Što našem tijelu rade loši gazirani sokovi?

0
1783

Mnogi su čuli da štete, da se takvim sokovima može skidati hrđa, da policija u SAD-u pere krv s asfalta s njima, a u nekim državama se koriste kao pesticid… Kada sagledamo realno, služe svemu osim za piće. Pogledajte u nastavku što nam čine u organizmu i koje ostale opcije postoje

Što se događa nakon ispijanja gaziranog soka s kofeinom?

Nakon 20 minuta: skok u razinama inzulina u krvi
Nakon 40 minuta: Zbog kofeina se zjenice oka šire, krvni tlak se diže zbog jetre koja otpušta više šećera u krvotok. Receptori adenozina postaju blokirani čime se sprječava pospanost.
Nakon 45 minuta: Tijelo podiže proizvodnju dopamina, hormona koji stimulira centar mozga i potiče užitak.
Nakon 1 sat: fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u probavnom sustavu, a oslobađanje kalcija se odvija putem urina.
Nakon više od jednog sata: Diuretici čine svoje. Kalcij, magnezij i cink se uklanjaju iz tijela kroz mokrenje (a dio su naših kostiju).
Aktivni sastojak kod većine je ortofosforna kiselina. Zbog svoje visoke kiselosti, cisterne za prijevoz tog sastojka moraju biti opremljene posebnim rezervoarima namijenjenim za vrlo agresivne materijale.
Ovo je lista aditiva s nekih: E150D, E952, E951, E338, E330, E211, aroma.
Vidi više detalja u članku o Coca-Cole ovdje(engl.)

Volite sokove?
a) Uzmite si sokovnik, multipraktik, ili sl. pa si miksajte domaće voće i pravite domaći sok
Pogledajte dosjetljivost: Kako uz pomoć bušilice napraviti sok od lubenice 🙂

Ako vam nedostaju ideje, pogledajte recepte na http://www.coolinarika.com/tag/domaci-sok/
b) potražite domaće proizvođače soka. Svježe je i ima više voća u njima, a ujedno ćete i pomoći našem gospodarstvu. Mnogi OPGovi se bave ovom djelatnošću u sklopu proizvodnje voća.

 

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.