PETICIJA – za raznoliko, zdravo i ekološko sjeme – FREE SEED

0
1628

Pozivam vas da potpišete internacionalnu peticiju na nivou EU protiv donošenja novog zakona koji predlaže EU Komisija.  Prijedlogom zakona bi se ograničio promet sjemenjem koje nije standardizirano prema određenim normama predloženih od strane multinacionalnih kompanija koje se bave uzgojem sjemenja za voće, povrće i žitarice.

Radi se o kompanijama koje su nam poznate po uzgoju GMO-a i koje ovog puta žele na mala vrata uvesti patente na hranu.  To više nije isključivo njihov patent na GMO proizvod već bi i ostalo sjemenje trebalo imati skoro ista obilježja tj. moralo bi biti unificirano i standardizirano što zahtjeva velike troškove za proizvođače sjemenja i dugotrajan postupak verifikacije.
Svakome je jasno da mali i raznorodni proizvođači širom Europe čija proizvodnja za sada čini oko 72% sveukupne proizvodnje sjemenja neće moći zadovoljiti te uvijete ako se oni propišu.
Osim toga, to je novi atak na biološku raznolikost i ekološki način proizvodnje hrane, da ne spominjemo mnogobrojne autohtone i tradicionalne biljke, ne samo kod nas već u čitavoj Europi i svijetu.
Zato vam svima šaljem link na kojem možete potpisati peticiju protiv donošenja tog zakona koji predlaže EU Komisija.
http://www.seedfreedom.eu/
I mi smo sad Europa, i naš glas se računa!
Ovu peticiju je podržao klub zelenih zastupnika u EU parlamentu Green/EFA group.
Sve vas molim da proslijedite ovaj link svojm prijateljima za koje znate da dijele vaše mišljenje po ovom pitanju.

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.