Odšteta Ekvadoru za zagađenje Amazone

0
1590

Priča koju prenosimo čini se kao borba Davida i Golijata. Dugo je trajala, ali sud je presudio u ime slabijih i oštećenih (oboljelih). Po svemu sudeći čini se kao prekretnica, koja je iznimno važna s ekološke perspective. Sud u Ekvadoru je kaznio američku naftnu kompaniju Chevron s 8,6 milijardi dolara.

30 000 stanovnika Ekvadora tužilo je naftnu kompaniju za odlaganje otrovnih otpada u regiji Amazona koji su pouzročili oštećene usjeve, veliki broj oboljenja od raka, te ugibanje stoke. Sudski postupak traje 18 godina, ali presuda je dočekana. Tereti se Texaco (u vlasništvu današnjeg Chevron-a) da je ispustio preko 68 milijardi litara toksičnih materijala u rijeke, jame i izvore između 1972. i 1992. godine.
Ovo je primjer da se ne smije “velikim igračima” dozvoliti da rade sve što potrebno u svrhu profita. Negdje se mora povući granica, a pravda ipak na kraju pobijedi.
Riječi odvjetnika/tužitelja Pabla Fajardo: ‘Vjerujemo da današnja presuda potvrđuje da je Chevron namjerno i nezakonito kontaminirao Ekvador. Umjesto da prihvate svoju krivnju, Chevron je pokrenuo cijelu kampanju ratovanja protiv ekvadorskih sudova’ .

Više na dnevnik.hr i index.hr.

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.