Home Dvorište Najljepši grmovi

Najljepši grmovi

0
17282
(izvor: Pinterest)

Grmovi su vrtlarima jako zanimljive i korisne biljke. Svojom jednostavnošću i ljepotom postali su nezaobilazni dio svakog dvorišta, a mi ćemo vam pokazati kako sve grmovi mogu uljepšati vašu svakodnevicu. Kod odabira grma uzmite u obzir njegovo lišće, cvijet, plod i miris, ali i tlo na koje ga namjeravate posaditi, klimatske uvjete i vaše uzgojne uvjete.

Izgled cvijeta na grmu najčešće bude ključni razlog njegova odabira, ali nemojte zaboraviti uzeti u obzir i list, plod i miris (izvor: Pexels)

Kod ukrašavanja vrta i dvorišta najčešće koristimo jednogodišnje ili višegodišnje sadnice s prekrasnim cvjetovima koje kombiniramo u različite dezene i stvaramo prekrasne uzorke. Ovakvoj kreativnosti obavezno dodajte i grmove koji svojom visinom pridonose strukturnoj dinamici vašeg dvorišta.

Možete napraviti ukrasne otoke s raznim biljem (izvor: Pinterest)

Osim što grmovi mogu pružiti okvir i zaštitu ostalim biljkama, oni mogu postati dom ptičicama i izvor neodoljivog mirisa. Pomno posađeni grmovi mogu služiti i kao “ograda” vašem dvorištu, samo vodite računa želite li imati brzorastuće grmove i koliko će rasti u širinu. To je vrlo je važno ovo uzeti u obzir kako grmovi ne bi brzo prerasli preko drugih biljaka i tako vam stvorili nove probleme. Možda su vašem vrtu dovoljni mali grmići koji će vizualno dodati karakter bez osjećaja da su zadominirali cijelim prostorom.

Umjesto tradicionalne ograde iskoristite prekrasne grmove i tako funkcionalno ukrasite svoju okućnicu (izvor: Pinterest)

Kod odabira grmova trebate uzeti u obzir njihove značajke i prilagođenost vašim klimatskim i uzgojnim uvjetima. Izbor grmova je toliko veliki da ćete lako zadovoljiti svoje estetske kriterije s nekime koji je prilagođen vašem području uzgoja. Kod odabira grma trebate voditi računa o tlu u koji ćete ga posaditi i svakako mu poboljšati kvalitetu te ga prilagoditi uvjetima rasta vašeg novog grma. Spriječite i rast korova crnim plastičnim pokrovom uz malčiranje, izbušite rupice pa tek onda posadite sadnice.

Grmovi se razlikuju i po svojim plodovima tako da vaš odabir može ovisiti i o njihovoj ljepoti (izvor: Pexels)

Osim tla trebate voditi računa i o mjestu gdje ćete ga posaditi, radi li se o sunčanom ili sjenovitom mjestu, zaštićenom ili izloženom vjetru, visokim ili niskim temperaturama i utjecaju primjerice morske soli. Nemojte da vam jedini kriterij grma bude njegova cvatnja koja može biti izuzetno kratkoročna. Orijentirajte se na njegove listove, plodove, tj. bobice, koliko ih je potrebno orezivati, radi li se o dugoročnim ili kratkoročnim grmovima, uz koje ćete ih biljke saditi i kojim će vas neodoljivim mirisima obasipati što može odigrati ključnu ulogu u odabiru. Također imajte na umu da neke vrste grmova nose ženske i muške cvjetove pa se radi svojih plodova moraju uzgajati u paru i muška i ženska biljka zajedno.

Neodoljivi mirisi jorgovana lako će vas nagovoriti da se odlučite upravo za ovaj grm (izvor: Pexels)

Pogledajte neke od najčešćih i najljepših grmova te se odlučite za one koji će vama najbolje odgovarati.

Grmovi daju strukturu, određuju granice, pokazuju put, a najčešće se sjetimo zimzelenog šimšira kad govorimo o njima (izvor: Pexels)
U našim se podnebljima najčešće koriste ružini grmovi koji mogu cvasti u različitim bojama i različitih veličina (izvor: Pexels)
Kamelija ima prekrasne jednostavne cvjetove (izvor: Pinterest)
Oleanderi imaju lijepo lišće, ali i cvjetove tako da su vrlo popularni izbor grma (izvor: Pexels)
Gardenije uspijevaju na kiselom i vlažnom tlu i hladnijim klimama (izvor: Pinterest)
Sadite grmove tako da se zanimljivost njihovog izgleda izmjenjuje po godišnjim dobima, tako ćete uvijek uživati u čarima cvijeća, plodova ili boji lišća (izvor: Pinterest)

Izvor:
https://kupisadnice.ba/index.php?
http://cvijece.covermagazin.com/?p=350
http://www.mystatesman.com/lifestyles/home–garden/secrets-successful-organic-gardeners/fJGnw7CkHa48SY01gO5vYJ/


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)