Home Vrt Cvijeće Pripremite vrt za proljeće u 5 koraka

Pripremite vrt za proljeće u 5 koraka

0
7259
Izvor: Pexels

Proljeću se svi vesele. Priroda buja, cvijeće cvate i novo lišće niče, drugim riječima priroda se budi, biljke rastu i jačaju i pokazuju svu svoju ljepotu. Pogledajte jeste li pripremili sve potrebno za vaše biljčice u proljeće i nadoknadite ako ste išta propustili. Dajemo vam 5 obveznih koraka do proljeća.

Kod planiranja vrta prvo zasadite malo drveće i grmlje koje će biti centralno mjesto ostatku bilja i cvijeća. Grmlje i drveće daju fokus, put i smjer kretanja i tako lijepo zaokružuju priču vašem vrtu. (Izvor: Pexels)
  1. Pripremite zemlju

Dobra zemlja je temelj uspješnog vrta. Bez kvalitetnog tla ne možete uzgojiti kvalitetne i lijepe biljke. Poboljšajte kvalitetu zemlje, ali prvo saznajte što joj nedostaje, a tek onda nadomjestite to. Kod obnavljanja zemlje i minerala u njoj najbolje je koristiti prirodna  gnojiva poput Humusala koji poboljšava ukupnu kvalitetu zemlje.

Zemlju osušite na proljeće prije nego krenete sa sadnjom (izvor: Pexels)
  1. Uredite svoj vrtni alat

Pregledajte sve što koristite u vrtu i pripremite za nadolazeću sezonu. Sad je vrijeme da primjerice naoštrite škare, pregledate rukavice koje ćete s novom sezonom najčešće morati zamijeniti novima. Ako kupujete nove stvari, ovo je pravo vrijeme dok još ima dovoljno velike ponude po pristupačnim cijenama. Tako ćete potpuno opremljeni nesmetano moći raditi u vrtu.

Vrtni alat treba biti čvrst, naoštren, kompletan, uglavnom ispravan kako bi njime mogli jednostavno obrađivati zemlju i raditi u svom vrtu (izvor: Pexels)
  1. Zasadite drveće i grmove

Isplanirajte strukturu svoga vrta i kao temelje i fokusne točke posadite malo drveće i grmlje. Oni će biti središnja točka oko kojih ćete posaditi male biljčice, cvijeće i ostale ukrasne elemente. Nakon toga isplanirajte koje ukrasno cvijeće želite pa naručile ili kupite sjeme. Tako ćete se na vrijeme opskrbiti upravo onime što ste željeli za ovu godinu. Posadite sjeme na povišene gredice kako bi im osigurali lijepo, mekano i prozračno tlo. Zemlja bogata mineralima nije dovoljno dobra jer će sjeme lijepo izrasti samo u tlu punom zraka. Ako želite izbjeći ovaj naporan posao, dopustite kalifornijskim glistama da obave posao umjesto vas.

Strukturu drveta trebate dobiti rezanjem grana prije nego izrastu prvi proljetni listići (izvor: Pexels)
  1. Posvetite pažnju biljkama

Ako živite na području gdje na drveću rastu kvrge, pripremite se za njihovo rezanje ranije, prije nego niknu grančice i listovi. Osim njih, riješite se i onih biljaka koje ne uspijevaju kod vas ili nisu prilagođene količini sunca, sjene, vode i sličnim uvjetima. Što se tiče korova, rano proljeće je najbolje vrijeme da ga se riješite dok još nije raširilo svoje korijenje.

Za poboljšanje kvalitete zemlje koristite prirodno gnojivo
  1. Održite tlo vlažnim

Ako živite na području gdje zemlja postaje izuzetno suha, malčevanjem ćete zadržati njenu vlažnost. Upravo je zato ključno staviti malč u proljeće dok je zemlja još vlažna pa da tu vlagu može i zadržati. Ako ne živite na jako suhim mjestima, pričekajte na proljeće prvo da se zemlja dobro osuši a tek onda malčujte. Ovo je dobar proces zato što malčevanjem onemogućujete korovu da raste i da se širi.

Rahla i prozračna zemlja je ključna za klijanje sjemenki. Dopustite kalifornijskim glistama da pripreme zemlju umjesto vas.

 

Inspirirano člankom:
https://www.gardenista.com/posts/spring-ahead-10-tips-to-get-your-garden-ready/


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)