Koji oblik plastenika je bolji za snijeg

0
4186

Ovih dana dosta je snijega palo diljem lijepe naše. Osobe koje imaju plastenike rijetko spavaju tih dana. Budući da puno ovisi o samoj konstrukciji plastenika, u ovom tekstu ćemo vam pokazati kako različiti oblik utječe na izdržljivost.

Na samu izdržljivost plastenika utječu slijedeće stvari:

  1. dimenzija
  2. materijal i debljina stijenke cijevi
  3. način na koji su savijene cijevi
  4. oblik luka
  5. način na koji je posložena konstrukcija
  6. način na koji je najlon učvršćen

Neke od ovih detalja ću pojasniti u ovom tekstu a neke u idućim.
1. dimenzija – o širi plastenika mnogo toga ovisi. Treba li pojačanja za lukove, koja debljina stjenke cijevi, koji profil cijevi,… Ovdje se uveliko mijenja situacija kada plastenik pređe 5m širine. To je jedan i od razloga zašto mi sebi odabiremo plastenik do 5m širine. Do te širine su jednostavni, bez pojačanja i sl. (ujedno i jeftiniji po kvadratu)
2. materijal – naše cijevi imaju stjenke od 2mm debljine. Neki će vam možda probati prodati od tanjeg materijala da bi uštedili – pazite i na taj detalj
3. način na koji su savijene cijevi – cijevi lukova trebaju biti savijene jače tj. na uže  – tako da kada se luk stavlja na stupove stupovi se trebaju privući jedan prema drugome. Na taj način luk vuče stupove prema unutra i već samo po sebi je čvršće.
4. Oblik luka – o obliku ovisi koje sile će se pojavljivati pod pritiskom (i vjetrom), te koliko će se snijeg zadržavati na njemu.
ova oba plastenika su približne širine (4.65m vs 5m)
Prvi još uvijek gore zadržava snijeg u sljemenu. Ima oblu konstrukciju i sami vrh nije dovoljno nakošen

Dok drugi uopće ne zadržava snijeg, jer od samog vrha je jaka kosina

Ove dvije teme ćemo obraditi u daljnim tekstovima kada budemo pokazali kako smo sastavljali plastenike
5. način na koji je posložena konstrukcija
6. način na koji je najlon učvršćen

 

Nešto sam izostavio, nešto vas dodatno zanima da obradimo u idućim tekstovima ili imate svojih iskustava s plastenicima za podijeliti? Javite dolje u komentarima

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here