Povišene vrtne gredice – pomodarstvo ili istinsko poboljšanje?

0
10459

O povišenim gredicama sve se češće govori, a i sve se češće izrađuju. Ima li to smisla i koje su njihove eventualne prednosti, ali i nedostaci?

Ako pratite trendove u povrtlarstvu, ali i hortikulturi općenito, vjerojatno ste negdje naletjele na pojam povišenih gredica. Kako su takve gredice u posljednje vrijeme sve popularnije, možda ste i pomislili kako ne bi bilo loše napraviti ih u vašem vrtu. Ipak, prije nego se odlučite na tako nešto, ne bi bilo loše malo se informirati i provjeriti isplati li vam se to.

Povišene gredice su zapravo povišenja napravljena od raznih materijala, poput drva, šiblja, kamena, betona, cigli i drugih, a u koje se zatim nasipava zemlja, te se dobivena forma koristi kao klasična gredica za sadnju različitih biljaka. Zvuči jednostavno, ali naravno da je ipak malo kompliciranije od toga.

Povišene gredice zapravo imaju samo jedan bitni nedostatak. a taj je njihova cijena. Dakle, bez obzira da li kupujete gotove sanduke za gredice, ili ste ih odlučili napraviti sami, trebati će vam materijal od kojega ćete ih napraviti, te zemlja koju ćete nasipati. Od materijala, gredice se najčešće rade od drva, ali mogu biti napravljene i od cigli, betona ili drugih materijala. Osim materijala za samu gredicu, dobro bi bilo da na tlo postavite nekakav tanki lim ili plastiku koji će spriječiti krtice i slične štetočine da se usele u vaše gredice, a možete postaviti i neku foliju koja će zapriječiti put korovima.

Prednosti povišenih gredica

Jedan od razloga zašto povišene gredice postaju sve popularnije je mnoštvo prednosti koje one imaju. Povišene gredice su odlično rješenje za terene sa teško obradivom ili neplodnom zemljom. Morati ćete nešto više novca uložiti jer ćete morati nabaviti zemlju kojom ćete ih napuniti, ali je dugoročno riječ o vrlo isplativoj investiciji. Kako je riječ o manjoj količini zemlje koja je povišena od okolnog tla, ovakve gredice se u proljeće puno brže zagrijavaju, pa sadnja, a time i berba može početi ranije.

Povišene gredice puno je lakše kontrolirati od klasičnih i bolje se dreniraju. Doduše, to znači da ćete ih u vrijeme suše morati češće zalijevati, ali kako je riječ o manjim količinama zemlje, to neće bitno povećati potrošnju vode. Kontrola štetočina i korova je puno lakša na povišenim gredicama, jer su one ipak na neki način odvojene od okoline u kojoj se nalaze.

Veliki plus povišenih gredica je i u tome što je u njima puno lakše prilagoditi zemlju kulturi koju uzgajate nego kod konvencionalne sadnje. Kopanje i ostali radovi u povišenim gredicama su puno lakši jer ne morate gaziti po zemlji, pa se zemlja neće pretvoriti u grude ili stvrdnuti. Iz tog su razloga i čišće i pristupačnije, pa se mogu napraviti na mjestima na kojima druge opcije ne dolaze u obzir. To se prvenstveno odnosi na male i urbane vrtove, kao i na vrtlarstvo na mjestima poput krovova višekatnica.

Velika prednost povišenih gredica je njihova dostupnost. Čak i mladi i zdravi ljudi će profitirati od povišenih gredica, jer se prilikom rada na njima ne moraju toliko saginjati ili čučati, što je od krucijalne važnosti za invalide ili starije ljude, kojima to može biti veliki plus u podizanju samopouzdanja i osjećaja korisnosti.

Kada se svi ovi elementi uzmu u obzir, nema sumnje kako je izrada povišenih gredica u većini slučajeva pozitivna i korisna stvar. U početku je riječ o financijski zahtjevnom projektu, ali koji se dugoročno isplati. Osim toga, ako krenete raditi postepeno, pa, na primjer, ove godine napravite dvije takve gredice, druge godine dvije nove, i tako koliko treba, puno ćete lakše podnijeti taj teret. Zato ne oklijevajte, već se upustite u pothvat i već ove godine napravite barem nekoliko povišenih gredica u vašem povrtnjaku.

 

Emiljana je freelancer, supruga i majka, koja u slobodno vrijeme pomaže mužu u vinogradu, te brine o svojem vrtu u kojem uzgaja većinu povrća za potrebe svoje obitelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here