Limun

0
10984

IMG_5556Budući da dosta dugo imamo stablo limuna, stavit ćemo nekoliko slika i malo detalja o uzgoju ove biljke. Koristi se u raznim tinkturama, izvrstan je izvor vitamina, a i nije ga teško uzgajati ako imate prostora za biljku u posudi. Ako vam se ovo voće oduvijek sviđalo, a niste znali što treba za vlastiti limun….

Uvjeti potrebni za uzgoj limuna

  • temperatura ne smije ići ispod nule – znači preko zime vam treba prostor u garaži, podrumu ili nekoj sobi gdje će imati bar malo svjetla i gdje će temperatura biti iznad nule.
  • voda – preko zime 1-2x tjedno po malo, preko ljeta (a osobito kada ima cvijet ili plod) svaki dan vode, i višak vode mu ne smeta sve dok je dno posude probušeno da višak vode izađe van.
  • prihrana – nije nužna ali koliko prihranjujete toliko ćete plodova i zdravu biljku imati… s obzirom da je u posudi, dugotrajno bez prihrane imati ćete sve manje plodova.
IMG_4631
Slika 1. Primjer dobro gnojenog limuna

 Kao što se vidi na slici 1. dobro gnojeni limun će imati krasnu zelenu boju, lijepe listove i mnogo cvjetova. Ova slika je očiti primjer da Humusal gnojivo odlično djeluje na limun u posudi 😉
Vrijeme sazrijevanja: Svaki zdravi limun će u našim krajevima na sebi imati 2-3 generacije limuna, cvijet, mali zeleni limun, i žuti zreliji. Razlog je dug period sazrijevanja zbog kratkog toplog razdoblja (ljeta). U prosjeku plodu treba 1-1.5 godina da od cvijeta sazrije u zreli limun.

IMG_4284
Slika 2. Stari plod i cvijet
IMG_5556
Slika 3. Stari i mladi plod

Kako se iz cvijeta zametne plod?

IMG_4835
Slika 4. Cvijet i zametnuti plod

 
 

Na slici 4. možete vidjeti kako izgleda cvijet. Za oprašivanje nam služe kao i kod ostalih kultura – naši marljivi letači (pčele, bumbari… ). Limunu ne treba druga biljka da bi se oprašio, dovoljno je između cvjetova izmiješati pelud. Ovo je jako bitno ukoliko bi vam procvjetao limun u zatvorenom prostoru dok vani još nisu uvjeti za njega. Tada se ovo može i ručno učiniti ;-).
Kada se zametne, listovi cvijeta otpadnu a ostane tučak koji se polako formira u plod (plod će biti ovaj mali okrugli zeleni dio, žuti vrh će otpasti).

IMG_5555
Slika 5. Mladi plod (zametnut prije cca 30 dana)

 

 
 
 

Na slici 5. vidite mladi plod koji je izrastao iz zametnutog cvijeta u otprilike 30ak dana. Još mu se na vrhu vidi žuti dio tučka koji je otpao.

 

393216_163245577116970_2143088772_n
Slika 6. Veće stablo limuna u ljetno doba

Ako vas zanima kako se beru velika stabla, pogledajte ovaj video (prve 4 min).

Zašto Vam sve ovo prenosimo? Želimo raširiti informacije o uzgoju ovog krasnog citrusa, koji je jednostavan za održavanje. Kao rezultat dobiti ćete:

  • Zdrav, domaći nešprican limun, kojeg u cijelosti možete bez bojazni iskoristiti u limunadi ili kolačima -> vrijednost neprocjenjivo!
  • Krasnu biljku koja ukrašava dvorište i ima utjecaj na ljude da okreću glavu i ne vjeruju vlastitim očima 🙂
  • Predivan i prepoznatljiv miris  (listovi, cvjetovi, grane… pogotovo prilikom cvata ili orezivanja).

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.