Terariji – sve što trebate znati

0
19103
Terariji su postali vrlo popularni u zadnje vrijeme, što zaista ne čudi jer čine prekrasan ukras u vašem domu. Osim što je sadnja biljaka u terariju zabavna vama, bit će pravi izazov i za djecu koja vas okružuju.

 

Možete iskoristiti zatvorene terarije koji će potpuno okružiti vašu biljku, a možete upotrijebiti i imitacije terarija koje obgrljuju vašu biljku, ali je ne pokrivaju u potpunosti i dozvoljavaju im isparavanje vode.

Biljke u terarijima gotovo nikad ne treba zalijevati, a bezbrižno rastu godinama. Terariji osiguravaju oscilacije u temperaturama i zadržavaju vlažnost. Naravno da trebate paziti da ne ostavite terarij na suncu i stvorite efekt staklenika u kojem će se toplina akumulirati i tako spaliti biljku. Ali dobro položen terarij u vašem domu na svijetlom mjestu koje nije izravno izloženo suncu, godit će biljci koja će uspješno i sretno rasti.

Kako odabrati biljku za terarij?

 • Ako želite zasaditi biljčicu u terarij, najbolje će biti da odaberete neku koja lijepo podnosi vlažnost s obzirom da zatvoreni terariji drže vlagu unutar svojih stijenki.
 • Pazite da odaberete biljku kojoj ne treba direktna sunčeva svjetlost već voli hlad.
 • Odaberite one biljke koje ne rastu naglo i koje dugo ostaju male. Listovi biljaka ne smiju doticati stijenke terarija.
 • Sukulenti i kaktusi su najčešći odabir za sadnju u terariju, ali je za njih bolje koristiti poluotovren terarij koji neće zadržavati toliko vlage. Isto tako bi u ovom slučaju trebali dodati i pijesak na njihovo dno kako bi što bolje imitirali njihovo prirodno okruženje.

Koje biljke najbolje uspijevaju u terarijima?

 • Mahovina se najčešće koristi u terarijima jer ju je jako lako pronaći i jednostavno se uzgaja.
 • Kućna srećica je prekrasna biljčica koju čine sitni listići i savršena je za ukras vašeg stana. Možda će u vašoj okućnici naglo buknuti, ali u terariju će rasti u kontroliranim uvjetima i tako krasiti vaš unutarnji prostor.
 • Afrička ljubica je biljka koja će vaš terarij ukrasiti s prekrasnim malim ljubičastim cvjetovima. Odličan je izbor za terarije jer joj treba vlažno i toplo podneblje, a u terariju možete osigurati oboje. Ono što trebate napraviti je prvo je posaditi u teglu a tek onda zatvoriti staklenom posudom.
 • Mali fikus koji svojim izgledom imitira stablo neodoljiv je u terarijima jer podsjeća na mini šumu. Iako brzo raste, možete ga obrezivati i tako držati u granicama svog terarija.

Kako zasaditi biljku u terarij?

 • Odaberite staklenu posudu, a prilikom odabira pazite na veličinu. Važno je da listovi biljke ne dodiruju stijenke posude.
 • Napravite dobru drenažu. Prvo stavite pijesak na dno posude. To će osigurati protok vode na dno kako se višak ne bi zadržavao u zemlji i oko korijena biljaka. Zatim položite tanki sloj ugljena preko pijeska. On će poboljšati kvalitetu života u vašem terariju smanjujući količinu bakterija, gljivica i neugodnih mirisa.
 • Položite odgovarajuću zemlju. Svaka biljka ima svoje potrebe tako da bi bilo najbolje kupiti zemlju za one biljke koje namjeravate posaditi. Dubina zemlje neka bude nešto veća nego posuda iz koje biljku presađujete.
 • Zasadite biljku. Ako ih sadite više, u sredinu (ili na rub) stavite najveću biljku i onda polagano smještajte sve manje oko nje. Tako ćete biti sigurni da do svih biljaka dolazi svjetlost, ali i da ćete sve biljke vidjeti u terariju.
 • Ukrasite terarij. Ako je terarij dovoljno prostran, pogirajte se s kamenčićima, grančicama, igračkama u obliku životinja, minijaturnim kućicama i napravite pravo malo remek-djelo.
 • Očistite terarij. Nakon svog silnog smještanja i ukrašavanja terarija, vrlo vjerojatno ste zamazali unutarnje ali i vanjske stijenke. Počistite to oprezno pa lagano zalijte svoje biljčice. Čist terarij položite na željeno mjesto s dovoljno svjetla, ali bez direktnog izlaganja suncu i uživajte u svom novom kućnom ukrasu.

Savjeti za uspjeh:

 • Ono na što trebate paziti prilikom sadnje biljaka u terarije je da sve biljke smještene u isti terarij zahtijevaju jednaku količinu vlažnosti.
 • Ako se na vrhu terarija skuplja puno kapljica vode, otvorite ga kako bi višak vlage ishlapio. Ne bi trebalo biti previše vode u njemu. Ako pak nikad ne vidite vlagu u njemu, onda bi trebali dodati malo vode. Jednom kada nađete pravu mjeru, ne bi trebali više puno pipkati u zatvorenim akvarijima jer će voda kružiti u njemu.
 • Kod poluotvorenih terarija pazite da ne ulijevate previše vode, ali brinite da biljka ima dovoljno vode. U poluotovrenim terarijima će temperatura zraka biti konstantija, ali će brže hlapiti voda iz zemlje.
 • Ako neko lišće odumre, odmah ga uklonite. Neka vaš mali eko sustav bude potpuno zdrav. Ako neka biljka ugine, i nju odmah uklonite iz terarija.

Kako sami možete napraviti terarij?

Ako želite probati uzgojiti biljčicu u terariju, ne morate krenuti u potragu za terarijima i trošiti novce na hobi za koji ne znate hoće li vam se svidjeti. Postoje razne, simpatične, jednostavne i neodoljive ideje kako iz postojećih stvari u vašem domu možete napraviti terarij za vaše biljčice.

ČAŠE

Čaše iz vašeg doma mogu postati novi terarij za minijaturne sukulente i kaktuse. Odlično će se uklopiti jer samo obgrle biljku tako da ju štite, a da pritom ne zadržavaju previše vlage u njenom prostoru. Pokušajte iskoristiti pokoju čašu iz vašeg doma, zasadite u nju kaktus ili sukulent te ju postavite na vaš radni stol. Nećete odoljeti vašem novom ukrasu.

Iskoristite čaše za svoje sukulente. Izvor fotografije: Pinterest.

VAZE

Umjesto svježeg buketa cvijeća, odsad vaše vaze mogu udomiti trajnice. Iskoristite cijelu vazu i uz biljčice stavite i pokoju igračku. Tako ćete imitirati cijelo carstvo flore i faune i oduševiti sve vaše ukućane, čak i one najmlađe.

Od vaza svih veličina i oblika načinite novi dom za trajnice. Izvor fotografije: Pinterest.

TEGLICE

Možete biti kreativni i upotrijebiti postojeće teglice od zimnice. Sve što trebate napraviti je osigurati stabilno dno i posaditi mini biljčice u njega. Na dno možete učvrstiti (silikonskim pištoljem ili prozirnim ljepilom) dva štapića kako bi tegla bila stabilna i čvrsta i kako se zemlja ne bi prevrnula po biljci.
Teglice od zimnice mogu postati terarij. Samo joj osigurajte stabilno i čvrsto dno. Izvor fotografije: Pinterest.

STAKLENE POSUDE ZA KEKSE

Umjesto keksa koji će neodoljivo izgledati u staklenci, odsad vaše poglede mogu mamiti biljke iz posude za kekse. Uz samo malo kreativnosti možete prenamijeniti neke materijale koje imate u svojim kućama i udahnuti im novi život. Budite kreativni, iznenadit ćete sami sebe što sve možete napraviti.
Razne posude iz vašeg domaćinstva mogu postati terarij za vaše biljke. Izvor fotografije: Pinterest.

AKVARIJI

Nekad ste imali ribice, a sad ste pospremili akvarij i ne znate što bi s njime? Napokon mu možete dati novu namjenu i posaditi biljčice u njega. Lijepi aranžman od biljaka iz porodice sukulenata krasit će svaki stol!
Umjesto ribicama, akvarij može postati dom vašim biljčicama. Izvor fotografije: Pinterest.

STOLIĆ ZA DNEVNI BORAVAK

Vaša kreativnost može zaista uzeti maha ako izgradite cijeli stol kao terarij. Možete kupiti kvalitetno staklo i sami ga zalijepiti, a možete i koristiti i stari veliki akvarij. Osim što ćete dati jedinstven ugođaj vašem domu, imat ćete se čemu diviti jer u njega stane zaista puno biljčica koje će sigurno rasti pred vašim očima.

Učinite vaš stolić u dnevnom boravku jedinstvenim i neodoljivim. Izvor fotografije: Pinterest.

ČAJNIK

Čak i stari stakleni čajnik može postati terarij. Jedinstvenog izgleda odgovarat će svojim šarmantnim izgledom u svakoj kuhinji ili dnevnom boravku.

Izvor fotografije: Pinterest.

ZVONO ZA KOLAČE

Umjesto svojih finih kolačića, zvonom za kolače možete pokriti i svoje biljčice te ih tako zaštititi od isušivanja i nagle promjene u temperaturi zraka.

Zvono za kolače može čuvati vaše biljke od oscilacije u temperaturi i sačuvati vlažnost zraka. Izvor fotografije: Pinterest.

LANTERNA

Ukrasne lanterne mogu osim svijeća u sebi držati i biljke. Ako stavite sezonske biljke u njih, onda ih tako koristite u proljeće i ljeto, a u jesen i zimu iskoristite lanternu sa svijećama.

Izvor fotografije: Pinterest.

SIJALICA / ŽARULJA

Ako imate mirnu i strpljivu ruku, od starih žarulja možete napraviti pravo umjetničko djelo.

Izvor fotografije: Pinterest.

TERARIJI

Osim što možete prenamijeniti neku od posuda u vašem domu, možete i kupiti terarije raznih veličina i oblika. Evo nekih malih stolnih poluterarija koji su zapeli za naše oko:

 

Osim navedenih staklenih posuda za terarij možete iskoristiti i svijetle boce od vina, prozirne ukrasne boce koje ste dobili na poklon, ali i plastične boce. Imate li i vi ideje što se sve može iskoristiti za terarij? Sviđa li vam se ova ideja?

Izvor fotografija:

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here