Može li med pomoći kod alergija

0
2618

Domaći organski med, nezagrijavan, necijeđen i nefiltriran je fini sočan zaslađivač koji možemo koristiti u svakodnevnoj kuhinji, a njegova redovita konzumacija može pomoći u našoj borbi protiv ljetnih alergija.

U prirodnom medu postoje čestice peludi pa takav med može kristalizirati. To nikako ne umanjuje njegovu vrijednost, ali vama pokazuje je li med prerađen ili nije. Neprerađeni med je kvalitetniji i bolji od onih prerađenih koji preradom gube neka svoja kvalitetna svojstva. Zato ako možete birati, uvijek kupite prirodni neprerađeni med!

Prirodni neprerađeni med ima zrnca peludi u sebi i može kristalizirati. Preradom meda on gubi svoje kvalitetne sastojke (izvor fotografije: StockSnap.io.com).

Utjecaj meda na proljetne alergije i smanjivanje njihovih reakcija opisao nam je Alexis Adams koji je tako liječio svog sina. Pelud u zraku često izaziva nadraženost očiju, curenje nosa i osipe po tijelu. Istraživao je prirodne načine pomoći kod liječenja tih alergija i došao do prirodnog meda. Jedna čajna žličica organskog meda dnevno mu je nakon 4 godine pomogla drastično smanjiti alergijske reakcije.

Kako prirodan med pomaže kod alergija?

Mnoga su vjerovanja da konzumacijom prirodnog meda koji u sebi sadrži zrnca peludi zapravo razvijamo obrambeni sustav na tu pelud i tako sprječavamo alergijske reakcije na pelud u zraku. Alexis Adams nam pak govori da to nije tako nego da med na puno jednostavniji način pozitivno djeluje na nas.

Pčelarstvo čuva i njeguje uzgoj pčela, nezamjenjivih oprašivača. Kupujte prirodni med od lokalnih pčelara i podržite uzgoj pčela (izvor fotografije: StockSnap.io)

Med je prirodni antibiotik, antiseptik, antifungicid što znači da pridonosi dobrobiti za naše zdravlje. Redovitim konzumiranjem meda pomažemo našem imunološkom sustavu, a upravo to nam pomaže boriti se protiv raznih bolesti pa i alergija.

Osim toga kupnja prirodnog organskog meda potiče i proizvodnju meda, podržava male pčelare i uzgoj pčela koji su nezamjenjivi prirodni oprašivači. Tako cijelo gospodarstvo ima višestruke koristi od poticanja ovakve proizvodnje.

Konzumacijom meda jačate svoj imunološki sustav i pomažete u borbi protiv alergija (izvor fotografije: StockSnap.io)

S obzirom da postoje pozitivne reakcije ljudi koji su konzumirali prirodan neobrađeni med u odnosu na njihove alergije, možemo zaključiti da med pridonosi općem poboljšanju stanja organizma kad su u pitanju alergije. Na koji točno način pomaže med možda i nije najvažnije ako smo sigurni da će nam zaista i pomoći.

Imate li vi pozitivnih iskustava u konzumaciji prirodnog meda i je li vam to ikako pomoglo kod alergijskih reakcija?

Inspiracija za članak:
https://www.rodalesorganiclife.com/wellbeing/can-honey-cure-seasonal-allergies?internal_recirc=outbrain_lf

Izvori za članka:
https://www.rodalesorganiclife.com/wellbeing/can-honey-cure-seasonal-allergies?internal_recirc=outbrain_lf
https://www.agroklub.com/pcelarstvo/mislili-ste-da-znate-sve-o-medu/12325/
http://gorila.jutarnji.hr/profile/miks/2012/09/17/med-protiv-alergije/
http://body.ba/zdravlje/povrede-i-bolesti/prirodni-lijekovi-protiv-alergije-na-polen/201

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here