Sadnja bagrema iz sjemena – pikiranje

0
3361

Proklijalo sjeme bagrema može se odmah staviti u zemlju. Mi smo se odlučili pikirati ga u posudice te ga kasnije presaditi kada malo izraste. Kako smo to radili pogledajte u nastavku

U prošlim tekstovima pisali smo o tome kako se na jednostavan način može dobiti da sjeme bagrema u cijelosti proklija.

Za sadnju – ukoliko je kraj 4. mj možete proklijalo sjeme stavljati direktno u zemlju. Mi smo ipak htjeli da dobijemo malu sadnicu koja će imati malo prednosti spram trave koja će u to vrijeme na veliko rasti.

Stoga smo pikirali sjeme u stiropore za presadnice.

Za supstrat možete koristiti gotovi supstrat, te u njega dodati 10% humus kalifornijskih glista. On pomaže biljaka da se bolje ukorijene, ima u sebi prirodni hormon rasta te sva potrebna hranjiva. Ukoliko je supstrat kvalitetan i sadrži sva gnojiva u sebi, prihrana treba krenuti za cca 20 dana kada se ta osnovna hranjiva potroše. U tom slučaju možete prihranjivati otapanjem humusa u vodi i koristiti prilikom zalijevanja.

Sjemenke se pažljivo stave u supstrat te se dobro zalije. Stiropori čak mogu plutati na vodi ukoliko imate manji bazen namjenjen za ovu svrhu. Tada će presadnice same vući vodu od dolje koliko im treba.

Posude se stave na toplo mjesto dok bilje ne izrastu. Tada ih treba prebaciti na malo manje toplo mjesto da ne bi rasle pre brzo.

za čas ćete imati male biljke bagrema

Jel imate bolju metodu? Javite dolje u komentarima da ju podijelimo s ostalima.

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here