Home Dvorište Pletene ograde

Pletene ograde

0
17655


Pletene ograde su rijetke u našim krajevima, ali one koje uspijemo susresti zaista oduzimaju dah svojom jednostavnošću i ljepotom. Ako ste se zapitali kako napraviti pletenu ogradu i koliko će ona biti izdržljiva, onda ste na pravom mjestu da saznate te odgovore!

Pletena ograda je pravi ukras u vašem vrtu i na vašoj terasi. Vrlo je praktična jer se njome mogu kreirati različite strukture, a jednom kada je složite, izdržat će i najveće oluje. Sav uložen trud će vam se isplatiti!

Pletenim ogradama ćete dati neodoljiv izgled vašem vrtu

Pletenjem možete napraviti male ogradice kojima ćete odijeliti primjerice voće, povrće i cvijeće u vašem vrtu, a možete i ograditi mjesta gdje držite svoje vrtne alate, bačve, kante i ostale stvari neophodne za svakodnevnu upotrebu. Ograde možete napraviti od grana i šiba različitih vrsta, a jedino trebate paziti da koristite dovoljno savitljive materijale kojima se može plesti.

Ogradicama možete odvojiti voće od povrća

Osim ukrasne funkcije, pletene ograde imaju i drugu ulogu u vašem vrtu. Pružit će vam intimno ozračje i zaštiti vašu okućnicu od nepoželjnih pogleda prolaznika. Na vjetrovitim mjestima ovakva ograda zaštitit će vaše biljke na čemu će vam i one biti zahvalne. Biljkama kojima treba pomoć u držanju visine, dodajte pletenu ogradu i one će rasti oko nje. Tako će vaša okućnica zadržati prirodan i neodoljiv izgled.

Koristite pletene ograde uz biljke penjačice

Zašto su pletene ograde ekološki prihvatljivije?

Prvi razlog zašto su ove ograde ekološki prihvatljive je što su rađene od prirodnih materijala lako dostupnih u vašoj blizini. Korištenjem odbačenih grana i šiba (pogotovo u zimskom razdoblju), sačuvat ćete prirodu oko sebe i iskoristiti njene resurse ne narušavajući je. Možete i kupiti materijale za izradu pletenih ograda od lokalnih proizvođača čime ćete podržati lokalnu zajednicu u očuvanju tradicionalnih zanimanja, a i spriječit ćete dodatno zagađenje okoliša prevoženjem šiba i grana iz dalekih krajeva.

Ograde mogu strukturirati vaš vrt ili sakriti alate i pribor u njemu

Koliko je izdržljiva pletena ograda?

Koliko će vaša ograda trajati ovisi o više čimbenika. Vjerojatnije je da će ograda na mokrom tlu trajati kraće od one u sušim klimatskim uvjetima. Ako im želite produžiti životni vijek, premažite ih uljima za zaštitu drva.

Mogu li saditi u blizini pletene ograde?

Pletene ograde ne samo da izgledaju lijepo, već mogu pomoći vašem grmlju i biljkama da izrastu u lijepu okolinu. Odličan su i okvir za biljke penjačice i lozu pa s vremenom postanu njihova struktura ispod obraslih biljaka.

Čemu služe male pletene ograde?

Ako vam je manje važno hoće li korov prodrjeti do vaših biljaka, a više da su one u lijepom okruženju, onda bi trebali razmisliti o maloj ogradi. Ona će im dati neodoljiv izgled i strukturu vašem vrtu.

Napravite sami svoju ogradicu za cvijeće

Kako mogu isplesti ogradu?

I sami možete napraviti ogradu za svoje dvorište. U samo par koraka isplest ćete ogradu na kojoj će vam zavidjeti svi vaši susjedi:

  1. Prikupite materijale kojima ćete napraviti ogradu. Za male ogradice koristite šibe, a za velike grane. I jedne i druge trebaju biti savitljive. Nesavitljivi materijali će pucati i nećete ih moći isplesti u ogradu.
  2. Pripremite kolce (veće i čvršće za veće ograde, manje za niske ogradice).
  3. Zabodite kolce na udaljenosti ovisno o tome koliko dugačke šibe imate. Najbolje ih je staviti što gušće (svakih pola metra). Moraju biti dovoljno duboko u zemlji da drže ogradu čvrstom.
  4. Pletite vaše grane oko kolaca naprijed-nazad tako da svaka grana prolazi najmanje 3 kolca. Što ih više prođe, to će ograda biti čvršća.
  5. Jednom ispletenoj ogradi dodajte mahovinu za ukras i uživajte u pogledu!
Pletene ograde su izdržljive i daju neodoljiv izgled okućnici

Detaljnije upute kako isplesti ogradu pogledajte i u videu ispod i javite nam kako je vaša ograda ispala!

 

Izvor fotografija:
https://www.pinterest.com/explore/wattle-fence/


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)