Tipovi vrtnih kompostera

0
6837

U prošlom svom postu pisala sam kako najlakše da sami napravite kompost i na što trebate pazite da Vam bude upotrebljiv u Vašem vrtu.

U ovom postu ću Vam opisati koja sve vrsta kompostera za vrt postoji i u Hrvatskoj je u uporabi.

Ukoliko ste dobro razmislili i odredili mjesto za Vaš komposter u vrtu,ja ću Vam opisati vrste kompostera:

  1. Drvene kompostne kutije- ukoliko se odlučite na ovakvu vrst  kompostera preporučam Vam  izrada dvije drvene  kutije. Prva, koja služi za odvajanje svježeg, nedozrelog komposta i druga za dozreli kompost. Pri izradi ili kupovini drvenih vanjskih kompostera treba razmišljati i o praktičnosti i funkcionalnosti same konstrukcije.U procesu kompostiranja vrlo važna uloga je prozračivanje zbog sazrijevanja komposta.Najbolje bi bilo da Vam jedna stranica na  drvenom komposteru je pomična zbog lakšeg prevrtanja kompostne smjese.

 

 

 

2. Kupovni plastični komposteri su namijenjeni osobama koje se ne žele zamarati sa izradom prethodno navedenih kompostera. Njega možete kupiti u svakom vrtnom centru u Hrvatskoj.Najčešća izvedba je  spajanjem stranica i pričvršćivanjem ispupčenja jedne stranice u utore druge.

Preradite vaš kompost s kalifornijskim glistama. Dostava po cijeloj HR. Za više detalja kliknite ovdje.

Jedna vrsta plastičnih kompostera su i rotirajući.Oni su jednostavni za rukovanje,moguće ih je držati na tlu pri čemu se prevrtanje komposta vrši guranjem po tlu.

Ali,morate biti pažljivi ukoliko živite na mjestu gdje su uobičajeno česte bure i jaki udari vjetra plastični komposteri nisu preporučljivi jer su lagani.

 

 

 

3. Žičani komposteri – se najčešće upotrebljavaju za prikupljanje bilja nakon košenja Vaše okućnice.Kod izrade ovakvih kompostera potrebno je koristiti žičanu mrežu koja je premazana zaštitnim slojem jer nije podložna koroziji kad Vaš komposter stavite vani i kad je podložan vlazi i kiši da ne korodira i ne zahrđa.

 

 

 

Još bih ipak Vam spomenula i komposter kojeg možete držati na Vašem balkonu.

4. Kompostere za balkonsku upotrebu je moguće improvizirati uz pomoć dvije obične plastične posude i jednog poklopca. Za izradu su potrebne dvije posude  koje se umetnu jedna u drugu. Prostor između dna posuda treba biti visine 1-5 cm radi drenaže kompostnih tekućina iz unutrašnje posude.Ovakav komposter vam preporučam ukoliko živite u stanu,a imate balkon i često provodite Vaše vrijema na njemu.Najvažnije je da imate poklopac zbog širenja neugodnih mirisa.I što Vam je najvažnije morate ga češće prozračivati ,tj.prevrtati kompostnu masu.

 

 

 

Nadam se da sam Vam pomogla u odabiru Vašeg kompostera. Sve što sami učinite to ćete biti ponosniji na sebe i uživat ćete u Vašoj predanosti u radu.

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here