Najveća bundeva u regiji dolazi iz Kozarca

0
2155

Ivica iz Kozarca pobjednik je u natjecanju sa 660kg teškom bundevom – bravo Ivice! Ponosni smo što je hrvatsko eko gnojivo Humusal sudjelovalo u ovom rekordnom projektu! 

Najtežu bundevu u Hrvata, tešku čak 660 kilograma, uzgojio je Ivica Ribarić iz baranjskog mjesta Kozarac. Natjecanje je održano u Tovarniku u sklopu 12. Tovarničkog jesenskog festivala. Na tradicionalnom festivalu sudjelovalo je stotinjak izlagača, a Ribarićeva bundeva premoćno je pobijedila, ostavivši iza sebe bundeve Krunoslava Pejića iz Lovasa (440 kg) i Zvonimira Tišnera iz Nove Subocke kod Novske (380 kg).

Ivica koristi Humusal već nekoliko godina kao sastavni dio prihrane svojih rekordera. Koristi ga za pripremu tla, gnojenje kod sadnje, te kao tekuću prihranu tijekom godine i sazrijevanja. Ove godine je napravio odličan posao i pogodio pravu recepturu. 

Humusal – hrvatsko eko gnojivo

Progovorio je o svojoj ljubavi prema bundevama, odavši nam tajnu da to nije jeftin “sport”.
– Deset godina uzgajam bundeve, a natječem se posljednje tri. Prve godine bio sam drugi, a prošle i ove godine osvojio sam prvo mjesto – kaže Ribarić, kojem za uzgoj bundeva treba puno vremena. “Ova kraljica od 660 kilograma stara je 100 dana i rasla je na površini od 90 kvadrata te je imala oko 500 listova, a svaki list korijen. Prvo sam sjeme stavio u kalić, 20. travnja sam je posadio, a bundeva se sama oprašila 20. lipnja. Postoji tehnika kojom se uzgajaju divovske bundeve, pri čemu se troši oko 400 litara vode dnevno! Na vrhuncu rasta rasla je do 19 kilograma dnevno”, rekao je Ribarić, dodavši kako su ulaganja u bundevu bila oko četiri tisuće kuna, a sjeme je dobio iz Engleske, gdje je njezina “majka” težila čak 970 kilograma!

Humusal će kod iduće suradnje pripremiti i jedan poklon paket za Ivicu i njegov slijedeći projekt. Želimo mu da iduća bude još i veća, zar ne?

izvor:

http://www.glas-slavonije.hr/344521/4/Bundeva-iz-Kozarca-teska-cak-660-kg
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-monstrum-iz-baranje-tezak-660-kilograma-nevjerojatna-prica-o-najvecoj-bundevi-u-regiji-uzgajivac-ivica-tikvice-i-bundeve-su-mi-hobi/6601950/

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here