Najlakše održavane kućne biljke

0
5359

Sigurno ste se nekoliko puta zapitali koje su to kućne biljke kojima ne treba pažljiva njega da ih i Vi sami imate u svojoj kući ili stanu. Pogotovo ako ste zaposleni i nemate puno vremena za održavanje biljaka.

Danas ću Vam predstaviti najekonomičnije i najlakše održavane kućne biljke.

U top pet najlakše za održavanje biljke spadaju:

  • Ljubičasta djetelina  potječe iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis) a svojim lijepim i nježnim listovima i cvjetovima osvaja i krasi sve više domova.Kako njegovati ukrasnu djetelinu: Ona traži  svjetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite u unutarnjoj prostoriji, obezbijedite joj svjetlost, ali imajte na umu da joj prija temperatura oko 15 stupnjeva. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode zalijevati svaka dva-tri dana.Djetelinu možete razmnožavati iz lukovica diobom u njezinom mirovanju.
  • Svekrvin jezik ili sanseverija  je biljka iz roda lisnatih sukulenata porijeklom iz tropske Afrike.Podjednako mu pogoduju osvijetljena, kao i tamnija mjesta. Jeftin je način za pročišćavanje zraka i mnoge druge otrovne čestice iz zraka pa se preporuča držati je u spavaćoj sobi jer noću proizvodi kisik.Možete je uzgajati u mračnim prostorijama i zalijevati sa malo vode.

 

 

 

  • Fikus je  svima poznata biljka i vrlo je zahvalna za održavanje. Postoji više vrsta, a najvažnije za njegovo održavanje je što voli puno svjetlosti. Zemlja uvijek treba biti umjereno vlažna  i ne treba pustiti da se zemlja do kraja isuši. Nije ju poželjno držati u spavaćim sobama jer troše puno kisika. Kada je tek kupite, moguće je da izgubi dosta listova zbog šoka od preseljenja ali nemojte se brinuti zbog tog.

Filadendron  je jedna od najotpornijih sobnih biljaka, Može dugo preživjeti i neće joj škoditi promjena mjesta boravka. Ako naraste u visinu, može se penjati uz prozor ili joj postavite letvice uz koje će rasti da se listovi ne savijaju. Preko zimskih mjeseci treba je manje zalijevati.Ako imate mačku ili psa u kući, budite oprezni budući da za njih ova biljka može biti toksične.Filadendron biljka (lat. Philadendron) je tropska biljka, a kod nas popularna pretežno zbog dekorativnih listova.

Na petom mjestu odabrala sam  čuvarkuću ili echeveriju (sukulent).Ova biljka dolazi nam iz srednje Amerike.Najčešće se uzgajaju u skupinama  i drže se na sunčanim prozorima.Neke su malog rasta gotovo bez stabljike , druge visoke. Cvjetovi  i listovi  su lijepih pastelnih boja,koju ljudi uzgajaju zbog dekoracije prostora.

 

To su bile top pet po mom izboru sobne biljke koje su jednostavne za održavanje.

Ukoliko još želite popis drugih sobnih biljaka da o kojima mogu pisati za Vas, slobodno napišite dolje u komentarima.

Želim Vam ugodno dekoriranje Vašeg stambenog prostora.

Ukoliko želite pronaći još sobnih biljaka odite na stranicu:

http://www.gardenista.com/posts/experts-favorite-houseplants-loved-with-ease/

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here