Kako vrt obraniti od puževa?

0
3872

Svi uzgajivači povrća prije ili kasnije naiđu na problem s puževima. U ovom tekstu ćemo vam dati nekoliko savjeta kako ih se riješiti iz vlastitog vrta na ekološki način. Svaki problem ima rješenje pa tako i ovi napasnici povrtnih listova.

Prvo i osnovno kod pripreme vrta, treba odraditi pomno planiranje, koje biljke saditi i kojim rasporedom. Kao što smo pisali u prijašnjim člancima susjedne biljke mogu puno pomoći kod suzbijanja nametnika.
Koje biljke pomažu i kako planirati vrt, pogledajte ovdje

Ako već dođe do problema i količina puževa počne prestavljati problem, treba izviditi njihove navike i što ne vole 🙂

Za jednostavniju informaciju o novim sličnim člancima na našem blogu prijavite vaš email:
[subscribe2]

 Tako ćemo vam dati nekoliko savjeta iz našeg iskustva i iskutva drugih.

    1. biljke koje ne vole i koje se mogu zasaditi kao susjedi: gorušicu, dragoljub, listove paprati ili rajčicu.
    2. Prirodni neprijatelji puževa su ježevi, žabe, sljepići, gušteri, trčci, ličinke krijesnica, rovčice, ptice. Stonoge i štrige uništavaju jajašca puževa. Najjednostavnije vam je da nahvatate nekoliko žaba, pustite ih u vrt, a na nekom mjestu u vrtu ukopate plitku posudu u kojoj držite da uvijek bude vode. Žabe će vam jesti puževe, a budući da ima vode u blizini neće nikada otići ;-). Testirano i radi!
    3. Mamci s pivom su jednostavni, samo ukopajte u gredicu čašu od jogurta, predvečer čašu do dvije trećine napunite pivom. Mamci se moraju redovito čistiti, istresite sadržaj u kompost.
    4. Oko biljaka se može posipati suha piljevina, oštar pijesak, komadići trstike, ječmene pljeve ili borove iglice. Neki kažu sol, ljuske od jajeta, čili, duhan ili talog kave. Možete posipati vapno, kameno brašno ili drveni pepeo ali to funkcionira samo za suhog vremena.
    5. bakrene ogradice koje se ukopavaju oko vrta, puževi ih ne vole dodirivati. Bakar općenito ne vole!

Nadam se da ćete uspjeti u suzbijanju vaših problema na prirodan način. Samo si treba dati truda i naći rješenje koje djeluje!

Ukoliko imate neko vaše rješenje koje koristite slobodno napišite dolje u komentarima.

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.