Kako uzgojiti travnjak

0
5793
Izvor: Pexels

Travanj je pravo vrijeme da se upoznamo s čarima travnjaka i naučimo pokoji trik kojim ćemo uspješno posijati i uzgojiti travu za svoju okućnicu. Sigurno ste se već susreli s problemom nejednakog rasta trave i nepodnošljivog korova u uzgoju travnjaka. S par jednostavnih savjeta saznat ćete na što treba pripaziti, kako posijati i uzdržavati travnjak i izbjeći greške koje se često ponavljaju. Uživajte i vi ove godine u zelenom prirodnom prekrivaču!

 

1. Uklonite stari travnjak

Iskopajte sve ostatke starog travnjaka. Ovo je dugi posao, a nabolje ćete ga napraviti s lopatom ili strojem za micanje travnjaka. Ako je vaš travnjak djelomično kvalitetan, ostavite taj dio, a radite samo na onome s kojim niste zadovoljni. Zapamtite da uzgoj svake biljke ovisi o kvaliteti zemlje na kojoj raste tako da obogatite zemlju prije nove sadnje.

Ako želite imati lijepi travnjak, trebate pripremiti zemlju u nekoliko koraka i iskoristiti kvalitetno sjeme, poslije toga vas čeka samo održavanje (izvor fotografije: Pexels)

2. Testirajte tlo

Da bi nova trava rasla, tj. da bi sjeme niklo i lijepo raslo, zemlja treba imati dobar pH. Trava najviše voli neutralni pH (7.0) koji se može kretati od 6.0 do 7.5. Možete kupiti u stručnim trgovinama za vrtlarstvo test za testiranje kiselosti zemlje. Samo slijedite upute i doći ćete do rezultata. Poznavanje kiselosti zemlje važno vam je za uzgoj travnjaka, ali i za kompletan vrt. Različite biljke različito podnose pH vrijednosti.

3. Počistite kamenje i pokosite

Motikom izvucite kamenje iz zemlje zajedno sa starim korijenjem vidljivim na površini tla. Napunite neravnine zemljom i zagladite tlo grabljama. Uklonite svo kamenje koje je preveliko i ne prolazi kroz rašlje grablji. Na kraju izorite zemlju dok ne uklonite sve grude i zemlja ne postane lagana i prozračna. Važno je da površina ostane ravna jer će se na svim udubljenjima zadržavati voda i tu trava neće uspijevati. Tako ni vi nećete biti potpuno zadovoljni s projektom vašeg travnjaka.

Kad trava dovoljno izraste, kosite je ali održavajte na barem 5 centimetara visine, tako ćete onemogućiti razvoj korova (izvor fotografije: Pexels)

4. Pokrijte dio za sadnju

Ako je zemlja tvrda i zbijena, trebate je omekšati. To ćete učiniti tako da preko dijela za sadnju stavite 5-10 cm pijeska i glinenog tla pa ga preorete sa zemljom. Zatim dodajte kompost i opet orite tako da su zemlja, pijesak i kompost dobro izmješani. Time će tekstura zemlje biti spremna za novo sjeme. Najbolje je da je površina na blagoj kosini, gotovo nezamjetnoj jer će to pomoći višku vode da otječe i ne zadržava se na vašem travnjaku.

5. Poboljšajte tlo

Popravite kiselost tla. Ako je zemlja blago lužnata (pH ispod 6.0) dodajte vapno u prahu i podignite mu kiselost. Ako je zemlja blago kisela (pH od 7.5 do 8.0) uravnotežite je tresetom. Ako je zemlja jako kisela (iznad 8.0) smanjite joj kiselost sumporom. Na kraju iskoristite Humusal prirodno gnojivo na cijelom prostoru i pomiješajte ga sa zemljom. Najbolje je pričekati barem tjedan dana od gnojenja kako bi i zemlja primila hranjive tvari pa tek onda krenuti sa sijanjem. Tako će rezultati sijanja dati svoj maksimum.

Pripremite zemlju: obradite je da bude rahla i izravnajte jer će se u udubljenjima zadržati voda pa trava neće rasti (izvor fotografije: Pexels)

6. Posijte travu

Kupite kvalitetno sjeme one trave koja je preporučljiva za vaše podneblje. Možete iskoristiti sijačice za sijanje sjemena kako bi ga ravnomjerno rasporedile, a možete i sami sijati pazeći da ga ravnomjerno raspodjelite po cijeloj površini i to prvo kretanjem gore-dolje, a potom lijevo-desno po budućem travnjaku. Posijano sjeme trebate prekriti s laganim prekrivačem zemlje i malo utisnite pa zalijte. Možete utisnuti daskama tako da ih položite na zemlju pa stanete na njih, ali pazite da ne pretjerate, sjeme treba biti lijepo obgrljeno zemljom, a ne zbijeno. Sjeme trave je hrana za mrave i za ptice pa ga možete zaštiti prekrivačem za biljke. Tako ćete zadržati vlažnost zemlje i spriječiti vjetar i ptice ga da odnesu.

7. Zalijevajte redovito

Čim posijete sjeme odmah zalijte cijelo područje. Ako imate ugrađene šprice za navodnjavane, one će taj posao odlično odraditi umjesto vas. Prvih 10 dana zalijevajte cijelo područje čak 3 puta dnevno, ali samo po 10-tak minuta svaki put. Ako previše zalijevate, možete zatrpati sjeme, zbiti zemlju, napraviti vodene kanale koji će “odvesti zemlju”. Čim nikne trava smanjite zalijevanje na jednom dnevno na 20 minuta. Najbolje je zalijevati rano ujutro ili navečer jer vlaga manje isparuje kad nema sunca.

Lijep travnjak učinit će vašu okućnicu neodoljivom. Dobro je da je travnjak na blagoj padalini kako bi voda mogla otjecati. (Izvor fotografije: Pexels)

8. Kosite travu

Pričekajte s prvom košnjom da trava naraste do 10 centimetara i onda je kosilicom odrežite na 5 centimetara. Tako će trava zadržati svoju gustoću i stabilnost. Najbolje je da kosite samo po par centimetara jer ako odrežete travu do dna gotovo je sigurno da ćete tako omogućiti korovu rast i rasprostranjivanje. Ako ste kupili nekvalitetno sjeme, ili ono neprilagođeno vašim uvjetima, travnjak će imati djelomične rupe i neravnomjerenu travu, u tom slučaju trebate dosijati travu. S iskustom ćete naučiti što najbolje odgovara vama i imat ćete bolje rezultate sljedeće godine.

Nadamo se da će vaš travnjak biti zeleni i gusti, ravnomjerno izrastao i da ćete uživati u tom lijepom prirodnom zelenom tepihu.

Izvori i inspiracija za članak:
http://www.popularmechanics.com/home/lawn-garden/how-to/a9557/7-steps-to-seeding-a-new-lawn/
http://domivrt.vecernji.hr/vrt/savjetujemo-sto-trebate-napraviti-za-novi-travnjak-910218
http://www.moj-hobi.com/Travnjak.htm
http://www.horti-kultura.hr/nas-travnjak-sjetva-i-sadnja/
http://www.agrobiz.hr/agrosavjeti/zasto-sijati-novi-travnjak-4988
http://www.zlatni-bush.hr/kako-napraviti-savrsen-travnjak/

 

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here