Osmantus

0
7370

Željeli ste čitati više o biljci osmantus i mi vam donosimo tražene detalje! Osmanthus je porodica biljaka iz istočne Azije (Kine, Japana, Himalaja), a neke vrste potječu iz Sjeverne Amerike. Idealna je za ova zimska razdoblja jer ostaje zelena cijelu godinu. Prekrasnog je izgleda, dekorativnih listova i nježnih cvjetova.

Osmantus je zimzeleni grm nalik na božikovinu, ima dosta oštre listove i male bijele cvjetove. Cvjetovi su većinom neodoljivog mirisa pa ih u Kini suše i koriste kako bi njima obogatili čajeve. S obzirom na to da porodica osmantusa podrazumijeva i 30-tak vrsta, govorimo o zaista raširenoj vrsti s puno različitih biljčica.

Grm osmantus raste poprilično sporo što znači da je briga o njemu uvelike nezahtijevna. Raste vrlo kompaktno, gusto tako da uz malo orezivanja postaje savršena biljka za vaš balkon. Sve osmantus vrste su prilično atraktivne zbog boja svojih lišća, a kako se radi o zimzelenoj biljci, jako su efektni i u vrtu po zimi.

Osmantus najčešće podsjeća na božikovinu zbog svojih oštrih listova. Same boje listova mogu biti različite: od ovakvih šarenih motiva do bogate tamne zelene boje. (Izvor fotografije: Pinterest)

Još jedna prednost biljke je što budi blagdansko raspoloženje svojim izgledom. Kako podsjeća na božikovinu, tako je možete i koristiti u blagdansko vrijeme za svoje ukrase i isticanje veselog blagdanskog raspoloženja.

Zanimljivo je da neke vrste osmantusa imaju i bobice po sebi što će ih dodatno učiniti ugodnima u vašem okruženju.

Kako se brinuti za osmantus?

Osmantus biljke će ostati lijepe i zdrave pazeći samo na nekoliko jednostavnih savjeta. Kako smo već naveli, radi se o izuzetno izdržljivoj biljci koja će se prilagoditi rastu i na sunčanom, na djelomično sunčanom, a čak i na sjenovitom mjestu. Bez obzira na to što će uspijeti gotovo svugdje, dat ćemo vam još pokoji savjet: iako ove biljke puno ljepše i bujnije rastu te cvatu na sunčanim mjestima, nekim vrstama prejako sunce može uzrokovati bijeljenje listova pa je dobro osigurati im popodnevnu sjenu.

Osmantusovi cvjetovi su sitni i zajedno tvore busene. Mogu biti različitih boja, ali najčešće se radi o bijelim ili svijetlim bež bojama. Osmanthus fragrance ili Sweet Olive nadaleko je prepoznatljiv po svom neodoljivom mirisu. (Izvor fotografije: Pinterest)

Što se samog tla tiče, osmantus biljke vole normalna tla bogata humusom, koja nisu ni prevlažna ni presuha. Biljci trebate obogatiti tlo gnojivom u proljeće i jesen kako bi je održali zdravom, a preporučamo vam Humusal, prirodno stajsko gnojivo s kojim nećete pogriješiti. Ako imate osmantus grmove, oni vole kisela do neutralna tla, ali s dobrom drenažom, dakle pazite da korijenje nije namočeno u vodi. Ako želite napraviti živicu od njih, sadite ih 30 do 50 centimetara jednu od druge kako bi imale prostora za rast i bujanje. Njihovo tlo obogatite gnojivom jednom godišnje, i to u jesen.

Što se zalijevanja tiče, tek zasađenu biljku redovito opskrbite s dovoljno vode. To radite dok se biljka ne smjesti i ne počne rasti. Nakon što biljka raste jednu sezonu, trebat ćete je zalijevati samo u sušnim vremenima kada nema dovoljno kiše.

Kako orezivati osmantus?

Ako osmantus biljku pravovremeno orezujete, trajat će vam godinama. Pazite da ne uranite i ne orezujete zimi jer će se grane smrznuti! Kod orezivanja također pazite da ne pretjerate, ako biljci previšete orežete grane, odgodit ćete njeno cvjetanje čak i na par godina.

U Kini se cvjetovi mirisnog osmantusa suše i koriste za obogaćivanje čaja. (Izvor fotografije: Pinterest)

S obzirom na to da osmantus raste relativno sporo, orezivanje nije obavezno svake godine. Trebat ćete je orezati samo ako postane prevelika te eventualno ona mjesta koja su ružna i u slučaju da ima neke mrtve grane.

Najbolje vrijeme za orezivanje je kasna veljača ili rani ožujak. Bilo što ranije od ovoga nije dobra ideja jer bi se grane mogle smrznuti. U slučaju da koristite osmantus kao ogradu tj. živicu, savjetuje se da ga orezujete u lipnju i rujnu, i to svake godine. Ako pak imate Osmanthus burkwoodii vrstu, orezujte je nakon cvatnje u svibnju/lipnju.

Mirisni osmantus

Vrlo je popularan Osmanthus fragrans grm, tj. malo stablo. Prepoznaje se puno više po svom mirisu nego po izgledu. Ova vrsta cvjeta u jesen, u toplim klimama, a to traje cijelu zimu, a miris koji šire njegovi cvjetovi se uspoređuje s jasminom, cvijetom naranče ili breskve. Dakle, govorimo o iznimno intenzivnom i neodoljivom mirisu, daleko poznatom i atraktivnom.

Imate li vi koji osmantus kod kuće? Pošaljite nam fotografije kako uspijeva kod vas. Jeste li možda primijetili neku posebnost kod njega prilikom uzgoja? Javite nam svoja iskustva u uzgoju biljaka, veselimo se čitanju!

Ako želite više čitati o određenoj temi, pišite nam ili javite putem komentara i mi ćemo se potruditi pisati o tome.

Izvori za članak:
https://www.flowercouncil.co.uk/campaign/garden-plant-of-the-month-for-november-osmanthus
https://www.hortweek.com/osmanthus/landscape/article/813537
https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/shrubs/osmanthus/tea-olive-cultivation.htm

Izvor fotografija:
www.pinterest.com

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here