Home Alat Staklenik ili plastenik – koji odabrati?

Staklenik ili plastenik – koji odabrati?

0
16129

plastenik staklenik

Ako planirate napraviti objekt koji će vam poslužiti za uzgoj povrća i sadnica van sezone, postavlja se pitanje što je bolje odabrati – plastenik ili staklenik?

U načelu, bilo koji objekt napravljen od prozirnog materijala, a kojemu je svrha kontinuirani uzgoj različitih biljaka u kontroliranim uvjetima, može se nazvati staklenikom. S obzirom da se u moderno vrijeme sve češće takvi objekti rade pomoću prozirne folije, danas razlikujemo staklenik i plastenik, pri čemu vam sama imena govore o čemu je riječ. Ako razmišljate o tome da u svoj vrt uvrstite neki sličan objekt, morate znati par osnovnih podataka prije nego se odlučite što i kako napraviti.

Za početak, krenimo od osnova. Staklenici se već dugo koriste u hortikulturi, botanici i u istraživačke svrhe. Osnovna im je svrha stvaranje kontroliranih uvjeta uzgoja u kojima će uspijevati biljke koje inače ne bi uspijevale u određenoj klimi, te produženje sezone uzgoja domaćih vrsta. Sa razvojem umjetnih materijala, sve se češće umjesto staklenika prave plastenici, koji su zapravo ista stvar, samo napravljena od drugog materijala.

Što se tiče izgleda, veličine i drugih parametara, tu gotovo da nema ograničenja. Od malenih, svega par kvadrata velikih objekata kućne izrade, do velikih objekata koji se koriste u komercijalne svrhe, ovi su parametri uglavnom određeni potrebama vlasnika objekta. Svakodnevne potrebe hobi poljoprivrednika mogu biti različite, pa će se i prema tome određivati koji je objekt bolje rješenje u pojedinom slučaju.

Staklenik

staklenik1

Staklenici imaju dugu povijest. Iako su već stari Rimljani poznavali uzgoj biljaka koji je omogućavao njihovu dužu iskoristivost, prvi staklenici su se pojavili u 13. stoljeću u Italiji. Kako je staklo do prije stotinjak godina bilo vrlo skupo, staklenike su si mogli priuštiti samo bogataši, i često su se, osim za uzgoj povrća, koristili kao zimski vrtovi u kojima su uzgajane egzotične biljke.

Danas je staklo relativno jeftino, pa nije problem napraviti manji staklenik za svoje potrebe. Bez obzira da li radite po uradi sam principu, ili ćete kupiti gotovi staklenik, on će se sastojati od okvira koji će biti osnova strukture, te staklenih ploča koje ga pokrivaju. Postoje mnoge opcije, ali svakako barem neke od ploča, odnosno prozora, moraju biti pomični kako bi se po potrebi mogli otvarati. To je posebno važno za korištenje staklenika ljeti, kada temperature unutar staklenika mogu biti previsoke.

staklenik4

Što se tiče roka upotrebe, kod staklenika je on praktički neograničen. Naime, staklo nema rok trajanja, a ako uložite malo više novca u kvalitetni okvir, tada svakako možete pretpostaviti kako će vaš staklenik trajati dugo. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se pojedino staklo razbije, ali to već ulazi u zonu slučaja na koji ne možemo utjecati.

Cijene staklenika su različite i ovise o više faktora. Mnogi uradi sam majstori u stanju su sami napraviti staklenik, pogotovo ako imaju neke stare prozore koji se mogu iskoristiti u tu svrhu. Okvirno, informacije radi, možemo reći kako se cijene novih staklenika od 20-ak kvadrata kreću od 6000 do 7000 kuna, ovisno o proizvođaču i materijalu od kojeg je staklenik napravljen. Ponekad možete pronaći i polovni staklenik, čija će cijena biti povoljnija.

Plastenik

plastenik1

Sa razvojem tehnologije i plastičnih materijala, nije puno trebalo da ljudi shvate kako bi prozirni plastični materijali mogli biti savršeno rješenje za izradu plastenika. Plastenici imaju svoje specifičnosti koje su direktno vezana za materijal od kojeg se rade. Kako je plastika puno lakša od stakla, za izradu konstrukcije plastenika najčešće su dovoljne plastificirane ili pocinčane cijevi koje se učvršćuju u zemlju i preko kojih se potom prevlači plastični materijal.

Druga prednost plastenika je u tome što se taj isti materijal, kao i sama konstrukcija, lako skida i uklanja, pa se plastenik tijekom toplijih mjeseci može maknuti i ponovno postaviti zimi. Nedostatak plastenika je u tome što plastična folija nije toliko trajna kao staklo. Ovisno o vrsti folije, ona može biti svega dvije-tri godine, pa do desetak godina. Osim toga, staklo, propušta skoro 100 posto sunčeve svjetlosti koja pada na njega, dok je propusnost plastične folije u najboljem slučaju oko 70 posto. Naravno, cijene plastenika su puno manje od cijena staklenika. Tako se dobar plastenik od 20-ak kvadrata može naći već za 1500-2000 kuna.

Zaključak

Homosexuellt par i litet växthus

Puno je elemenata koji se moraju uzeti u obzir ako razmatrate mogućnost nabavke staklenika ili plastenika. Prije svega, razmislite da li vam je takav objekt uistinu potreban, koliko bi trebao biti velik, kamo ćete ga smjestiti. Odredite u koje ćete ga svrhe koristiti, kao i koliko novca možete izdvojiti.

Nema sumnje kako je staklenik skuplja opcija, ali ima neke prednosti koje su neosporne. Prije svega, tu je trajnost. Uz male troškove održavanja, staklenik vam može doslovno potrajati desetljećima, pa će se već zbog same te činjenice više isplatiti. Isto tako, na puno kvalitetniji način štiti biljke, propušta veću količinu sunčevog svjetla i bolje zadržava toplinu. To može biti i njegov nedostatak, pogotovo u našim primorskim krajevima, gdje su topla ljeta, pa postoji velika šansa da ga ljeti nećete moći koristiti, osim ako ga prenamjenite u saunu. S druge strane, plastenik je puno jeftinija i jednostavnija opcija. Isto tako, vrlo je dobro rješenje za malene vrtove, gdje ga tijekom toplijih mjeseci možete jednostavno rasklopiti i spremiti, a tijekom zime ponovno postaviti.

Dakle, izbor je isključivo na vama. Hoćete li se odlučiti na trajnije i skuplje rješenje, ili vam više odgovara jednostavnije i jeftinije, ovisi o vama i vašim potrebama. Svakako savjetujemo da dobro razmislite prije donošenja takve odluke, proučite sve prednosti i nedostatke pojedinih rješenja i tada odaberete. Nadamo se da će vam naš članak pomoći u tome i voljeli bi kada bi s nama podijelili vaša iskustva.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)