Prijeđi na organski uzgoj u samo par koraka

0
3482

Svi želimo zdravu i kvalitetnu prehranu što podrazumijeva konzumaciju organskog voća i povrća. Najčešće se pitamo kako do organskog uzgoja možemo i sami doći. Donosimo vam savjete kako i vi možete popraviti svoj uzgoj i to misleći na samo nekoliko stvari. Pratite navedene korake na koje trebate paziti kako bi i vaša proizvodnja hrane bila organska i zdrava.

Svakodnevno smo izloženi informacijama koje govore kako bi trebali paziti na unos organski uzgojene hrane bez kemikalija i različitih dodataka kojima hrana dobiva na izgledu, a gubi na kvaliteti. Ono što sami zasigurno možemo učiniti je poboljšati uzgoj vlastitog vrta. Organski uzgojena hrana je neupitno zdravija i bogatija okusom, a ono najbolje od nje je što je koristimo svježu. Evo kako i vi možete pripaziti da vaš vrt bude organski.

Poboljšajte kvalitetu tla

Bez obzira koje tlo koristite u proizvodnji svoje hrane, uvijek postoje rješenja koja će ga poboljšati. Gotovi komposti prirodnog porijekla poput humusala, prirodnog stajskog gnojiva, obogatit će kvalitetu vašeg tla i dati biljkama bogatstvo hrane kako bi mogle rasti i lijepo se razvijati. Malčiranje drvenim komadićima će također pomoći zemlji jer će se malč s vremenom razgraditi što će biljkama ponovno biti draža podloga za rast. Možete razviti naviku da ostatke svoje jutarnje kave “bacate” u vrt i tako svakodnevno obogaćujete kvalitetu zemlje.

Prvo morate misliti na tlo: kakvo je i kojim biljkama je pogodno. Kada to znate, onda ga možete pripremiti i poboljšati za nadolazeću sadnju (izvor fotografije: stocksnap.io).

Ako planirate sadnju tek za neko vrijeme, iskoristite trik kojim ćete sačuvati kvalitetu tla za svoje sadnice. Možete na zemlju položiti karton i na to malč od komadića drveta. Tako ćete spriječiti nastanak korova te drugo bilje da koristi doborobiti iz zemlje koju ćete koristiti za sadnju poslije.

Uvijek kompostirajte

Kompost je odlična zamjena za gnojivo, a ako ga sami izrađujete, možete pritom i uštedjeti. Ono što trebate paziti je da imate kvalitetan kompost, tj. da se u njemu nalaze svi sastojci koji baš vašoj zemlji trebaju. Uvijek možete koristiti kalifornijske gliste koje će vam pomoći da vaša zemlja bude lijepo rahla i podatna za nove biljčice i njihov rast. Iskoristite i otpalo lišće iz vašeg vrta. Skupite ga u vreće i probušite tako da sadržaj “može disati”. S vremenom će ovo postati pravo bogatstvo hranjivih tvari kojima ćete nahraniti svoj vrt.

Neka se i na vašem stolu pronađe zdrava svježa i sezonska hrana bogata okusom, a koja nije tretirana kemikalijama (izvor fotografije: stocksnap.io).

Pazite na upotrebu pesticida

Prilikom očuvanja svojih biljaka u vrtu te prelaska na organski uzgoj, uvriježena je metoda uklanjanja kemikalija prilikom tretiranja bilja. Zato je jedan od prvih koraka koji se očekuje od vas jednostavno smanjenje upotrebe pesticida. Umjesto kemikalija, upotrijebite prirodne lijekove i metode u borbi protiv nepoželjnih insekata i štetočina. Kemikalije bi trebale biti apsolutno zadnje rješenje, a nikako prva linija obrane.

Pravilno odaberite biljke za vrt

Umjesto da uzgajate biljke kojima vaš vrt nije prirodno podneblje i kojima to tlo najvjerojatnije neće odgovarati, iskoristite biljke: voće i povrće, ali i cvijeće, koje je specifično za vašu zajednicu, ono koje prirodno raste oko vas. Uvijek želimo uzgajati nešto egzotično, te nešto što nam je nedostupno učiniti pristupačnim. To je hvalevrijedno, ali se treba pitati hoćete li morati uložiti puno više u promjenu tla u vašem vrtu, pripremu adekvatnog prostora i okruženja u kojemu te biljke mogu rasti, nego što ćete dobiti na kraju od svog silnog uloženog truda.

Potičite divlje biljke

Organski uzgoj voća i povrća te dodaci kojima obogaćujemo tlo pozivaju gliste i ostale dobre mikroorganizme koji nam pomažu u uzgoju biljaka da se nastane i ostanu živjeti kod nas. Mnoge domicilne biljke, cvijeće i razno bilje pomažu održati prihvatljivu količinu oprašivačke populacije. A ono što uvijek moramo imati na umu je da bez prirodnih oprašivača ne možemo zamisliti organski uzgoj bilja.

Inspiracija za članak:
http://www.reporternews.com/story/life/columnists/2017/09/03/easy-steps-becoming-more-organic-gardener/622070001/
http://www.ekopoduzetnik.com/tekstovi/razlika-organski-i-konvencionalno-uzgojenih-namirnica-zdravlje-8922/
http://www.croapartments.com/site/ekoloski-uzgoj.html

Izvor fotografija:
www.stocksnap.io

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here