Najlakši način sadnje paprike

0
12052

U ovom svom postu pisat ću Vam o sadnji,uzgoju i gnojidbi paprika.I papriku kao i rajčicu možete saditi na malim površinama.Sami uzgoj paprika nije zahtjevan.

Paprika je u našim krajevima vrlo zastupljena biljka. Ima plodove raznih oblika i boja (zelena,crvena i žuta).

Da bi ste izabrali pravo mjesto za sadnju rasada ili sjemena paprike morate znati da paprike traže dosta sunca.Osim što traže puno svjetlosti, tlo za sadnju mora biti pješčano i  bogato organskim tvarima. Ovisno o vrsti paprike koju sadite, one trebaju biti udaljene nekoliko centimetara jedna od druge , a korijen paprike mora ići duboko u zemlju. Imajte na umu da nadzemni dio stabljike može narasti 50 do 200 cm, to ovisi i o samoj sorti.

Kada ste nagnojili tlo i pripremili za sadnju morate slijediti određene korake:

  • Temperatura –  pri temperaturi ispod 15 ºC prestaje s rastom i razvojem paprika. Ista stvar se događa i kad temperature budu iznad 36 ºC.Tako da vodite dobro računa o visini temperature.
  • Voda i navodnjavanje –  Paprike imaju veće potrebe za vodom, dovoljnu količinu vlažnosti osiguravate ličnim navodnjavanjem i prirodnim padalinama. Zbog slabe usisne moći korijena, posebno je važno navodnjavanje.

Ako smo paprike redovito zalijevali, pokrivali korijen malčem i osigurali im bogato humusno tlo, prvi plodovi pojavit će se već 50 dana nakon sadnje. Što se tiče same berbe morate znati da papriku uvijek berite kad je suho vrijeme i što je više berete ona potiče novu cvatnju.

Predlažem Vam da svoje paprike zasadite u blizini rajčica,jer su po svojim karakteristikama uzgoja slične kulture.

Što se tiče sakupljanja sjemena za slijedeću godinu preporučam Vam da  izvađeno sjeme  u veoma tankom sloju prosušite, najbolje na lako upijajućem papiru ili pamučnoj tkanini, na suhom, prozračnom mjestu. Dobro prosušeno i očišćeno sjeme najbolje je pospremiti u označene papirnate vrećice i čuvati na suhom, prohladnom i tamnom mjestu do slijedeće uporabe.

Odvažite se i napravite svoj osobni vrt,uz malo truda i volje i obogatite svoj jelovnik sa laganim receptima sa paprikama.

Pratite naše članke upisivanjem emaila desno ili like naše FB stranice

Bez obzira koju vrstu i boju paprike volite uživat ćete u boji,mirisu i okusu.

 

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here