgojiti mango

0
27112

Ako želite imati svoj domaći mango i uživati u njegovom sočnom slatkom plodu, probajte ga sami uzgojiti iz sjemenke ploda. Kupite mango i nemojte baciti košticu nego je očistite i iz nje izvadite sjeme pa slijedite naše upute kako uzgojiti mango. Pripremili smo vam savjete i video koji će vam olakšati cijeli ovaj proces.

 

Otvorite košticu

Ako želite mangovu biljku, morat ćete se prvo suočiti s njenom košticom. Očistite je, ostružite ostatke ploda s tupim nožem kako vam se ne bi sklizala u ruci. Onda je u presijeku zarežite nožem i pokušajte otvoriti. Ovo trebate raditi zaista nježno kako sjeme u koštici ne bi oštetili. Nakon toga rukama otvorite košticu do kraja i izvadite sjeme.

 

Pogledajte korak-po-korak kako otvoriti košticu u sljedećem videu:

https://youtu.be/OoqzxjgovUg

 

Klijanje sjemenke

Ako ste već pokušavali uzgojiti mango onda ste naišli na neke savjete koji će vam pomoći u tome. Postoje 3 načina kako da “natjerate” sjemenku da proklija. Možete isprobati sva tri načina, a mi vam savjetujemo treći – stavljanje sjemenke u vlažnu postelju od ubrusa. Tu ste metodu mogli vidjeti i u videu iznad.

1. način – utopite sjemenku u vodu

Često se mogu pročitati savjeti na internetu da očistite sjemenku i uronite je u posudu s vodom. Dovoljno je onda čekati da sjemenka proklija. Ova metoda ne uspijeva svima tako da možete probati s njome i javiti nam kako je vama uspjela.

2. način – zabodite sjemenku u zemlju

Sjemenku manga trebate očistiti od ostataka ploda manga. Budite nježni ali temeljiti. Donji dio sjemenke koji je blago našiljen i iz kojeg je izraslo korijenje trebate upiknuti u zemlju. Suprotno od njega je gornji dio sjemenke koji treba ostati uspravan kako bi biljka niknula iz tog dijela. Preko tegle stavite prozornu foliju kako bi svjetlost dopirala do sjemenke. Ta folija će pomoći sjemenki zadržati vlagu oko sebe i osigurati toplo stabilno okruženje za klijanje sjemenke. Iskoristite vodu sobne temperature i zalijte sjemenku. Radite to redovito tako da zemlja bude blago vlažna ali nikako mokra.

3. način – umotajte sjemenku u vlažnu postelju

Stavite sjemenku u nekoliko slojeva ubrusa i lagano ga smočite. Sjemenka treba biti u vlažnoj postelji tako da tako zapakirano stavite u plastičnu vrećicu kako bi održali vlažnost. Ostavite tako da stoji neko vrijeme. Sjemenka će ubrzo pustiti korijenje. Nakon otprilike 8 dana sjemenka bi trebala imati korijen, a možda i dva. Možete pričekati i mjesec dana dok ne nikne i biljka prije nego ovakvo sjeme zasadite u zemlju.

Sadnja sjemena

Napunite teglu sa zemljom. U posudu položite sjeme u sredinu i pokrijte ga pazeći da niklu biljčicu ostavite vani uspravno.

Lagano pritisnite i obilno zalijte vodom. Redovito zalijevajte čim se gornjih par centimetara zemlje osuši.

Pripremili smo vam video o metodama klijanja sjemenke. Pogledajte ako želite vidjeti iskustva drugih prije nego se odlučite na neku od navedenih metoda. U videu možete pogledati upute korak-po-korak.

 

Rast biljke

Redovito zalijevajte svoju biljku i ona će uspješno rasti. Nakon otprilike 4 mjeseca to će već biti stabilna biljka s listovima. Ne morate je gnojiti prvu godinu njenog života ako ste je zasadili u dobru zemlju jer bi od toga mogla uginuti.

Ako želite da biljka lijepo uspravno raste i ravnomjerno se razvija, najbolje je pomalo zakretati teglu svakih tjedan dana.

 

Drvo će vam dati ploda tek kad naraste otprilike metar i pol.

 

Kako je vaše stablo manga uspjelo i kad vam je dalo plod?

 

 

Fotografije su uzete iz priloženih videa.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)