Sadnja bagrema iz sjemena – klijanje

6
13845

Kod presađivanja bagrema sa divljih površina obično se ne primi dosta sadnica. Kada posijete sjeme ne niknu kako treba? Želite dobiti mlada stabla bagrema na brži i lakši način? Ovo je prava metoda klijanja sjemena bagrema.

Ukoliko na zaraslim djelovima vadimo mlade sadnice bagrema velika je vjerojatnost da one nisu nikle iz sjemena te da rastu iz podzemnih korijena koje puštaju obližnji panjevi, ili veća drveća. Takve sadnice obično kada izvadimo nemaju lijepi korijen već je mal a većinu hranjiva dobije iz jednog debljeg korijena. Problem nastaje što prilikom vađenja ta velika žila pukne a mal korijen nije dovoljan da se bagrem primi.

Rješenje? Početkom jeseni nabrati mahune koje sazriju na drvetu i krenu se otvarati

 

Za kratko vrijeme ih se jako puno može nabrati (u jednom potezu skinete cca 5 mahuna u kojima je 5-7 sjemenki). Znači jedan potez rukom 25 sjemenki za vaša stabla :).

Slijedeći korak je izvaditi sjemenke iz mahuna. Staviti vodu da prokuha, ugasiti plamen te ih staviti u kipuću vodu.

Jednostavnije je samljeti sve zajedno sjeme i mahune, jer će mahune držati vlagu danima dok budu klijale!

Video koji prikazuje proceduru mljevenja i prokuhavanja:

 

Nakon što ste odradili kao na videu, te se voda ohladila vrijeme je za procijediti

Što ostane vratite u posudu, prekrijete krpom

i čekate 3-4 dana. Nakon tog vremena skoro sve sjemenke će proklijati.

Slijedeće što možete napraviti ako je kraj 4 mj, je staviti sjemenke u zemlju gdje želite drvo ili napraviti rasadu o čemu ćemo u idućem tekstu.

Jel vam bolje ovako ili tražiti i presaditi male sadnice?

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

6 COMMENTS

  1. Da naravno. Još je i bolje tako jer u posudi na kraju ostanu samo izklijale sjemenke kao žito za Uskrs. Ja sam išao lijenom metodom. Suhe mahune sam smrvio. Pritom se sjemenke odvoje a smrvljena mahuna drži vlagu dok klijaju.

  2. Prvo kazes da semenke treba izvaditi iz mahuna a na video ti to nisi uradio, da li moze da se semenke skroz izvade iz mahuna i njih staviti u vodu kao na video

  3. Prednost gotovih sadnica je sto su višnje od trave. Meni je osobno lakše proklijalo sjeme staviti u zemlju. Samo je malo nezgodnije u početku održavati dok ne potjeraju. Dobro je kod bagri sto ako se i pokose one opet potjeraju. Korijen im je jaci pa cak i brze rastu. Probati cu ove godine i pikirati sjeme u stiropor pa ih tako presaditi. Uskoro ce biti i članak o tome.

  4. Trebate sjeme bagrema? Ostavite svoje podatke u komentarima. Izvući ćemo dobitnika i poslati mu sjeme besplatno u HR putem tiska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here