Preslica kao zaštita i kao gnojivo za biljke

0
12063

U prirodi  možemo naći poljsku preslicu koja je ako niste znali veoma učinkovita u sprječavanju i zaštiti bolesti biljaka.Preslica raste na vlažnim staništima pa je možete naći u blizini rijeka i potoka.

 Poljska preslica o kojoj sam već pisala,  iz zemlje crpi minerale, a u sloj zemlje oko svog rastišta zbog svojih dobro poznatih kemijskih svojstava  ispušta silicij i druge  minerale. Preslica sadrži i do 80% silicija, a ostalo je kalcij, željezo, magnezij, kalij, sumpor, mangan, selen, bakar, jod, pantonenska kiselina, saponin, glikozid, flavonoidi i vitamin E.

Zbog visokog udjela silicija, kalcija, kobalta i drugih minerala vrlo je učinkovita kao sredstvo za jačanje biljaka. Silicijeva kiselina učvrščuje stanične stijenke biljaka koje time postaju otpornije, dok spojevi sumpora djeluju kao zaštita.

Koristi se protiv hrđe i pepelnica, grinja i crvenog pauka.

Kako se radi tekuće gnojivo od preslice

Sad ću Vam opisati jedan od načina kako od preslice napraviti tekuće gnojivo,i kako ga pravilno dozirati i uporabiti za zaštitu i sprečavanje nametnika u vrtu .

Za samostalno pravljenje eko gnojiva od preslice potrebno Vam je  1 kg svježih preslica potopite u 10 litara vode i ostavite da stoji 24 sata. Zatim lagano prokuhajte 30 minuta. Kada se tekućina ohladi, razrijedite je vodom u odnosu 1:5 i njome špricajte biljke. Tekućinu od preslice možete pomiješati sa sredstvom od koprive u odnosu 1:1 i kao takvo koristiti za prskanje biljaka.

Povećat ćete učinkovitost u borbi protiv nametnika i ujedno nahraniti vašu biljku. Preslica Vam je vrlo rasprostranjen korov, lako ćete je naći a na jednostavan i lagan način možete zaštititi svoj vrt ,voće i povrće od nametnika.

Preporučam Vam da sam napravite eko gnojivo od poljske preslice.

BRZO,JEDNOSTAVNO,EKONOMIČNO I POUZDANO U ZAŠTITI.

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here