Sami ugradite vrtni roštilj

0
4751

Nema boljeg druženja od onoga prilikom pripreme dobre hrane na roštilju. Srećom i to nam se bliži jer sezona roštiljanja počinje. Saznajte kako ove godine možete ugraditi roštilj u vlastito dvorište, koje ćete materijale prilikom toga koristiti i inspirirajte se idejama drugih koji su to već uspjeli napraviti. S ovim jednostavnim trikom u nadolazećoj će sezoni vaše dvorište biti najdraže odredište vaših prijatelja i najdražih vam ljudi uz izvor prepoznatljivog, neodoljivog i primamljivog mirisa roštilja.

Prvi korak koji vas u ovom pothvatu čeka je dizajniranje. Prilikom skupljanja ideja vodite računa o radnoj površini koja vam treba uz roštilj. Sjetite se što sve koristite i koliko puta morate ići u kuhinju i nazad po ono što ste zaboravili. Da si skratite te muke, dizajnirate toliko veliku radnu površinu na kojoj ćete moći pripremati hranu, ostaviti jedan dio sirove dok čeka svoj red za roštilj i da imate gdje staviti ono što ste već spekli. Uz to trebate paziti da vam ostane mjesto za kruh, pribor, dasku za rezanje, krpe, čaše, mjesto za povrće, itd. Vidite i sami da će vam puno mjesta dobro doći. Ako u svom dvorištu raspolažete s dovoljno mjesta, stavite prostor u dizajn za sve ovo i olakšajte si roštiljanje.

Predvidite veliku radnu površinu za ugradbeni roštilj, tako ćete jednostavno i nesmetano pripremati najukusnije delicije u svom vrtu

Ako je vaše dvorište intimno ozračje u koje prolaznici ne mogu jednostavno ušetati, onda razmislite o ugradbenim ormarićima u kojima ćete moći držati posude, lonce, alate, beštek, i namirnice koje ne trebaju stajati u hladnjaku, ali će ipak ostati zaštićene od izlaganja suncu, lakom dohvatu i prašini. Dobro isprojektirani i ugrađeni ormarići osigurat će vam dostupnost svega potrebnog za roštiljanje i više nećete morati ići unutra-van po ono što ste zaboravili. Ako vam se ova ideja čini odličnom, pričekajte s njom u slučaju da nemate roštilj pokriven od vremenskih nepogoda, tj. u ovom slučaju će vam biti dovoljna efikasna sezonska nadstrešnica.

Ormarići će vam osigurati dovoljno mjesta u kojem ćete držati sav potreban pribor za svoj roštilj

Oni koji imaju prostrano dvorište s igralištem i dovoljno velikim prostorom za kretanje mogu napraviti “otok”. Takav će dizajn sadržavati ugrađeni roštilj, radnu površinu i ormariće, tj. prostor za sav vaš alat, ali i prostor predviđen za jelo i stolice oko njega. Ovako ćete si stvoriti vanjsku kuhinju a njena funkcionalnost će biti izvrsna u proljetnim i ljetnim vremenima.

Roštilj može biti i otok i tako okupljati ljude oko sebe

Pazite na sigurnost od požara! Vodite računa o tome gdje će roštilj stajati, da je dovoljno daleko od biljki koje bi se mogle zapaliti, od drvenih površina, kuće i sl. Sigurnost je zaista na prvom mjestu. Uz to trebate paziti kako ste predvidjeli odvod dima, tj. ne smije biti usmjeren u zatvoren prostor ili prema ljudima. Također vodite računa o tome koliko je roštilj udaljen od sjedećih mjesta kako netko ne bi bio izložen velikim temperaturnim izvorima.

Jednostavno održavanje također treba biti prioritet kod izgradnje. U slučaju da se neki dio ošteti ili se lakše troši od drugih, vodite računa da je taj dio lako izvaditi i zamijeniti drugim, novim ili boljim, a da pritom ne morate srušiti ili uništiti pola roštilja.

Neka izgled roštilja odgovara arhitekturi vašeg doma, napravite ga modernog ili tradicionalnog izgleda

Razmislite i o materijalima koje ćete koristiti. U modernim kućama će se sjajno uklopiti jednostavna struktura roštilja od nehrđajućeg čelika. Ako je vaša kuća tradicionalnog izgleda, najbolje će joj odgovarati roštilj od cigli s čijim se dizajnom možete poigrati. Razmislite o bojama koje koristite na kući, dizajnu, detaljima i uklopite ih i u svoj novi roštilj. Ukrasite ga kamenčićima, drvenim ukrasima, pločicama i mnogim drugim ukrasnim detaljima kojima će on oživjeti. Materijali koje koristite trebaju biti izdržljivi i dugotrajni, ipak će biti izloženi svim vremenskim prilikama, ali i kako smo rekli, trebaju odgovarati arhitekturi ostatku kuće.

Držite dizajn samog roštilja jednostavnim tako da možete zamijeniti dotrajale dijelove, a da pritom ne morate rušiti ostatak roštilja

Ako se pitate možete li sami ugraditi roštilj, moramo vas upozoriti da se ipak radi o teškom projektu. Ideja je odlična, ali ako niste stručan majstor, radije zatražite njihovu pomoć. Ipak se radi o projektu koji će živjeti godinama a treba biti prikladno osiguran kako ne bi došlo do ozljeda ili požara.

Ugradnjom roštilja olakšat ćete si pripremu hrane u vrućim ljetnim danima, lako ćete okupljati svoje najdraže i uživati u pričama, povećat ćete si vrijednost vaše nekretnine – pa tko ne bi htio imati ugrađeni roštilj u svom dvorištu!

Pripremite i par finih fotografija i za nas.

Inspiracija za članak:
http://www.gardenista.com/posts/hardscaping-101-built-in-barbecues/

Izvori fotografija:
http://www.abudhabiconfidential.ae/food-and-drinks/the-last-bbq-before-the-heat/
http://comfydwelling.com/outdoor-decor/60-adorable-outdoor-kitchens-youll-never-want-to-leave.html
http://www.goodshomedesign.com/outdoor-kitchen-design-ideas/
http://systempavers.com/outdoor/bbq-island.aspx
http://cambridgepavers.com/cfiles/dgallery.cfm?gtype=ol
https://www.pinterest.com/pin/574983077405494101/

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here