Što saditi u jesen

0
16747

Rujan u vrtu najčešće znači ubiranje svih dozrijelih voćaka i povrća, znači sjetvu i spremanje plodova koje smo mi i naše biljke vjerno i ustrajno uzgojili. Međutim, kako je za neke biljke rujan kraj njihova uzgoja, tako je za druge tek početak. Pogledajte koje sve biljke možete i trebate sijati u rujnu kako bi i dalje uživali u blagodatima svoga vrta.

Nemojte zapustiti svoj vrt jednom kada uberete plodove svoga rada, nego izdvojite manju površinu i pripremite tu zemlju za novu sadnju. Ono što trebate kao i prije svake sadnje je iščupati korov i nepoželjne biljke te preorati zemlju, a po potrebi obogatiti je mineralnim i nutritivno vrijednim tvarima. Tako ćete pripremiti postelju za novo sjeme.

               Humusal – hrvatsko eko gnojivo                

Što saditi i sijati u jesen?

ČEŠNJAK

Postavite režnjeve češnjaka s korijenom na donjoj strani te prekrijte zemljom. Na proljeće po potrebi zalijevajte i izrast će novi mladi češnjak još boljeg okusa od onog ranijeg.

U jesen možete saditi fine sastojke koji vam trebaju za vaše zimske juhe: mrkvu, peršin, grašak… Pazite samo da ih ne izlažete preniskim temperaturama jer tako možete ostati bez svojih sastojaka za omiljeni topli obrok. (Izvor fotografije: StockSnap.io)

MRKVA

Mrkvu sijte na mjestu rajčice, graška ili krumpira. Dobro joj je osigurati staklenik kako ju hladnije vrijeme i niske temperature ne bi oštetile.

PERŠIN

Odlična biljka čak i za vaš balkon, ali trebate pripaziti na niske temperature jer ćete inače ostati bez blagodati za vaše zimske juhe.

ENDIVIJA

Ovo je odlična salata koja voli vlagu i podnaša niske temperature. Posadite ovu salatu i sigurno ćete biti opskrbljeni svježim izvorima vitamina dozrijelim u vašem vrtu, i to cijelu zimu. Ako ju posadite u staklenik onda ćete osigurati prikladnu temperaturu i prijeko potrebnu vlažnost.

Možete saditi domaće sastojke za zimske salate poput matovilca, špinata, endivije i sl. Ako su jeseni i zime u vašem kraju jako hladne, osigurajte biljkama adekvatni prekrivač ili staklenik. (Izvor fotografije: StockSnap.io)

BOB I GRAŠAK

U vrijeme lijepih rujanskih sunčanih dana bob će odlično i brzo uspjeti, a vrlo vjerojatno će i izrasti dosta u visinu pa da se ne slomi, zato mu u takvom slučaju pomozite i poduprite ga prikladnim štapovima. Bob je odličan i za tlo u vašem vrtu jer sprječava otjecanje hranjivih tvari iz tla. Grašku možete ubrzati dozrijevanje tako da ga stavite na vlažnu kuhinjsku krpu i položite u zemlju tek kad nikne korijenje.

MATOVILAC

Matovilac je izuzetno fina salata i dodatak raznim jelima. Lako ćete ga uzgojiti jer mu ne treba puno svjetla i podnosi niske temperature. Možete ga sijati i brati gotovo do prosinca i tako si osigurati fini izvor salate.

ŠPINAT

Ako špinat sijete na jesen spriječit ćete da preuranjeno sazrije. Vrlo je popularan jer je izuzetno ukusan svjež kao baby špinat, a dozrio se koristi u raznim varijacijama jela.

U jesen sadite češnjak, ljutiku i luk srebrenac. (Izvor fotografije: StockSnap.io)

LJUTIKA I LUK SREBRENAC

Ove biljke mogu podnjeti i niže temperature pa se zato sade u jesen. Važno je voditi računa o adekvatnoj drenaži, tj. da se u zemlji ne zadržava voda. Isto tako bi trebali nahraniti zemlju prije sadnje kako bi biljke imale primjerenu opskrbu hranjivim tvarima. One će prezimiti i plodove vam dati već sljedeće godine.

Pazite na jutarnji mraz. Neke od ovih biljaka mogu lijepo prezimiti, ali ako se radi o blagim zimama i ako nema snijega. Ako živite na području gdje ima mraza i očekujete snijeg, možete pomoći svojim biljkama da ih stavite u staklenik ili prekrijete adekvatnim pomagalima za biljke zimi.

Nadamo se da smo vam dali pokoju ideju za jesensku sadnju i duže uživanje u plodovima vašeg vrta. Što vi sadite u jesen?

Izvori za članak:
https://www.thompson-morgan.com/what-to-do-in-the-garden-in-september
http://www.wish.hr/povrce-koje-se-sije-i-sadi-u-jesen/
http://www.biovrt.com/kalendar-radova-u-vrtu/radovi-na-vrtu-u-rujnu
http://ekozadar.hr/zimski-vrt/

Izvor fotografija:
https://stocksnap.io

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here